USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88
Чат з Валентином Наливайченком і Сергієм Бондарчуком
Лідери політичної партії «Наша Україна» - голова виконкому Сергій Бондарчук та голова політради Валентин Наливайченко стали гостями відеочату інтернет-видання «Волинські новини».


- Мета вашого візиту в Луцьк – презентація проекту «Владу під контроль». Чому вирішили контролювати владу на місцях? Адже ймовірніше таку роботу треба починати у столиці…

В. Наливайченко: Доброго дня, дякую за запрошення. Приємно уже вдруге бути на «Волинських новинах». Чому тут? Тому що «Владу під контроль» – для нас не просто проект, це загальнонаціональна кампанія. В рамках його ми працюємо з усіма громадськими організаціями, з громадами міст, селищ, сіл.

І дійсно почали з Києва – і наша депутатська група в парламенті, і партійні зусилля, і громадські зусилля. Ми розробили і програми, і альтернативні проекти

Тим паче, що зараз треба діяти, а не тільки говорити. Діяти, а не тільки обіцяти. Це є важливий для нас висновок. І ми в кожному місті, в кожній області, де можемо, відкриваємо громадські приймальні «Владу під контроль», започатковуємо захист людей, пропонуючи від нас правову допомогу, де це потрібно.

По-друге, ми здійснюємо постійний моніторинг, тобто контроль реальний зі знанням про те, що органи влади роблять незаконно. Де є корупція, де є зловживання владою, невиплати зарплати, антисоціальні рішення і дії влади.

Все це ми тільки через такі зустрічі, тільки через таку роботу можемо дізнатися, тому і їздимо, де тільки можемо. Ми хочемо не тільки дізнатися, але й допомогти там і тим людям, де ми можемо. Ми хочемо стати партнерами для громад, для людей у тому, щоб вимагати вирішення питань. Стати партнером для того, щоб громадський протест і увага засобів масової інформації, і політичні зусилля були тією синергією, яка показувала владі, що те, що відбувається, – дуже не надовго, що корупційні і окупаційні дії – це те, що не сприймають люди і ми. Ось таке бачення програми.

- Чи є вже порушення, які ви помітили саме на Волині?

В. Наливайченко: Нам говорили громадяни, асоціація малого бізнесу, зараз у нас буде зустріч з підприємцями Завокзального ринку.

Ми будемо спільно думати, що можемо зробити на захист малого бізнесу, на те, щоб вимагати через наших депутатів, через наше політичне представництво в Києві зменшення відрахування і соціального внеску по заробітній платі.

- Як ви вважаєте, Податковий майдан приніс якусь користь?

В. Наливайченко: Податковий майдан був важливий тим, що малі підприємці, громади малих та середніх підприємств показали азаровщині і Януковичу, що так не пройде, коли фактично влада розпочала дуже жорстоку помсту тим людям, які вийшли на Майдан.

Якраз і вийшов малий і середній бізнес. І з Луцька були люди, і Запоріжжя, Донецька – звідусіль.

Але «кучмізм» скинули і заперечили корупцію тоді в 2004 році, заперечили безправ’я своє ці люди. В цьому і полягає важливість Майдану.

Дуже погано, що влада не виконала тих обіцянок, які давала. Ми як допомагали учасникам Податкового майдану, як партія «Наша Україна», так і далі допомагаємо.

Але зараз на часі переходити до формулювання конкретних вимог і конкретної альтернативної програми. В тому числі альтернативного податкового кодексу. Через конкретні дії: зменшити від 36% до 17% нарахувань, детінізувати, дати можливість малим підприємствам все-таки повернутися і працювати, повернути повністю спрощену систему оподаткування, дати можливість людям самим собі заробляти на хліб, на життя, тим самим знімаючи тиск на бюджет.

- Сергій Бондарчук, ви – Герой України??? Скажіть, за що вам дали цю нагороду?

С. Бондарчук: Було поставлено в 2005 році завдання Президентом України про те, що ми повинні виконати завдання, пов’язане з просуванням нашої продукції військово-промислового комплексу в світі, і вважаю, що результат, який зробив не тільки я, а й команда, яка працювала в «Укрспецекспорті», виконала це завдання.

Це нагорода не тільки моя, а й усього колективу, який працював над цим досягненням. Коли ми почали працювати, то обсяг був біля 400 мільйонів. Коли ми закінчували, обсяг контрактів був 830 мільйонів.

Більше 100 відсотків збільшити продаж продукції – це вагомий результат. Це нагорода якраз усіх тих людей, які працювали увесь той час.

- Як ви оцінюєте нинішню політику уряду в сфері експорту, імпорту військової техніки?

С. Бондарчук: Я не можу сказати, що продовжується та політика, яку ми започаткували в 2005 році, коли головним завданням було відстоювання власного виробника. Зараз, на жаль, ми бачимо, що в бік нашого російського сусіда відбувається вектор зусиль, і деякі втрачаються перспективи, втрачаємо деякі ринки. Але ж це на совісті тих людей, які взяли відповідальність.

І через деякий час будемо мати можливість спитати в них за те, що вони зараз роблять.

- Пане Валентине, доброго дня! У мене запитання такого характеру - як Ви оцінюєте проект Закону "Про вибори народних депутатів України"?

В. Наливайченко: Є законопроект, який запропонувала влада, власне міністр Лавринович, і тепер я так розумію, що «тушкована» більшість намагатиметься його просунути.

Ми фахово говоримо, що він суперечить найголовнішому - демократичному суспільству. Цей законопроект намагається легалізувати і відновити політичну корупцію.

При чому в її найбільш небезпечних формах, коли одна партія, яка при владі, встановлює такі правила, аби себе тільки залишити на виборах. Більше того, неконтрольовано рахувати голоси, а також перерозподілити на свою користь всі ті голоси і відсотки, які за завищеним 5-відсотковим бар’єром залишаться у менших політичних організаціях. Як правило, це опозиційні, менші партії, а відтак і перерозподіл таких відсотків, які ніколи не належали і люди не голосували за таку партію, складатиме до 50% голосів. Це є політична корупція. Це є спотворення волевиявлення громадян.

Ми заперечуємо такий законопроект і внесли альтернативний, автором якого є депутат Ключковський та інші народні депутати, який передбачає відкриті списки регіональні.

Адже ми всі хочемо знати, кого туди вписують. Хто ті десять людей, які голосують за сто людей. А потім масажисти і водії, яких партія влади попривозила і тепер невідомо, що виробляють, грають як на піаніно в парламенті.

Щоб цього уникнути, треба діяти рішуче і вимагати відкритих списків і таким чином знищувати політичну корупцію.

Третя складова, яку ми вимагаємо і яку ми робимо, - це робота з місцевими громадськими організаціями, українськими і міжнародними, аби дати чітку міжнародну негативну оцінку проекту закону «Про вибори народних депутатів».

Сьогодні ми працювали дві години зранку з представниками поважної міжнародної інституції IFES (international foundation for electronic systems) – фундації, яка досліджує електронні виборчі системи по всьому світі. Ми разом з ними напрацювали ті висновки, які є правдивими. Ті висновки щодо законопроекту, які чітко свідчать, що цей законопроект не є демократичним.

Більше того, він є небезпечним з точки зору демократії. Крім того, з Венеціанською комісією (це той міжнародний партнер, з якими наші представники працюють і в Стразбурзі, і в Києві) ми так само будемо працювати, аби не допустити ухвалення недемократичних норм.

Крім того, ми будемо з вересня закликати всіх громадян України, громадянські організації, всіх, хто хотів би долучитися до спостереження за виборами, працювати разом як партнери.

Ми закликаємо працювати разом громадські організації і опозицію для того, аби об’єднатися, забезпечити чесний підрахунок голосів і проведення відкритих чесних виборів. Простою мовою – фальсифікаціям стоп!

Для того, аби їх унеможливити, треба вже починати, зараз. І наша пропозиція – це простягнута рука для того, аби об’єдналися всі, хто хоче жити в вільній країні і не допускати спотворення волевиявлення, протидіяти їм на виборах.

– Є країни, де виборче законодавство не змінюється десятиліттями. Люди чітко знають, як їм голосувати. У нас же ж закони змінюють від виборів до виборів. Правляча політична сила намагається змінити законодавство. Громадяни втомилися цікавитися новими реформами. Про що це свідчить: про те, що політики борються за владу, чи законодавство потребує якісних змін?

В. Наливайченко: Це свідчить про те, що політики бояться виборів. Влада надзвичайно боїться виборів і цинічно дурить громадян, говорячи, що нібито не вистачає голосів для того, щоб проголосувати за відкриті списки.

Ми говоримо відповідально, що всі 11 тих депутатів «Нашої України», які є в Верховній Раді і є дійсно депутатами, які не зрадили мандат перед виборцями – ми проголосуємо незалежно від того, хто внесе такий законопроект.

Але найважливіше полягає в тому, що закон виборів народних депутатів, за яким відбулися вибори 2007 року, є цілком нормальним за винятком одного положення: треба було відкрити списки регіональні.

Більше того, Партія регіонів тоді як опозиційна партія отримала більшість і прийшла до влади.

Відтак ми тепер, будучи в опозиції, говоримо: дійсно, навіщо міняти правила кожен рік? Навіщо творити політичну корупції і бачити, що знову готуються до фальсифікацій?

Треба відкрити списки і залишити те законодавство, яке не один раз працювало. Тим самим дійсно забезпечуючи політичну стабільність і впевненість в тому, що в виборах будуть рівні можливості для всіх партій-учасниць.

Більше того, бар’єр 3 відсотки ні у кого заперечень не викликав і всі інші положення. Єдине, що дійсно вимагають люди, – відкрити списки.

С. Бондарчук: Хочу звернути вашу увагу на те, що за цей час в нашій країні відбувся конституційний переворот. І цей переворот зміг відбутися завдяки тому парламенту, який зараз є. Цей парламент не має права того мандату, який він отримав. І вже зараз можна ставити питання про те, що цей парламент треба розігнати найближчим часом, не чекаючи 2012-го року. Тому що в нас немає на це ніякого часу.

А те, що говорили про законодавство: як би не було, під час 2007 року були вже не популярні демократичні «помаранчеві» сили, але з боку «помаранчевих» сил не було замахів на законодавство.

Так, це було не популярно, але ж результати виборів дають можливість оцінити роботу тієї влади, яка є.

Тому ми не можемо кожен раз допускати зміни законодавства про вибори. Це дає можливість втрачати наше майбутнє.


– Доброго дня! Питання до Валентина Наливайченка. Рейтинг «Нашої України» низький. На що Ви розраховуєте на парламентських виборах? У якому форматі партія братиме участь у виборах? Дякую!

В. Наливайченко: Найголовніше – те, що коли нова команда заходила в партію в вересні минулого року, це було відновити довіру людей. Працювати чесно, працювати по-іншому, не допускати в своїх лавах корупції, всього того, що призвело до втрати довіри.

– Назвіть, будь ласка, конкретні помилки, які були в вашій політичній силі.

В. Наливайченко: Коли наші представники опинилися при владі – одразу відірвалися від людей.

Друге – це пустопорожні обіцянки і жодних дій.

Нерозуміння взагалі пріоритетів національних інтересів і національної безпеки.

І четверте – це все, що безпосередньо стосується самої партії.

Будучи при владі, наробили боргів більше, ніж це можна уявити. Будучи при владі, жодного партійного офісу партія не здобула. Зате всі так звані «любі друзі» від золотих стель в квартирах собі поробили до шикарних лімузинів в резиденції.

– На Волині є такі?

В. Наливайченко: Слава Богу, на Волині таких не спостерігаємо, а ті, які залишилися на Волині – з такими ми якраз і хотіли б працювати: Андрій Козюра, Володимир Карпук, інших молодих людей. Це що стосується помилок.

А те, що стосується що з цим робити? Діяти зараз, припинити розмовляти, діяти так, як ми зараз намагаємося робити. Ця кампанія «Владу під контроль» є для нас дуже важливою. Діяти конкретними діями, захищаючи людину, відразу пропонуючи допомогу. Діяти, складаючи по Україні програми і брати на себе відповідальність за їх виконання.

Якщо наша команда в Луцькій міській раді говорить, що треба для мікрорайону Вересневе профінансувати з державного бюджету раз і назавжди створення соціальної інфраструктури, простіше кажучи, створення системи водогону і опалення і з цього починати європейське місто Луцьк, то саме так ми би і хотіли діяти.

Далі. Малий бізнес – це головне, заради чого ми тут сьогодні. Після таких зустрічей з підприємцями ми пишемо програму: соціальний внесок 18 відсотків, а не 36,7, як зараз прописали червоні олігархи в уряді – Азаров, Тігіпко і так далі, так звані реформатори.

Ми чітко говоримо про спрощення оподаткування і умов роботи бізнесу. Те рішення, яке міська влада за ініціативою наших депутатів ухвалила для продовження строку оренди на Завокзальному ринку, дуже добре, надавши можливість власним підприємцям надати можливість укладати довгострокові угоди власним підприємцям на максимально пільгових умовах – це добра новина.

І третя складова – знищення корупції в сучасному розумінні. Тобто скорочення всіляких центральних органів влади, функцій чиновників, скорочення в десятки разів всіляких дозволів, ліцензій і всіляких узгоджень. І залишення одного принципу – аудит і законність роботи того чи іншого підприємства. Стоп-машина.

Всі інші каральні придумані допоміжні органи мають бути зняті з бюджету і максимально скорочені як непотрібні.

– Ви підраховували, наскільки таке скорочення зекономить бюджет?

В. Наливайченко: Тільки якщо говорити по Міністерству юстиції, то скорочення чиновників і функцій узгодження становить економію щорічну до державного бюджету додаткових надходжень – 16 мільярдів гривень. Це лише одне міністерство. Це монстри, повірте мені.

Я вже не кажу про пожежників і так зване Міністерство з надзвичайних ситуацій. Це насправді цілий монстр.

Підприємці підтвердять, що хабар пожежнику за дозвіл збільшився вп’ятеро у порівняні з 2004 роком. Це страшна ситуація, яка веде країну в нікуди, пенсіонерів – у злидні, ветеранів – до зубожіння, тому що збагачуються ті, хто рвався до влади.

Тим більше влада, втративши головну функцію... Сергій правильно сказав: ми наймали владу працювати на нас, а влада прийшла з тим, аби робити у владі бізнес.

Тобто ненормальність ситуації полягає в тому, що за ці 20 років незалежності в Україні олігархічна система зрослася з корупційною, і суть перебування і покликання людини, яка прорвалася до влади, – це займатися бізнесом на основі корупції.

А раз так – значить треба знищити корупцію і скоротити значно центральні органи влади, повернувши багато повноважень органам місцевого самоврядування.

Навіть на прикладі Луцької міської ради, де за ініціативою Андрія Козюри було прийнято рішення про заперечення указу Януковича про повноваження в сфері землевідведення, які забрали від селищних, сільських та міських рад і передали до центральних органів влади.

Ось приклад, як великі державні речі відбиваються на житті конкретних громад Луцька.

– Як Ви ставитесь до дій Вашого однопартійця Андрія Козюри, який зайнявся тушкуванням в Луцькій міській раді - тисне за допомогою мера на окремих депутатів і змушує їх вступати у його групу?

В. Наливайченко: Проведемо з ним роз’яснювальну бесіду, якщо це правда. А якщо насправді, нам відомі ті ініціативи і ті рішення, які ініційовані щодо української мови і щодо скасування харківських угод. І нам приємно, що ми спільно з іншими опозиційними силами голосували за ці рішення.

Що стосується вашого питання – якщо є автор, я хотів би зв’язатися з ним напряму.

С. Бондарчук: Автор питання є, очевидно, частиною міської ради, тому що не всі знають, що відбувається в міській раді. Якщо був якийсь приклад, то нам буде легше працювати.

– Чи можете ви назвати конкретні імена людей, які будуть балотуватися від вашої партії до Верховної Ради? Зокрема і ви, пане Бондарчук, чи будете балотуватися, враховуючи той факт, що ви вже були депутатм-мажоритарником саме від Волині?

С. Бондарчук: Так, я завдяки підтримці волинян вже зміг стати депутатом Верховної Ради і представляти інтереси безпосередньо п’яти районів на Волині.

Зараз не стоїть питання в тому, чи буду я брати участь у виборчій кампанії. Треба зрозуміти, що люди бажають того, щоб я представляв їх інтереси. Треба відчути настрій і зрозуміти, чого люди хочуть, бажають, а після приймати рішення про те, можу я це зробити знову чи ні.

В. Наливайченко: Що стосується партії – в нас 8 липня буде політична рада, і я думаю, що ми дамо нестандартні відповіді на ті виклики, які є в партії, в тому числі щодо всього того, що стосується виборчої кампанії.

– Доброго дня! Як Ви вважаєте, чи може Україна, за часів теперішньої влади, опинитися на рівні Білорусі по розвитку економіки та проблемах зі свободою слова?

В. Наливайченко: Я працював послом у Мінську в 2006 році, тому добре знаю, що таке Білорусь зсередини. Більше того, що стосується напрямку розвитку країни – я, і ви, і наші діти, і онуки не хотіли б і не будемо жити в такій державі, яка є авторитарною, яка є безправною (це якщо говорити про Білорусь).

І, на жаль, такі процеси розпочалися в Україні. Те, що ми з вами відвоювали з 2005 року, – демократичні свободи, свободи для малого бізнесу, свободи слова для журналістів – це є запорукою нормального розвитку держави.

Тому зараз головне – зрозуміти, що на найближчих виборах ті, хто може діяти в цій державі, хто може забезпечити, аби Україна стала членом Європейського Союзу для того, щоб ми жили за стандартами ЄС, аби освіта і медицина були вільним і доступними для всіх, а не для дітей олігархів.

Це є той вектор, який потрібно вибирати. Тобто не білоруський сценарій і не наш український сценарій постійних розчарувань, а брати європейський сценарій – молоді, прагматичні люди, впевнені в собі, патріоти, з європейськими поглядами і з бажанням жити у вільній державі, в ЄС.

С. Бондарчук: Ті правила і та політика, яка запропонована нинішньою владою, говорить про те, що відсутність економічної і політичної конкуренції веде нас в бік розвитку Білорусі чи Росії.

Але цій владі залишилося максимум до 2015 року. А якщо в 2012 році ми зуміємо зробити нормальну демократичну більшість, то ця влада навіть не переживе 2014 рік.

Тому те завдання, яке стоїть перед громадянами України, які незадоволені рівнем життя, яке є і тими правилами гри, - ми повинні просто відпрацювати цей найближчий рік і з нормальним результатом у ВР.

- Люди, я постійно дивлюся телевізор, але так і не зрозумів: якщо засудять Тимошенко – газ подешевшає?

В. Наливайченко: Безумовно, ні, це чергова брехня влади. Треба було набратися мужності і визнати, коли опозиція заперечувала Харківські угоди і допуск іноземної військової бази на нашу територію на 18 тисяч гектарів до 2042 року цього тисячоліття. Це була пряма зрада національних інтересів.

Тепер можна забути про те, що ми отримаємо газ дешевше. Не треба було йти на ті поступки, які стосувалися національних інтересів. Ніяка кримінальна справа не вплине на ціну газу. Треба діяти по-іншому і не здавати національних інтересів.

Що стосується газових московських угод 2009 року, то так, їх треба відміняти, скасовувати як такі, що не вигідні Україні. І Московські, і Харківські угоди є невигідні і підлягають скасуванню.

Більше того, наша політична сила так і діє: ми провели не один мітинг, не одне пікетування Януковича, ми внесли проект, який передбачає скасування Харківських угод.

І таким чином треба діти, а не постановочними шоу, так званими засіданнями суду, якому ніхто не довіряє.

І це найближча проблема для цієї влади. Вони самі підпорядкували собі всі суди, а тепер намагаються переконати, що може бути чесний судовий процес.

Якщо я не можу зайти в секретаріат суду і зареєструвати свою позовну заяву нормально без чека, без корупції – то як я можу довіряти цьому суду, що він проведе незалежне засідання щодо Тимошенко чи будь-якого іншого екс-урядовця.

- Як Ви думаєте, чи можна буде скасувати Харківські угоди? Ви назвали низку кроків, але результату...

В. Наливайченко: Треба вигравати на виборах і отримувати демократичну більшість, яка не зрадить. Це виклик для будь-якої опозиційної сили, аби не зрадити вдруге, втретє людей.

Як фахівець з міжнародного права я чітко говорю, що є Конвенції ООН «Про право міжнародних договорів», і в цій конвенції всі країни-члени ООН чітко прописати шлях денонсації міжнародних угод, в тому числі і такої, якою є українсько-російська про допуск військового флоту до 2042 року. Денонсація проводиться.

Коли я працював керівником СБУ, я денонсував і добився виконання угод, після яких виїхали з нашої території всі співробітники ФСБ з Севастополя. Теж була угода, теж російська сторона говорила, що це не можливо відмінити.

Але я чітко зайняв позицію згідно з законодавством України: навіщо нам ФСБ на території України, якщо у нас є СБУ?

Ми поінформували російську сторону завчасно, за півроку розірвали цю угоду, всі офіцери ФСБ виїхали.

Питання до нинішньої влади, чому вони зараз вже назад повернулися.

- Як ви думаєте - чим закінчиться суд над Тимошенко?

В. Наливайченко: Головна помилка влади – це недовіра до суду. Вони дискредитували своїм тиском, призначеннями, переворотами, залякуваннями.

Чим закінчиться – нічим для нас, громадян України. На горі, в Києві, хтось з кимось передомовиться, чи не передомовиться. Така собі возня в банці павуків.

Якщо це було б судове засідання прозоре і не мало ознак політичного переслідування – це було б добре.

Але Луценко сидить в тюрмі вже півроку. Це політичні переслідування.

Наші депутати підписали вже три звернення на Генпрокурора – жодної реакції. Такого ніколи не було і ніде немає.

Тому жодної довіри і жодних позитивних очікувань від цієї вистави чи від цього суду в нас немає.

- Доброго дня! Скажіть, будь ласка, де ви зараз офіційно працюєте, чим заробляєте на життя? Бо ж так розумію, що робота в партії - це на громадських засадах. Запитання до обох. Дякую.

В. Наливайченко: Якраз робота в партії на громадських засадах. Це була та лінія, на основі якої і мене вибирали, і Сергія. Ми не отримуємо грошей і не збираємося це робити.

Більше того, за законом про політичні партії членські внески мають чітке спрямування – на що можна витрачати, а на що ні.

З березня минулого року я працюю радником з міжнародних питань в одному з київських підприємств. Великих з точки зору мережевої структури. Там же ж моя трудова книжка і зарплата, до речі, в гривнях.

С. Бондарчук: Я працюю в партії і не отримую ніякої зарплатні. В мене був час, коли я працював у бізнесі, в мене є власні накопичення, тобто я маю декларацію і живу з відсотків від банківських депозитів.

- Як і де Ви проводити свої відпустки, якщо такі є? Як часто їздите за кордон відпочивати? Що полюбляєте робити у вільний час? Запитання до обох.

В. Наливайченко: Ми прийшли в політику не для того, щоб відпочивати, і це не прості слова. Ми працюватимемо і червень, і липень, і серпень.

Сергій любить ловити рибу. Дякую, що Сергій з’явився в моєму житті знову, і ми з ним, можливо, поїдемо на тиждень в Черкаську область, де дуже гарні місця і можна половити рибу. Це і є наші мрії про відпустку.

С. Бондарчук: Останні дев’ять місяців мене діти мало бачать, а більше спілкуюся з Валентином і людьми, з якими я працюю. А відпустка - зараз дійсно немає часу, треба працювати.

– Як ви ставитеся до проекту закону про вищу освіту Табачника? На відміну від львівських вузів, волинські проти нього не дуже протестують. Як ви думаєте, вони бояться просто? На сайті МОУ чимало повідомлень про те, що студентство узагалі його підтримує.

В. Наливайченко: Ми підтримуємо вимогу і львівських, і київських вузів, і багатьох інших, які висловили заперечення щодо цього законопроекту.

Як політична сила ми разом зі студентськими організаціями говоримо, що Табанчик повинен бути звільнений з уряду, оскільки все, чим він займається, – це є українофобство.

Наші депутати Карпук і Григорович внесли альтернативні проекти постанови, що чітко говорять, як мала би розвиватися національна освіта.

Нас підтримало міжнародне співтовариство Freedom House в цих висновках.

Найголовніше – це максимально надавати повноважень студентському самоврядуванню, припинити комерціонізувати освіту і перекладати сплати на студентів, зупинити корупцію в сфері освіти взагалі і вищої зокрема.

Корупція починається з дня подачі документів на складання документів і тестів. Як тільки людина зарахована – здавай чергові 500-600 гривень незалежно від того, чи ти на комерційній, чи бюджетній основі.

Про це здирництво знає кожна українська сім’я, знаємо ми. Має бути раз і назавжди зупинено. Ми в програмі даємо чітку відповідь як: в рази підвищити зарплату викладачам, вивести їх зі злиднів, зубожіння, аби вони мали гідну зарплату і не чекали подачок чи не збирали пожертви, або ж здирали їх зі студентів.

Ми хочемо максимально обмежити в господарській системі ректорати і ректорів, які через повноваження є носіями корупційної системи.

І насамперед дати можливість студентам, студентським підприємствам, it-підприємствам заробляти гроші, виробляти продукт. Його можна реалізувати без оподаткування, аби кожен молодий студент міг би заробити гроші, а не у батьків просити, або жити в злиднях.

Якщо має людина талант, то вона повинна навчатися, і паралельно в лабораторії, технічна і наукова база університетів має заробляти гроші. Підкреслюю – база, а не як через здирництво. Так працює сучасний світ.

Для України настав час відійти від совкової системи і перейти на сучасну вільну заможну освіту з можливістю студентові реалізуватися. А не керуватися з Києва.

Зараз, на жаль, Міністерство освіти і Табачник впроваджують стару радянську корумповану махрову систему управління. З Києва призначають всі, звільняють, акредитація теж лише в Києві, визначення, які підручники, теж тільки в Києві. Це все було в Москві, в Радянському Союзі. Я сам закінчував в Києві університет і з перших років освіти ненавидів.

– Вам доводилося давати хабарі в студентські роки?

В. Наливайченко: Ні, тоді було зовсім інше. Тоді була набагато гірша система. Нам не давали проводити ніякого семінару по Булгакову чи Винниченку, одразу відраховували. Або Цой, коли приїжджав з концертом в Київський університет і ми були організатором, – то це було найгіршим вироком, якщо зловили.

А Саакашвілі – він був на рік старший в університеті – то його профілактували за те, що він слухав «Голос Америки», бо це була небезпечна антирадянська діяльність. От в такому дурному радянському світі ми жили.

– Пане Бондарчук, знаю, що ви маєте стосунок до кінфестивалю «Молодість». Два питання: яке майбутнє цього фестивалю, і чи взагалі можна сподіватися на те, що в Україні будуть колись зніматися якісні художні фільми?

С. Бондарчук: Фестиваль прожив уже 40 років, і це дуже важливо. Я впевнений, що він буде працювати і надалі.

Зараз кінофестиваль отримає серйозного інформаційного партнера. Не хочу про це зараз говорити, бо якраз укладається угода.

Впевнений в тому, що це дуже важливий майданчик для молодих людей отримати право показати свою роботу, творчість, дати можливість відкрити двері у великий світ кіно.

Те, що стосується українське кіно. Україна дала світові таке ім’я як Довженко. Це те ім’я, яким пишається взагалі кіноіндустрія, тому ми маємо право бути її частиною.

Інша справа, що люди з боку держави, які мають безпосередній стосунок до кіно, не дають тої уваги і держпідтримки, умов, які повинна була б держава запропонувати.

Чехія чи Угорщина прорвали світ кіно, тому що запропонували умови, аби Голлівуд знімав у них.

Україна має зробити усе, аби це відбувалося в Україні. Небагато людей знає про те, що технічний «Оскар» отримав українець, який запропонував технічні умови зняття «Титаніка» та інших фільмів.

Ми маємо не лише творчі призи у світі кіно, а й технічні. В нас є все, але немає людей з боку політиків, аби мати поштовх в сторону кіно. Думаю, що такі прагматики незабаром з’являться.

– Господа депутаты, вы не считаете, что рейтинг вашей партии тянет вниз личность Виктора Ющенко? Ведь это его считают виновником всех бед, а не вашу партию, где - что скрывать - много умных и адеватных людей. Может, пусть себе идет на пенсию и пчел розводит. Тогда по крайней мере я за вас проголосую.

В. Наливайченко: В будь-якій політичній силі є дуже важливим не зраджувати, як і в житті. Багато чого в партії, і власне її створення було пов’язане з Віктором Ющенком.

Що стосується його теперішньої ролі – багато є національних, міжнародних проектів. І це корисно і для держави і для людей. Ми це підтримуємо. Що стосується його нинішньої ролі – він залишається головою партії.

Що стосується участі в виборах – 8 липня буде з’їзд політичної партії, і там буде визначена конфігурація: хто буде головою партії і до осіб-партійців, а також проголосований формат участі в виборах.

Єдине що ми відверто говоримо і я як людина, яка працювала у владі%: багато людей, хто у владі працював, дискредитував мандат довіри людей.

На жаль, серед них були і представники «Нашої України». Багато з БЮТу, Партії регіонів. Всі, хто приходив до влади в 2005, 2010 роках, обіцяли, що зроблять щось на користь – мають прозвітуватися перед людьми і вибачитися за власні помилки.

А вже людям вирішувати шляхом такого очищення, чи варто цим людям були знову обраними, чи бути при владі. Мої погляди саме через такий підхід.

– Наша Україна вже оновилася? Восени ви зазначали, що починаєте такий процес.

В. Наливайченко: Я не буду брехати – ні. Процес очищення не завершений. Поняття люстрації для нас не перехідні слова. Я і Сергій, а також низка наших однодумців обіцяємо ініціювати на з’їзді продовження очищення, оскільки часу не так багато.

Ми маємо прийти до людей перед виборами і, окрім тих програм, які ми робимо, запропонувати тих людей, яких підтримують місцеві громади. Не призначити з Києва, а підтримати їх на місці. А так зробити, аби принести і нову команду, і бачення, і програму.

– Доброго дня. Питання до Сергія Бондарчука. Яке Ваше ставлення до питання продажу земель сільськогосподарського призначення іноземцям? Чи потрібно зберігати мораторій на продаж цих земель для іноземців?

С. Бондарчук: Зняття мораторію на даний час є передчасним. Земля – це основний скарб, який є у державі, і ми не маємо права поспішати з цим питанням.

Продаж землі іноземцям не доцільний. Кожна держава, яка поважає себе, цього не допускає. Але люди, які працюють на землі, мають мати можливість, аби ця земля була товарна. Тобто люди повинні мати можливість, аби завдяки цьому товару отримувати обігові кошти і таке інше.
Власники цих земель повинні бути відкритими, вони не повинні ховатися в «офшорах», аби кожна людина могла подивитися на клаптик землі і зрозуміти по кадастру, чия це земля.
Бо ми маємо не тільки олігархів промислових, а й латифундистів, які ховаються від нас за землею і за копійки скуповують землю.

В. Наливайченко: Прозорий кадастр, розуміння кожної селищної ради, що на карті земельній цієї громади знаходиться, чия це земля, кому оформляти.

І друге ключове питання – перед тим, як взагалі переходити до продажу землі, потрібно знизити корупцію навколо землі, земельних комітетів, нардепів, Лозинських, їх з усіх партій вистачало – вбивць-латифундистів.

І моя фахова відповідь як колишнього керівника СБУ – я вам дам сім кримінальних справ на народних депутатів-латифундистів, які були готові і задокументовані, але Верховна Рада не дала по жодному дозвіл про притягнення до відповідальності.

При чому вони були з різних політичних сил – з БЮТу, Партії регіонів, з усіх були. Справи були задокументовані, чітко було показано, в чому полягає корупція, докази передані в прокуратуру від СБУ, але жодної кримінальної справи.

Знищити корупцію і чиновників, які роздають чи вирішують питання роздачі землі, – це дуже важливо. Зарано відміняти мораторій – бо у державі все дуже погано, у владі, тому що місцеве самоврядування, ради не мають повноважень по землекористуванню і використанню земель.

Земля і влада згідно з Конституцією належить народу. Але народу не в лімузинах, сотні червоних олігархів, а народу України, який є 46 мільйонами і органам місцевого самоврядування.

С. Бондарчук: Як можна зараз в цьому питанні довіряти цьому парламенту, який вже створив конституційний переворот. З одного рішення ми почали жити в іншій абсолютно дикій для нас системі. Ми зараз цього ще не відчуваємо, але з кожним днем ми будемо відчувати погіршення нашого життя. Тільки тому, що просто в наперстки нас переграли.

– Як на мене, тут якраз зібрались люди які можуть відповісти на моє питання: ЧИ можуть українці сьогодні спокійно спати вночі?

В. Наливайченко: Треба спати спокійно, треба відпочивати.

Але нам з Сергієм настав час діяти, не спати на волі, як Шевченко казав, розуміти, що для нас ніхто свободи не принесе, не завоює.

Хочемо жити краще – встаємо і діємо на рівні громадських організацій, патріотів, політиків. Тоді і спати можна спокійно.

– Останнім часом колишній президент України Віктор Ющенко розгорнув бурхливу інформаційну діяльність. Після майже півтора року публічного мовчання він робить численні заяви, виступає у телевізійних ефірах, дає інтерв’ю відомим виданням. За його появою стоять конкретні завдання, з яких можна виокремити принаймні два головних: посилення національно-демократичного табору після подій 9 травня у Львові, на який тепер замість «Свободи» робитиме ставку влада, та допомога чинній владі
у позиціонуванні перед Європою на тлі переслідування окремих представників команди Тимошенко. Це дійсно так?


В. Наливайченко: До 9 травня і Ющенко, і наша команда діяла, чітко говорили, що є не так. Тому цей логічний ряд вибудовано неправильно.

Що стосується його більш активних появ – так, до цього причетні і ми, люди які прийшли в вересні 2010 року в «Нашу Україну».

Ми говорили зразу, що партію треба вивести з окопів, відкинути меншовартісність, зрозуміти, що це наша земля, український простір – тому і ми активніше проявляємося, і голова партії.

Що стосується позиціонування перед Європою, я сказав би про головне: наша політична сила якраз і відрізняється від інших тим, що ми не себе позиціонуємо, ми не розповідаємо, скільки разів нас допитали в Генпрокуратурі, хоч і це було, і скільки кримінальних справ було на Сергія – ми теж не розповідаємо. Тому що це для нас важливо. Але нас спитають: хлопці, а що ж ви для людей зробили, тому ми по-іншому діємо. Не ці шоу зараз потрібні людям і важливі. Ми згадували про виборче законодавство – осбь для чого ми їздимо в Страсбург, в Венеціанську комісію, ось для чого ми зустрічаємо з IFES іншими представниками, ось у чому ми бачимо необхідність бути активними.

Але в цей же час ми так само не відкидаємо того, що до Тимошенко, Луценао і всіх інших представників опозиції – це є політичним переслідування, це є порушення прав і їх, і всіх громадян України на неупереджений захист, на вільне пересування Україною, на відстоювання своїх прав і до суду, і в суді.

– Чому ви розповідаєте про патріотизм лише на заході? Вам не здається, що це потрібно робити на сході та півдні? Які зараз настрої на сході, помаранчевим зараз легше там завойовувати довіру?

В. Наливайченко: Якраз і на сході, на півночі ми працюємо. З півночі приїхали – позавчора були в Сумах. За день до цього – Чернігівська область, Прилуки, за тиждень до цього – Донецьк, Макіївка. І працюється там легше не помаранчевих, а працюється корисніше, коли ми почали захищати людей. Ми стали потрібні людям.

В Макіївці, Донецьку ми допомагали батьківським комітетам захищати батьків, вчителів і дітей, не даючи закривати донецькій владі в Донецьку і Макіївці українські школи.
Те, що люди до нас звертаються і ми робимо спільну справу саме там, і що саме там ми про патріотизм говоримо своїми діями і українською мовою.
У Донецьку приходить набагато більше людей на зустрічі з нами, ніж в Луцьку. Там само в Сумах профспілки, робітників яких скорочують, і безробіття на півночі просто жахливе.

Там російський бізнес як окупант виштовхує, скорочує наших робітників з заводів, де вони так звані інвестори. Ніякі вони не інвестори
Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови…
На «Волинських новинах» відбудеться чат з одним з найвідоміших на Волині ді-джеїв, радіоведучим, організатором клубних вечірок Максимом Фраєрманом, який відомий…
Гість чату на "ВН" - заступник голови ДПА у Волинській області Інна Степанюк. Початок чат-конференції о 14:30. Надсилати питання можна…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus