USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85
Юрій Кресак: У владі хочеться розгледіти фанатиків

Гортаючи сторінки різноманітної періодики, вряди-годи прагну відшукати інформацію, що є позитивною чи, радше, такою, що несе заряд надії на бажане звільнення від жовчного окислу реалій української політики.
Чи слід одягати політикам памперси, а чи перетворювати парламент на громадську вбиральню, здійснюючи акти словесної дефекації просто в прямому ефірі – усе це сумна й вартісна риторика наших з вами обранців – лідерів політичних об’єднань, котрі de jure і de facto мало скидаються на ефективних управлінців.
Вартісною ця риторика є насамперед тому, що в час економічної кризи, підсиленої кризою української державності, окремі особи, котрі позиціонують себе елітою, демонструють брутальну зневагу до власного народу, котрому це вартує найдорожче.
Невдовзі нас очікує ще одна виборча кампанія – президентська, котра традиційно розпочалася без оголошення про старт але лідери уже побігли… Відтак, спробуємо спрогнозувати найхарактерніші риси перегонів, що стартували поки що неофіційно.
Перш за все, це економія коштів. Лідери перегонів навряд чи реєструватимуть багато, «зголоднілих» у міжвиборчий час, «технічних кандидатів». Відтак у виборчому бюлетені можна буде розгледіти близько двох десятків претендентів на посаду, половина з яких мужньо боротиметься за один відсоток голосів виборців.
Невисокі виборчі бюджети позбавлять кандидатів від спокуси застосування дорогих та витончених технологій, більш звичним і дешевим буде використання адміністративного ресурсу. Ефективною залишиться модернізована технологія  підкупу виборців через благодійні фонди та системи роздачі допомоги збіднілому люду від імені кандидатів.
Особливим попитом під час президентських виборів користуватимуться зловживання та маніпуляції громадською думкою через ЗМІ. Вже зараз помітним є вплив власників на редакційну політику, коли окремі загальноукраїнські канали не бажають висвітлювати діяльність деяких політиків навіть за хабарі.
Тим часом перманентна кризовість у суспільстві призвела до розчарування виборців в більшості політиків. Поглиблення кризи, вочевидь змінить риторику виборчої кампанії і методи її проведення. Лідери  змагатимуться за кращий, «іменний» сценарій виходу з кризи, збільшиться кількість протестних вуличних акцій з політичними вимогами, та, по при все, у вимушено політизованому суспільстві явка виборців буде досить високою, на рівні 70%, і, лише  близько 5% виборців голосуватимуть «проти всіх».
А вартуватиме така кампанія кандидатам, за оцінками експертів, близько 500 мільйонів доларів США.
Допоки політтехнологи обмірковують теоретичні варіанти дострокового припинення повноважень Президента через процедуру імпічменту, проведення в 2009 році конституційної реформи, відміну прямих виборів Президента або подовження його повноважень, юристи зайняті різночитанням норми Конституції України щодо призначення дати проведення президентських виборів. Чи відбудуться вони 27 грудня 2009 року, чи 17 січня 2010 року, а підрахунок і встановлення підсумків голосування триватиме впродовж новорічно-різдвяного циклу свят. Це неминуче позначиться на якості організації виборчого процесу.
Законодавство про вибори Президента традиційно переглядатиметься (деякі проекти змін до закону вже зареєстровані у профільному комітеті ВР) і там можна віднайти, м’яко кажучи, застарілу норму щодо обмеження виборчого фонду кандидата, який зараз складає 50 тисяч мінімальних зарплат (за прогнозом на грудень 2009 – це 33 млн. 450 тис. грн.). А збір 500 тис. підписів, значна частина котрих зазвичай буває сфальсифікована, при перевірці дозволить у раз потреби, застосувати вибірковий підхід до реєстрації кандидатів.
Тим часом, політизація роботи ЦВК може призвести до звинувачень у політичних рішеннях, розгляду виборчих спорів чи можливого зняття кандидатів з реєстрації.
Невиразна картина доповнюється пожадливим здобуттям та утримуванням владних щаблів лідерами, котрі уславили себе галасливими, малопередбачуваними, хаотичними і безсистемними діями, що за нинішніх реалій межують з безумством.
У природі існує життєво – вивірене поняття доцільності. Для тварини, що потрапляє у стан загрозливий фізичному існуванню – не важливо хто стане для неї поживою: член власного стада чи кульгава вівця, що відбилася від отари. В соціумі діють подібні принципи.
В українському суспільстві ця межа, схоже, ще не перейдена, а відтак – марно сподіватися на інформацію, котра принесе довгоочікуваний стабілізуючий позитив.
В такий момент у владі хочеться бачити управлінців – фанатиків, скромних кризових менеджерів, котрі мовчки, без демагогії, вестимуть свій слухняний народ до втраченої колись давно мрії на передбачуваність, послух закону і вектор розвитку. Скажете нездійсненна романтика? Можливо, але суспільство відчуває значний попит на такі особистості і вони з’являться, бо попит породжує пропозицію. 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У шаховій партії під назвою «Українська політика» було зроблено хід конем. Що ж, в даних політичних умовах вибори, мабуть, є чи…
Останнім часом у Інтернеті та на шпальтах різноманітних видань почали з’являтися матеріали, у яких автори, знесилені колізіями в українській політиці,…
Минає рік як набули своїх повноважень народні депутати Верховної Ради шостого скликання. За швидкоплинністю часу, джерело української влади, себто народ…
Коментарів: 8
Мауглі Показати IP 6 Лютого 2009 14:07
Щоб у владі розгледіти фанатиків, спочатку треба усунути від неї усіх політичних слимаків.
Анонім Показати IP 9 Лютого 2009 11:02
Фанатики і скромні кризові менеджери - це зовсім різні речі,але і ті, і ті у владі неефективні, а скромних кризових менеджерів не буває, бо якщо скромні, то не кризові:)) менеджери.
справедлива Показати IP 9 Лютого 2009 17:26
Автору: Маю надію такі особистості вже є в нашому суспільстві. Чому не називаєте їх?
Антікризовий менеджер Показати IP 10 Лютого 2009 11:39
Шановний пане Автор кризові менеджери доводять до кризи, а знеі виводять антикризові.Кризових нам, я думаю ,не треба.Щодо фанатиків: фанатик одержимий ідеею, у даному випадку національною.Сформулюйте пане Автор національну ідею, а потім шукайте фанатиків.
Анонім Показати IP 11 Лютого 2009 13:05
Редакції порталу. Сьогодні вже 11.02. Чому так довго потрібно чекати оновлень серед користувачів блогами? Може розширте список дописувачів, читати буде що, а то теми трохи одноманітні...
Автор Показати IP 12 Лютого 2009 09:49
Слово фанатик використано мною у переносному значенні тобто, людина з пристрасною відданістю справі, у даному випадку державному управлінню та розбудові держави. Скромні кризові менеджери – у моєму розумінні це люди, що відпрацюють на держслужбі, заживуть собі поваги і вийдуть на пенсію, не маючи будинку та авто, що за вартістю перевищуватимуть сукупність зарплат управлінського підрозділу за 30 років. Говорячи про таких скромних кризових менеджерів нинішні – покрутять у скроні, їм такого феномену не збагнути, бо керуються принципом «Після нас – хоч потоп». Саме через це й з’явилося поєднання фанатик – скромний кризовий менеджер. І ці речі аж ніяк не протилежність, бо лише людина з пристрасною відданістю справі може стати скромним кризовим менеджером. З радістю назвав би кілька десятків управлінців різних рівнів, але не це було метою викладеного матеріалу, й тому залишу читачам можливість вільно обрати достойних. Щодо тлумачення та етимології терміну «кризовий менеджер», у літературі паралельно використовують і «антикризовий» і «кризовий». Мається на увазі, фахівці різного рівня, спроможні за найкоротші терміни знайти відповіді на запитання, що постають, оцінити ситуацію, скорегувати її у потрібному напрямі. Щодо національної ідеї. Формулюючи національну ідею, слід пам’ятати давній принцип золотої середини. За радянських часів існували віддані управлінці, що зважувалися на моральні злочини через віру у систему, що їх породила, бо саме вона вимагала мільйонних жертв заради світлого майбутнього…у класичному розумінні прерогативою були інтереси багатоликого радянського народу… Українські націоналісти проливали власну кров та кров співвітчизників заради світлого майбутнього… і за орієнтир було взято захист покріпаченого сусідніми культурами люду – майбутніх зародків нації…Сучасний політичний бомонд руйнує державність через вузьколобу амбіційність та заради забезпеченого майбутнього власних онуків. У нього національної ідеї – НЕ ІСНУЄ, а відтак, Процес національної кристалізації гальмується. Дуже усі різні: Схід-Захід, Центр-Південь та ін. а інтереси одні: «мир, матеріальні статки, спокій, вдоволеність життям, і перманентний пошук щастя від щораз нових відчуттів…». Саме цей неповний перелік інтересів сьогодні має значний шанс стати національною ідеєю, і той, хто буде спроможний за найкоротші терміни знайти відповіді на виклики часу, оцінити ситуацію, скорегувати її у потрібному напрямі – буде підтриманий народом.
Анонім Показати IP 3 Червня 2009 13:41
Те які люди біля Вас збираються для виборчої кампанії Яценюка говорить лише про те, що найближчим часом ми можемо у владі побачити лише фанатиків дерибану і відмивання грошей. Вперед Юрію і україна вас не забуден
Автор Показати IP 26 Липня 2009 12:36
Гарний вислів трапився на сторінках одного з шанованих мною видань, так і кортить переповісти: "Дякую усім, хто мене хвалить - ви робите мене кращим, дякую усім, хто мене ганить - ви робите мене сильнішим, і, нарешті, дякую усм, кому байдуже - ви потрібні мені для масовки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus