USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Порушення можуть бути, коли рахуватимуть голоси. Чат з Юрієм Довгуном
У чат-марафоні на "Волинських новинах" - довірена особа кандидата на посаду Президента України Сергія Тігіпка у територіальному виборчому окрузі № 22 Юрій Довгун.
 
 
Редакція «ВН»: Ви вже проголосували? Як вам умови на виборчій дільниці?
Так, я вже проголосував на тій виборчій дільниці, що і завжди, це школа № 24. Ситуація на цій виборчій дільниці спокійна, люди спокійно йдуть голосувати, радіючи процесу голосування. Члени дільниці займаються своїми професійними обов’язками
Редакція «ВН»: Розкажіть про роботу ваших спостерігачів на дільницях
По місту Луцьку від кандидата на пост президента Сергія Тігіпка - 77 спостерігачів, котрі пройшли відповідні інструктажі, рекомендації та консультації. Люди отримали методичні рекомендації, в яких був набір законодавчих актів щодо виборчого процесу і зразки документів для фіксування можливих порушень, подання заяв до суду і т.д. Наші спостерігачі – це люди різного віку, зрозуміло, що багато студентів, молоді, котрі прагнуть змін, котрі бажають жити в економічно сильній державі.
Редакція «ВН»: Чи фіксували ви уже якісь порушення – чи то в ході передвиборчої кампанії, чи уже й сьогодні?  
Сьогодні вранці я здійснював об’їзд дільниць і ми зареєстрували порушення: наявність агітаційних матеріалів в районі цукрового заводу. Це агітки, які пропонують підтримувати Тягнибока та Литвина. Можливо, це не стільки проблема місцевих штабів кандидатів у Президенти, а міської влади, котра не забезпечила очищення будівель та колон від передвиборчої агітації. А на дільниці № 19 був зафіксований такий випадок нашими спостерігачами: на дільницю прийшла людина у не зовсім тверезому стані і порвала власний бюлетень. Загалом, ситуація спокійна, голови та члени виборчих дільниць виконують свої обов’язки, толерантно зустрічаючи представників від різних кандидатів на пост Глави держави.
Редакція «ВН»: А чи спокійні ви за те, що у Луцьку ніхто не знайде передвиборчої агітації вашого кандидата?
Гарантувати нічого не можна. Хоча ми дали неодноразові вказівки нашій команді не здійснювати будь-якої агітаційної діяльності, зняти всі передвиборчі агітматеріали і  спробувати передбачити можливі провокації.
Редакція «ВН»: Як ви оцінюєте готовність виборчих дільниць і окружної виборчої комісії у Луцьку. Маємо на увазі і їх технічний стан, і готовність кадрів.
Я б сказав, - матеріально-технічне забезпечення і стан підготовки кадрів я оцінюю як задовільний. А мене більш турбує ОВК, незважаючи на перманентні вибори, приміщення не готове для виборців. Владою не робиться ніяких висновків, - не відразу знаходиться спеціальне приміщення для виборчого процесу, приміром для схову бюлетенів, достатньо великий зал, котрий би вміщував необхідну кількість людей, - це члени комісії, спостерігачі, довірені особи, представники преси. А ті приміщення, що є просто не вмістять усю кількість людей. Їм просто доведеться перебувати у коридорах чи на вулиці.
Редакція «ВН»: Готуючись до виборів, ваш штаб, очевидно аналізував,чи можливі фальсифікації у Луцьку, і якщо можливі, то які. Чи можете розповісти про це?
На мою думку, системними можуть бути порушення при підрахунку голосів. Це цілеспрямовано зіпсовані бюлетені нашого кандидата або додаткові бюлетені на користь інших. Як попереджувальні заходи були проінформовані члени ДВК та спостерігачі, аби такого не трапилося. Наші люди будуть досить уважними. Крім таких системних порушень як цілеспрямовано зіпсовані бюлетені нашого кандидата, можуть виникнути ЧП, приміром, пакети із кислотою, які будуть вкинути до виборчої скриньки чи зіпсовані пломби на цих скриньках.
Roman: Чому ваш кандидат тільки раз приїздив на Волинь? Не ваш електорат? Поряд з масованою  відвертою рекламною кампанією ваш штаб проводив дуже мало акцій у місті. Окрім того, у Луцьку не помітно було вуличних наметів від Тігіпка. Чому так?
Сергій Тігіпко мав приїхати на Волинь удруге. Другий візит був призначений на 16 грудня, проте у нього з’явилися непередбачувані обставини, котрі і викликали зміни у щільному і напруженому графіку кандидата. Проте, перед другим туром виборів Сергій Тігіпко обов’язково приїде до Луцька.
Сергій Тігіпко оптом не купував артистів, не виставлялися намети, в яких би мерзли тисячі людей за гроші. Водночас, наші довірені особи у тому числі і я, ходили і спілкувалися «в живу» із колективами підприємств і організацій, де і розповідали про Сергія Тігіпка і його передвиборчу програму, відповідали на запитання і в тому числі, роздавали агітматеріали.
Roman: Що кажуть ваші люди про проблеми зі списками? Що ви робили, аби того було якомога менше?
Списки недосконалі. І в 21 сторіччі – це ганьба, коли наявні списки у різних базах, приміром, у податковій, міліції, адресному «столі». Кожній людині присвоєний ідентифікаційний код і при цьому ми маємо такий хаос щоразу при формуванні реєстру виборців. На мою думку, ми не лише повинні мати досконалі повні списки, а й повинні дивитися вперед і передбачити інтернет-голосування, застосовуючи технологію інтернет-банкінгу, аби громадяни мали можливість здійснити волевиявлення, не виходячи із будинку або офісу. І одночасно економлячи мільйони гривень, які витрачаються на формування комісій, бюлетені, їх перевезення та охорону.
[cam]
 
Голова Волинської обласної організації Європейської партії України Олена Голєва 23 вересня була гостем чату на «Волинських новинах».
Політолог, директор Інституту глобальних стратегій, лідер політичної партії Єдиний центр, політолог Вадим Карасьов
Народний депутат, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук 15 вересня взяв участь у віде-очаті «Волинських новин». Під час спілкування з…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus