USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93
Чат з Григорієм Пустовітом
Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт у п’ятницю, 27 травня, взяв участь у чат-конференції інтернет-видання «Волинські новини» і відповів на запитання читачів.

Manhattan: Доброго дня! Прокоментуйте, будь ласка, заяву депутата фракції «Батьківщина» А. Осіпова з приводу «деструктивної» роботи керівника фракції Ю. Корольчука. Чи були попередні обговорення з цього приводу і які ймовірні рішення будуть прийняті бюро міської організації?

Доброго дня! Мене тішить, що внутрішні проблеми фракції ВО «Батьківщина» так хвилюють наших мешканців. Це для нас позитивний сигнал. Як і в кожному колективі, тим більше в колективі, який складається з 23 чоловік (це я про нашу фракцію) поєднуються погляди, бачення, позиції людей, які мають різний життєвий досвід, фах, різне бачення вирішення тих чи інших проблем.

Хтось є публічно активнішим, хтось є публічно пасивнішим. Хтось спеціалізується на висловленні своїх думок в пресі через публікації, а хтось зосереджується на внутрішній організаційній роботі. Особливість демократичного колективу і його специфіка полягає у відкритості позицій, в даному випадку депутатів, у щирості, в чесності висловлення свого бачення дій того чи іншого депутата, в тому числі керівника фракції.

Андрій Осіпов, як і кожен депутат, має право на власну позицію і має право на те, щоб її висловити у тій формі, як він вважає за потрібне. В даному випадку його оцінка дій керівника фракції Юрія Корольчука була висловлена в письмовій формі. І вона є підставою для обміну думками, для обговорення тих проблем, які існують або які в перспективі можливі у іншій фракції з метою покращення її діяльності.

У своїх дискусіях на засіданнях фракції, бюро ми інколи буваємо емоційними, інколи навіть надто. Але ми чесні один перед одним. Ми не говоримо один одному те, що приємно чути. Ми висловлюємо свою позицію. Кожна заява депутата є підставою для розгляду на фракції.

На бюро міської партійної організації було прийнято рішення розглянути стан справ у фракції, визначити, що у нас є на сьогодні позитивного, визначитись з недоліками і слабкими місцями, і під час цього обговорення буде обговорено, зокрема, і лист Андрія Олексійовича.

Юрій: Секретар міської ради виконує певні функції під час сесій - це я розумію. А що ви робите між сесіями? Невже завалені роботою?

Секретар міської ради організовує роботу депутатського корпусу, постійних депутатських комісій, відділу секретаріату. І те, що ми бачимо на сесіях, - це всього лише вершина айсбергу тієї підготовчої, навіть чорнової роботи, яка виконується в підготовчий період перед сесіями.

Крім того, як депутат міської ради я проводжу прийоми людей, зустрічаюсь з колективами, беру участь в роботі різноманітних комісій і можу сказати, що на сьогодні вільного часу у мене немає.

Тетянка: Ви - колишній військовий. Кажуть, що армійські звички ніколи не залишать людину, яка служила. Які є у вас? (Підйом о 6 ранку, командний голос, начищені до блиску туфлі і так далі).

Я дійсно з 15 років ходив у погонах. У 15 років я став вихованцем Калінінського військового училища. У 17 років я вступив до Ленінградського вищого загальновійськового командного училища.

Прослужив 7 років командиром взводу, 4 роки був командиром роти. У 1992 році, перевівшись у Збройні сили України, почав проходити службу у структурах виховної роботи.

І дійсно моє військове минуле залишило у моїх поглядах, поведінці, позиціях свій відбиток. Я знаю, що таке дисципліна, обов'язковість, наказ і обов'язковість виконання наказу.

Тому мені, займаючись політичною діяльністю, інколи доводиться придушувати в собі офіцера і військовослужбовця, тому що політика і військова служба дуже різняться між собою. Інколи перемагає політик, інколи - військовий.

rusych: Кажуть, Шиба знову проситеметься у фракцію «Батьківщини». Приймете чи ні?

Бачите, стоїть питання сьогодні, напевно, не стільки відносто Богдана Шиби, скільки відносто того, яка наша позиція стосовно переходу депутата із фракції у фракцію. Ми засуджуємо, коли наші депутати переходять із фракції у фракцію.

І якщо ми до себе будемо приймати депутатів з інших фракцій, то чи не буде це ознакою подвійних стандартів?

Щодо Шиби, то я з повагою ставлюсь до нього як до людини, як до політика, з розумінням ставлюсь до його бажання виправити ту величезну помилку, яку він зробив більше двох років тому.

Але бюро міської парторганізації свою позицію визначило: ми проти переходів депутатів із однієї фракції в іншу, незалежно від того, яку позицію і прізвище має той чи інший депутат.

ytaras: Чи послухає Ваша фракція бюро і виключить Сосновського зі своїх лав?

Ви знаєте, є внутрішні рішення, які приймаються нашим бюро. Ми їх не приховуємо від громадськості. Інша справа, що ці рішення доходять до громадськості в іншому вигляді.

Наша фракція дійсно вчора проводила засідання протягом більше, ніж двох годин. Обговорювали феномен діяльності нашого депутата у депутатській групі, ми визначали своє ставлення. Раніше з такими речами ми не зіштовхувались і досвіду такого ми не маємо. Думки були різні.

Починаючи від того, що це можна використати як позитивне явище, що нічого страшного у цьому немає, що це не політична група, а група, основною метою є благоустрій міста. Але були думки, які кардинально засуджували такий крок, тому що значна частина членів бюро сприйняла це як відхід від визначених фракцією позицій.

Бюро прийняло рішення рекомендувати фракції виключити Антона Сосновського з лав фракції. Він не є членом партії, тому партійний вплив на нього обмежений. Рішення в даному випадку не є обов'язковим. І воно буде розглядатися на фракції найближчим часом.

Швидше за все це буде після сесії, коли ми будемо підбивати підсумки 10-ї сесії.

Можливо, до того часу в чомусь зміняться позиції самого Сосновського, можливо, членів фракції, бюро. Яке рішення ми приймемо зараз, сказати не можу, не прогнозую.

Manhattan: Ваша особиста оцінка як лучанина рішення депутатів продовжити договір облспоживспілці на 22 роки взамін на перехід над коліями. Чи не вважаєте Ви, що міська рада погодилась на нерівноцінні умови?

Перш за все я хочу повторити свої слова, які були сказані під час прес-конференції: я до сьогодні не до кінця впевнений, що ми прийняли найоптимальніше рішення.

Але в даному випадку визначальним для більшої частини фракції була не стільки економічна складова даної угоди, як позиція і клопотання підтримати це рішення з боку підприємців, які мають свій бізнес і співпрацюють з облспоживспілкою.

Особисто я неодноразово на цю тему спілкувався з Тетяною Іовенко. І її аргументи були для мене переконливими. Я вважаю, що не можна насильно зробити людину чи групу людей щасливими. Ми вже жили у тому суспільстві, де всіх строїли, водили під наказом до колективного щастя. Якщо ми зараз говоримо, що підтримуємо малий бізнес, то я погодився з тим, що краще, ніж вони ніхто не може оцінити ситуацію з продовженням оренди.

Тому особисто мною і більшою частиною фракції було прийнято позитивне рішення щодо надання оренди землі облспоживспілці.

Зиновій Пипка: Дивився сесію міськради. Там такий бедлам робиться часом. Депутат з міліціонером сваряться типу «дурак, сам дурак», мер робить зауваження журналістам, аби ті не реготали, після перерви всі депутатики сходяться протягом години. Що з цим робити?

І депутати, і міліціонери, і журналісти - живі люди. І як кожна людина кожен дозволяє собі і емоційність, і якісь відхилення від норм поведінки.

Я не хочу, щоб ми не зосереджувались на тому зовнішньому антуражі сесії і подивились глибше. Сьогодні в сесійному залі немає байдужих.

Я не вважаю, що це прояв невихованості, я думаю, що це прояв депутатського бажання захистити інтереси конкретного громадянина, виборця.

Щодо жорсткої розмови з представниками МВС, викликаної подіями навколо таборування молоді з «Національного Альянсу», де дії працівників міліції викликали ряд запитань у депутатів як Луцької міської ради, так і Волинської обласної.

З цього приводу я зауважив, що проблема не в панові Крохмалі чи пану Гусаку, який безпосередньо брав участь у тих подіях, а проблема в тому, що ми маємо дрейф нашої держави у бік поліцейської держави.

Я не сумніваюсь, що міліція робить це не за власним бажанням. Ми бачимо, що міліція знаходить больові точки і перевізників, і сьогодні для нас проблематично вивезти людей в Київ, тому що всіх представників попереджають, що їх позбавлять ліцензії, якщо вони сприятимуть опозиційним силам.

Вперше за роки незалежності міліція вкрай жорстко розігнала людей у Львові 9 травня і побила їх за те, що вони вирішили проявити свою громадянську позицію.

Тому я і звернувся до всіх працівників МВС, що ми розуміємо, що ви мусите виконувати накази ваших начальників. Але ніхто не може примусити міліціонера виконувати відверто злочинні накази, проводити дії, які обмежують наші демократичні свободи.

Головне - ми повинні пам'ятати, що життя почалося не вчора. З міліціонерами, які так само є лучанами, нам доведеться жити і завтра, і післязатвра. І тоді, коли зміниться влада, а я впевнений, що це буде, я хочу, щоб потім міліціонери не опускали очей при зустрічі з людьми, мовляв, був такий час, що вони мусили діяти якось не так.

Юрій: От ви кажете - «організовує роботу» - депутатського корпусу, постійних депутатських комісій, відділу секретаріату... Це те, за що ви отримуєте зарплату і чим, з ваших слів, зайнятий весь ваш робочий час. Розшифруйте все ж для простих людей - як це «організовувати роботу»? Строїти їх і командувати - ти туди, ти туди? Адже комісії перед сесією раз збираються, аби бумажки перекладати є секретарі і голови секретаріату... От давайте простіше: опишіть свій учорашній робочий день. Почнемо: прийшов на роботу о 8:00...

Дуже вдячний допитливому дописувачу. Повірте, мій робочий день насичений. Вчора я працював з документами, які були прийняті на десятій сесії. Особисто мною було перевірено кожне рішення із тих 60, які були прийняті, відповідність тих рішень проектам рішень, відповідність схем, щоб все співпадало.

Вчора я провів декілька зустрічей з лучанами як індивідуального плану, так і виїздив у військову частину, яка базується у нас на аеродромі, виконуючи доручення міського голови, привітав їх з днем частини, розповів про ту роботу, яка проводиться міським головою, депутатами щодо сприяння у виконанні тих завдань, які покладаються на військову частину в межах наших можливостей і повноважень, щодо сприяння в питання соцзахисту військових.

Розповів, що міський голова мав зустріч з міністром оборони, на якій була досягнута попередня згода про те, що Міністерство оборони має передати міській владі військове містечко, яке знаходиться на вулиці Привокзальній в обмін на житло для безквартирних військовослужбовців, як діючих, так і запасу.

Мова йде про кількість квартир від 100 до 150. Якщо ця угода буде втілена в життя, то ми дуже серйозно розвантажимо житлову чергу в Луцькому гарнізоні, де сьогодні знаходиться більше 360 безквартирних військовослужбовців.

Крім того, вчора був на відзначенні кращого вчителя та учня року, що проводилось у Палаці культури. Щиро радий з того, що мав можливість виголосити слова подяки нашим чудовим вчителям, які сьогодні формують завтрашній день, завтрашню громаду нашого міста, його майбутнє.

Я дуже радий, що у нас такі прекрасні вчителі і такі чудові, талановиті діти. Хочу ще раз привітати, користуючись нагодою, всіх учнів, всіх вчителів, батьків зі святом останнього дзвоника. Це свято, яке, напевно, є у пам'яті кожної людини. Було ще ряд зустрічей, про які я говорити можу, але це, мабуть, буде нецікаво.

K_Nolan: Ви один із кандидатів до Верховної Ради по Луцьку. Як будете домовлятися з іншими кандидатами від опозиції - Вітівом, Гузем?

Перш за все наша політична сила є серйозною партією. Ми чітко розуміємо, чим будуть для нашої країни і якими будуть для нашої країни вибори до ВР у 2012 році. Дійсно, я є одним, я б сказав не з кандидатів, а одним з претендентів у кандидати від нашої політичної сили у випадку, якщо в новому законі про вибори до ВР буде прийнято положення про обрання частини депутатів у мажоритарних округах. Ми ще свою виборчу кампанію не розпочинали і переговори ні з ким не вели.

З великою повагою ставлюся і до Анатолія Вітіва, і до Ігоря Гузя, з якими в мене склались на даний момент не просто робочі, а, я б сказав, приязні стосунки. Думаю, що за якийсь час до початку виборів до ВР ми, представники ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», партії «За Україну!» та інших демократичних партій, зберемося і домовимося про правила ведення передвиборчих кампаній. Я не думаю, що ми домовимось про одну кандидатуру, бо одного кандидата легше вибити з кампанії, зняти.

Але ми виробимо спільні правила ведення виборчої кампанії, в основі якої буде принцип непоборення. Цим принципом ми керувалися під час виборів до місцевих рад. Тоді фактично не було конфліктів, якихось загострень між представниками демократичних сил. За це я їм вдячний.

ліберал2: Шановний Григорію Олександровичу! Як міська рада вцілому, і Ви як секретар, голова міської парторганізації «Батьківщини» будуть сприяти розвитку малого і середнього бізнесу у місті? Чи заплановано спрощення дозвільних процедур, зокрема на розміщення тимчасових торговельних споруд? Також цікава Ваша позиція щодо приватизації комунальних підприємств і майна («Зелене господарство» ЖЕКи, ДКП «Молодість», кінотеатр «Промінь», «Диво», аеропорт і ін.)?

Ми дійсно сьогодні працюємо над спрощенням надання дозволів. Зміна законодавства, яка відбулась недавно, внесла деякі складнощі в реєстрацію торгових точок, тому що змінилось саме визначення поняття малої архітектурної форми.

Але розроблені певні правила, яких ми будемо дотримуватися під час прийняття дозвільних рішень. Сьогодні міськрада працює у тісній співпраці з іноземними фондами.

Минулою каденцією була розпочата грантова програма щодо спрощення з німецьким фондом. Василь Байцим сьогодні відновив зв'язки з керівництвом фонду і сьогодні, думаю, співпраця з цим фондом буде відновлена.

Я дуже обережно ставлюсь до бажання приватизувати комунальне підприємство. Ми повинні усвідомлювати, що сьогодні КП є неприбутковими. Їх основне завдання - надання послуг населенню. Передача їх у приватні руки може привести до здорожчання цих послуг. Тому що бізнес має одне завдання - заробляти. Тому, думаю, нам потрібно зберегти комунальні підприємства, працювати над тим, щоб покращити їхню роботу. Якщо ж приватний бізнес має бажання вийти на ринок надання послуг населенню - будь ласка.

Марат: Чи отримуєте заробітну плату у партії «Батьківщина», так як Ви є головою міської організації?

В партії я працюю на громадських засадах.

yav: Маєте серед депутатів своїх улюбленців? За ініціативність, мудрість, якісь інші якості??

Я з повагою ставлюсь до кожного депутата, незалежно від його належності до фракції. Кожен депутат привносить у діяльність міської ради своє бачення, досвід, свої особливості. Інколи це йде на користь при прийнятті рішень, інколи, чого гріха таїти, шкодить.

Але кожен депутат на сьогодні складає той колектив, який називається депутатський корпус Луцької міської ради. Викликають симпатію ті депутати, які мають активну позицію, конструктивну, які вносять розумні пропозиції, які є лідерами по натурі і задають тон як в сесійній залі, так і за його межами. Тому я симпатизую усім нашим активним депутатам.

правдолюб1: як ви прокоментуєте падіння рейтингу Тимошенко і партійної організації? Ви берете на себе відповідальність? Ви готові скласти повноваження секретаря, в разі прийняття нового закону України про несуміщення посад?

Сьогодні, якщо говорити про рейтинги, то треба казати про катастрофічне падіння рейтингу Партії регіонів, яка замість того, щоб організовувати життя нашої країни, заробляє гроші використанням службового становища.

Ми бачимо, як заробляться гроші, ми бачимо, ким вони виділяються і чому вони виділяються на сприяння приватного бізнесу.

Рейтинг Тимошенко і нашої партії зростає. На сьогодні «Батьківщина», за оцінками різних рейтингових агентств, є лідером. Різниця в рейтингу з Партією регіонів незначна і буде зростати.

Це наслідки політики «висмоктуванння з пальця» кримінальних справ проти представників опозиції. Якщо влада не набереться мудрості і не припинить політичних репресій, то про рейтинг Партії регіонів ми взагалі не будемо згадувати, а рейтинг «Батьківщини» та інших опозиційних сил підніметься на декілька порядків.

Щодо складання мною повноважень, то якщо ж такий закон буде прийнятий і розповсюджуватиметься на виборні посади, які призначались за політичною квотою (а я в цьому сумніваюсь), то, звичайно, я дотримаюсь вимог закону.

Юра В: Георгій Олександрович, в стінах міської ради часто звучить: «що ви хочете отримати квартиру без черги». Чи це правда? Якщо так, то скажіть, будь ласка, що робити ветеранам, інвалідам, які по 30-40 років стоять у чергах?!

Знаєте, коли немає за що почати переслідування опозиційного політика, то починають придумувати різні речі. Так, я дійсно, прослуживши більше 26 років у Збройних силах, як і багато інших військовослужбовців, не отримав житла.

Я дійсно перебуваю на черзі в Луцькому гарнізоні. Всі бажаючі можуть звернутись у гарнізонну комісію і в усьому переконатись.

Але як секретар міської ради я житла не отримуватиму. Я його отримуватиму відповідно до черги. До попереднього мера і до нинішнього я не звертався і не буду.

Щодо таких звинувачень, то у Марка Твена є чудове оповідання «Як мене обирали у губернатори». Здається, така назва. Так от, його герой, вирішивши взяти участь у політичних виборчих перегонах, дізнався про себе стільки всякого, що, коли під час свого останнього виступу до нього підбігла зграйка дітей різного віку і різного кольору шкіри і почала кричати «Тату, чому ти нас кинув!», він змушений був полишити виборчі перегони.

Тому авторам подібних політтехнологій, я хочу заявити, що я прийшов у політику всерйоз і надовго, і полишати її не збираюсь. Незважаючи на те, яку брехню про мене не придумали б. На відміну від героя Марка Твена.

Тетянка: Ви відчули на собі вступ в дію Закону про доступ до публічної інформації?

Прийняття цього закону збільшило технічне навантаження на секретаріат міськради.

Але ми взяли у своїй роботі напрямок на максимальну прозорість. І сьогодні, ви бачите, всі рішення, за виключенням рішень, що мають індивідуальний, земельний характер, публікуються на сайті міської ради.

Всі питання, які цікавлять населення, ми будемо озвучувати. Так само будемо самі аналізувати, що найбільше цікавить лучан, і будемо їх публікувати на сайті.

Марат: Чи несе партійна організація і Ви як голова міської організації відповідальність за всіх своїх депутатів? Як минулого та теперішнього скликання. Чи розділяє партійна організація діяльність окремих Ваших партійців, таких як: Осіпов та Бондарук, які спеціалізуються на рейдерстві. А також Вітинський Ваш помічник, який має судимість?

Звичайно, як політична сила партія «Батьківщина» несе відповідальність за дії кожного депутата, кого ми рекомендували в кандидати до Луцької міської ради, і які потім стали депутатами.

Щодо цих депутатів, то мені невідомі факти того, що називається рейдерством. Якщо вони десь порушили у своїй бізнесовій діяльності закон, то для цього є прокуратура, звертайтесь туди. І нехай суд визначає, чи вони рейдери. На сьогодні, наскільки я знаю, відносно них депутатів ніколи не порушували кримінальні справи. Тому ці слова я сприймаю як бажання насолити депутатам.

Але якщо абстрагуватись, то дійсно депутати у чомусь можуть бути неправі. Але якщо є претензії до цих депутатів, то раджу звертатись до них напряму.

Щодо Вадима Вітинського. Він є одним із лідерів міської партійної організації Української соціал-демократичної партії, партії, яка входить у склад Блоку Юлії Тимошенко. Саме цією парторганізацією він був рекомендований кандидатом в депутати. Певний період Вадим Юліанович був моїм помічником, консультуючи мене щодо роботи малого та середнього бізнесу.

Так, відбувся суд щодо його конфлікту, але вирок сьогодні оскаржений. Я не сумніваюсь, що події під час того конфлікту розгортались саме так, як розповідає Вітинський. Але тоді він написав заяву і склав повноваження помічника секретаря міської ради, щоб не створювати для мене як для депутата певних проблем.

Mirna: У Луцькій міській раді на останній сесії утворилась перша депутатська група - «Місто майбутнього». Чому ці люди об'єднались, на вашу думку? Як ви думаєте, у міськраді виникатимуть ще подібні угруповання?

Ми сьогодні зіштовхнулись з таким феноменом, як депгрупи. Це почалось з обласної ради, де є група «Нова Волинь». Крім того, на останній сесії була створена депутатська група «Старовижівщина».

Наскільки я знаю, планується створення ще декількох депутатських груп в обласній раді як на професійній основі, так і на територіальній.

Не виключаю, що такі депутатські групи створюватимуться і у міській раді, якщо буде потреба.

На сьогодні переважає думка в нашій партії, що ми в стані успішно реалізувати усі свої депутатські плани та наміри, будучи лише в складі фракції «Батьківщина».

Хоча підкреслюю, можливо, в результаті подальшої діяльності позиція буде змінюватись, і ми інакше будемо дивитись на діяльність наших депутатів у групах.

Андрій М.Х.: Вам подобаються анекдоти про армію і, зокрема, про прапорщиків? Якщо так, то розкажіть улюблений. Якщо ні, то чому?

Мені подобаються всі анекдоти, які є дотепними, цікавими і змістовними, які піднімають настрій. У тому числі і про армію.

Якщо абстрагуватись від анекдотів, то серед прапорщиків дуже багато чудових людей, серйозних професіоналів, але, на жаль, чомусь до цієї категорій військовослужбовців прилип стереотип.

Тепер анекдот. Зустрілися Ніксон і Брежнєв. Під час переговорів дискусія розгорілась так, що вони почали погрожувати один одному. Ніксон, залякуючи Брежнєва, заявив:

«У нас є нейтронна бомба, і якщо її застосувати, то всі будинки, майно, цінності в Радянському Союзі залишаться, але не лишиться жодної людини, вони всі будуть знищені».

На це Брєжнєв відповів: «А ми тоді у відповідь десантуємо у США 10 тисяч наших прапорщиків. Всі громадяни Америки залишаться живими, але жодної матеріальної цінності не залишиться». ЦРУ перевірило ці дані і підтвердило - це правда.

Юрій: Ви сказали, що в політиці всерйоз і надовго. А всі розуміють, що немає політика без політичних амбіцій. Політика - боротьба за владу. Відтак успіх політика - це впливове місце у владі. (Кажу це, щоб ви не говорили, що головне для вас як для політика - щастя людей і мир у всьому світі). Так от, яка у вас мрія (чи проект, чи план, назвіть це як хочете) зайняти впливову посаду у владі? Яка це посада? Президента? Прем'єра? Чи задовільнить скромне крісло губернатора?

Хочу подякувати за таку високу оцінку моїх можливих амбіцій. Але моя заява, що я у політиці надовго викликана тим, що у своєму другому житті, а я своє життя ділю на два: перше - служба у збройних силах, друге - постармійський період.

Так от, у своєму другому житті, після звільнення з лав Збройних сил, я зіштовхнувся з проблемою, що я, як і багато військовослужбовців у запасі, виявився не готовим до цивільного життя.

Мої знання, досвід, вміння фактично виявилися незатребуваними, і я почав шукати, яку б нішу в цьому новому житті мені зайняти.

Але склалось так, що волею випадку, волею долі я потрапив у політику, потрапив у політику через Майдан, коли мої друзі, а саме полковник Баранецький Омелян Миронович запропонував мені під час президентської кампанії 2004 року попрацювати у команді Віктора Андрійовича Ющенка по так званій «9 програмі». Це була робота з силовими структурами.

Під час першого туру виборів президента я був у Києві в охороні прес-центру Ющенка, де вперше мав щастя зблизька і, як кажуть, вживу побачити і почути Юлію Володимирівну Тимошенко.

Під час другого туру я разом із земляками-волинянами, офіцерами у відставці був в охороні сцени в Києві на Майдані Незалежності, де міг бачити і чути всіх, хто виступав зі сцени номер один нашої держави. Після того я вирішив вступити до партії Юлії Тимошенко, куди я прийшов і почав, як і кожен член партії, працювати: брав участь у мітингах, їздив на акції в Київ.

Напевно, тоді на мене звернули увагу, запримітили. І під час виборчої кампанії 2006 року мені запропонували роботу в обласному виборочому штабі БЮТу. З тих під я активно займаюсь політикою.

Дуже вдячний членам Луцької міської партійної організації ВО «Батьківщина», які висловили мені довіру і обрали своїм лідером.

Якщо мені вдасться проявити свої можливості і реалізувати себе на дещо вищому рівні, на рівні обласної ради, а, можливо, і Верховної Ради, то я буду дуже вдячним і людям, і долі.

Michael Corleone: Секретар Львівської міської ради Василь Павлюк (ВО «Свобода») встановив у себе в кабінеті веб-камеру. Чи готові Ви на такий крок?

Я був у кабінеті пана Василя, бачив там веб-камеру. Дякую, що ви мене підштовхнули до цього кроку. Я теж встановлю цю камеру. Відео з цієї веб-камери можна буде знайти в моєму особистому архіві. Але вона буде без онлайн-трансляції.

Марат: Нам все-таки відомо, зі слів ваших однопартійців та колег по депутатському корпусу, що ви отримуєте зарплату в партії

А мені про це невідомо.

правдолюб1: При утворенні нової групи у міській раді, чисельність їхньої групи буде збільшуватись, хто піде до них ще????

Скажу відверто, мені нічого з цього приводу невідомо.

Юрій: Чому, на Вашу думку, програв на виборах мера Анатолій Грицюк?

Він просто їх не виграв. Я не назвав би це поразкою, коли тобі висловлюють довіру 18 тисяч мешканців.

Думаю, головна причина у тому, що не зуміли донести всі його можливості як мера міста, не зуміли переконати лучан, що саме він буде найкращим.

Долина Катя: Як Ви як голова партії могли допустити, щоб такі депутати, як Осіпов, змогли давати брехливу інформацію і писати неправдиві речі про Корольчука Юрія Степановича! Все місто знає, наскільки він порядна людина!

Осіпов лист цей писав не під диктовку Пустовіта. Я підкреслюю: кожен депутат має право висловлювати свою позицію. Вона може бути правильною і ні. Для того у нашій фракції існує демократія. І на засіданнях фракції ми обговорюємо і визначаємо правильніть позицій того чи іншого депутата.

Щодо Юрія Корольчука, то я його дуже поважаю. Він досвідчений депутат, успішний підприємець. Я думаю, він адекватно сприймає критику. А те, наскільки критика відповідає дійсності, ми будемо розбиратися.

yav: В деяких містах України депутати «пішли» міських голів і зараз в.о. секретарі. Якби, припустімо, такий сценарій здійснили і в Луцьку, Ви змогли б стати гідною заміною Миколі Романюку, як вважаєте?

Вважаю саму постановку даного питання провокативною. Такі події дійсно були у Чернівцях, подібні плани, наскільки мені відомо, писалися десь і в нашому місті. Але не з секретарем міської ради Григорієм Пустовітом.

Я вважаю, що Романюка Миколу Ярославовича обрала луцька громада. Хтось може його поважати, хтось може його зневажати, хтось може погоджуватись з вибором громади, а хтось ні. Але на сьогодні його треба сприймати як данність.

Я зблизька бачу, скільки зусиль він докладає, щоб вирішити проблеми у місті. І на сьогодні в мене не виникла думка, що він робить щось нещиро чи з таємними намірами.

Інколи дійсно наші позиції, як і на сесіях, так і на виконкомі, не співпадають. Але це нормально. Я бажаю йому успіхів у роботі на користь громади і буду сприяти у тому, щоб ми об'єднали зусилля міського голови, міськвиконкому, депутатського корпусу для вирішення тих проблем, які сьогодні стоять перед містом.

правдолюб1: Сьогодні ходять різні плітки про те, що можуть змінитися керівні фігури у партійній структурі партії? Саме на Волині. Зокрема, кажуть про те, що ці вже собі будинки набрали, треба іншим взяти? Як ви це прокоментуєте?

На те вони і плітки, щоб існувати. Хочемо ми того чи ні, але подібні розмови виникають поза нашою волею і вплинути на їх появу чи зникнення ми не можемо.

На сьогодні, відповідно до статуту, голову міської партійної організації обирає конференція. І саме конференція може позбавити посади. Якщо мої дії, на думку однопартійців, не відповідатимуть позиціям партії, то вони зможуть мене відкликати.

На сьогодні мені невідомо, щоб мої однопартійці про це заявляли. А те, що сьогодні точаться такі плітки, говорить тільки про одне, що моя політична позиція як опозиціонера дошкуляє владі, тому і вигадують, як прибрати Пустовіта і обрати більш зговірливого політика, який би очолив партійну організацію.

Подібними плітками, може, і можна вплинути на декількох людей, але на 2 230 членів партії, які є в нашій міській парторганізації, думаю, такими плітками не вплинеш. Вони просто ігноруватимуть їх як безпідставні.

Михайло Шелеп: Пане Григорій, підкажіть: чи часто після виборів депутати від ВО «Батьківщина» заглядають у передвиборчу програму партії, і що з задекларованого вже зроблено? І до речі, де можна ознайомитись із цією програмою? Дякую...

Програму, якщо я зараз не помиляюсь, то ми пану Михайлу надавали. А якщо ж ні, то ми надамо.

Ви знаєте, що під час виборчої кампанії не було вимоги оприлюднювати програму. Але вона була. Вона носить стратегічний характер. І ми її втілюємо.

Найближчим само маємо намір розпочати зустрічі з виборцями і прозвітували, що зроблено за півроку депутатської дільності.

Michael Corleone: Кожен солдат мріє стати генералом. Чи не мріє Григорій Олександрович посісти партійне місце Анатолія Петровича?

Місце Анатолія Петровича Григорій Олександрович, як би не хотів, не займе. Тобто я ніколи не зможу стати Грицюком. Це якщо говорити персоніфіковано.

Щодо посади. Якщо обласна партійна організація висловить мені таку довіру, то я, звичайно, не відмовлюсь. Але на сьогодні я цілковито підтримую Анатолія Петровича. Вважаю, що він цілковито виконує ті завдання, які на нього поклала партія.

Ми бачимо його бійцівські якості опозиціонера. Для багатьох він розкрився як сильний опозиційний політик. Тому я бажаю йому успіхів. Поки він буде очолювати обласну організацію, я буду його підтримувати на цій посаді.

Стрийко: Що ви знаєте про передачу місту 70% власності луцького аеропорту. Які мотиви луцької влади щодо такого рішення? Як до цього рішення ставиться міська організація «Батьківщини»?

Наскільки я знаю, це рішення було прийнято на останній сесії обласної ради. У нас на фракції ми ще це питання не розглядали. Але я виходжу з таких позицій, що місту потрібен аеродром. Тим більше він у нас є. І він, будемо відверті, у дуже пристойному стані.

Коли недавно до нас прилітали представники УЄФА, які оглядали усі аеродроми України, як основні, так і ті, які можуть бути додатковими, то вони зі здивуванням констатували (мені розповів це підполковник Коротинський Анатолій Йосипович), що стан злітно-посадочної смуги на військовому аеродромі кращий, ніж стан злітно-посадочної смуги в Дніпропетровську. І ми мусимо використати це на свою користь, обійти рівненчан, у яких аеропорт кращий. І мусимо добитися, щоб у нас запрацював у повному обсязі аеродром. Це додасть інвестиційної привабливості нашому місту.

Michael Corleone: Ви випадково не запрошували священиків освятити кабінет після перебування в ньому Бірюкова?

Мій кабінет був освячений монахами Свято-Миколаївського Жидичинського чоловічого монастиря.

Долина Катя: Чому ви ухиляєтесь від правдивих відповідей і лукавите? Ви добре знаєте, що Бондаруки і Осіпов використовують недосконалість законодавства для захвату підприємств!

Якщо вам відомо про недосконалість законодавства, то, будь ласка, усувайте її. Я не настільки є великим фахівцем у питаннях законотворчості, щоб давати оцінку законодавчим актам.

Стрийко: Нещодавно на «ВН» була стаття про луцького підприємця, який безрезультативно намагався отримати дозволи на розміщення торгових точок. Яка політика фракції у питаннях підтримки підприємництва? Чи є якась стратегія розвитку підприємництва у місті? Як вона виконується?

Я фактично вже відповідав на це питання. Ми готові підтримувати усіх підприємців. У нас в секторі звернень громадян ведуть прийом громадян депутати фракції ВО «Батьківщина» щоденно з 14-ї до 16-ї години. Якщо у вас виникають якісь труднощі, то звертайтесь до них. Все, що в межах закону і можливостей, вони вам сприятимуть.

Михайло Шелеп: Пане Григорій, в ході обговорення з журналістами можливих змін до регламенту Луцької міської ради виникла пропозиція: тексти запитів депутатів теж оприлюднювати на веб-сайті ради. На Вашу думку, чи доцільно і реально це зробити?

Це зробити і доцільно, і реально. Єдине, часто буває, коли люди звертаються за допомогою, то не завжди хочуть, щоб це озвучувалось. Але якщо заявник не буде заперечувати, то оприлюднювати це реально.

Тетянка: Коли вже буде обіцяна інтернет-приймальна депутатів?

На сьогодні йде завершення створення нового сайту Луцької міської ради. Як тільки він буде запущений, то там буде інтернет-приймальня. Але якщо у вас є проблеми, то не чекайте приймальні в інтернеті, а звертайтесь уже безпосередньо в міську раду.

Manhattan: Як Ви оцінюєте практику зупинення дії окремих статей Регламенту міської ради автором цього ж Регламенту? Це законний метод відстоювання позиції депутат чи вже ж таки «крючкотворство» зі сторони окремих депутатів і вміння маніпулювати незнанням закону інших депутатів на свою користь?

По-перше, я б не сказав, що це вміння маніпулювати незнанням закону. В даному випадку положення регламенту про повторне голосування не порушувало жоден закон.

Інша справа, що ми сьогодні зіштовхнулися з таким явищем, як привнесення в практику роботи депутатів такого нового елементу, як рішення судів, які зупиняють те чи інше положення регламенту з тих чи інших причин.

До речі, сьогодні це рішення відмінене адміністративним судом. А щодо методів, то якщо вони законні, то мають право на існування. І це не залежить від того, подобається нам це чи ні.

Тетянка: Яким було для вас найважче політичне рішення в житті?

В мене не було рішень, про які я так можу сказати. Всі політичні рішення - це результат обмірковувань, дискусій. Інколи це результат певного протистояння. Я до цього ставлюсь нормально.

Найскладніші рішення - це, напевно, ті, які ти приймаєш всупереч власній совісті, поглядам, позиції. Я маю на увазі питання принципового характеру. Так ось, я вдячний долі, що мені таких рішень приймати не довелось. Помилкові рішення були, не без того. Але в них інша природа.

Коли ж говорять про те, які помилки є найнебезпечнішими, то тут я згадую вислів Сталіна, який зафіксований у «Краткому курсі ВКБП». Коли у нього спитали, який партійний ухил, лівий чи правий, є найнебезпечнішим, то Сталін відповів, що найнебезпечнішим є той, з яким припинили боротьбу.

Перефразовуючи Сталіна, хочу сказати: найнебезпечнішою помилкою є та, яку не хочуть виправляти, з якою змирились.

Стрийко: Зараз випливають скандальні рішення, які приймались попереднім скликанням міської влади (щодо КП «Молодість», забудови парку на 40-му кварталі, щодо конфлікту між підприємцями та Фемідою і т.д.). У тому скликанні «Батьківщина» також мала більшість. Чи несе Ваша партія політичну відповідальність за помилкові рішення? Чи робляться якісь висновки?

Встановити, чи помилкове рішення, допомагає життя. Коли рішення приймалось, напевно, тоді не помічали його неправильність. Всі ж мали до нього доступ. І громада, і преса. Можливо, на той час воно сприймалось як правильне. Мудрість депутата полягає у тому, щоб відрізнити помилкове рішення від непомилкового.

Michael Corleone: Які стосунки у Вас із кожним із заступників Романюка: - Кравчуком - Байцимом - Соколовською - Вербичем ?

В нас нормальні робочі стосунки з кожним заступником. Я високо ціную досвід Святослава Кравчука і не цураюсь з ним радитись у багатьох питаннях. Дякую, що він не ставиться зверхньо і щиро д
Гості дискутували про українсько-польські відносини - історію протистояння і примирення, вшанування пам`яті загиблих і закатованих. А також про проект резолюції…
Про перейменування вулиць у форматі онлайн дебатів на ВН дискутують депутат облради від «ПР» Олег Батюк та депутат Луцької міської…
Олександр Башкаленко: про закінчення опалювального сезону, повені на Волині – ВІДЕОЧАТ на «ВН»
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus