USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90
Світ вражає: Наш плагіат - 4: Ctrl C + Ctrl V
Вже не вперше доводиться натрапляти на переписування (читай викрадення) чужих новинних текстів колегами-журналістами.

Сьогодні ми знову помітили відвертий плагіат.

Цього разу у "ВН" викрали новину про те, що волинський митрополит УПЦ МП Ніфонт заборонив священикам своєї єпархії балотуватись у депутати. Новина була опублікована 6 жовтня о 14:52.

Сьогодні, 7 жовтня, заглядаю на сайт УНІАН і бачу дуже знайому новину про митрополита майже дослівно переписану з "ВН". Придивляюсь - плагіат.

Моє здивування подвоюється, коли починаю уважно читати.

Якщо вірити УНІАН, інформацію їм надала прес-служба Волинської єпархії УПЦ. Хоча текст новини майже дослівно переписаний. Замінили буквально кілька слів. Я навіть рахувати не хочу. Прочитайте і пересвідчитесь.

Цікаво виходить, як ця інформація опинилась в УНІАНу чи його волинського власкора(припускаю), якщо коментар з приводу балотування депутатів митрополит давав лише одній людині - репортеру "ВН" після прес-конференції з приводу зовсім іншої теми, коли усі журналісти розійшлись?

Більше того, навіть прес-секретар митрополита не чув цієї розмови, а в прес-релізі, який роздавали журналістам на заході, не йшлось про балотування в депутати. Припускаю, що власкора УНІАНу не заході й не було.

Диктофонний запис коментаря може все підтвердити.

Тим не менш, УНІАН домислює у своїй новині, що це їм повідомили у прес-службі церковників.

То де ж та журналістська етика, про яку ми стільки говоримо, а потім крадемо один в одного матеріали, коментарі, теми?..

Upd.

Поговорили з власкором УНІАН. Довелося вибачитися. А все тому, що подумати не могли, що текст у нас переписала... таки прес-служба УПЦ! Ось:


Коментарів: 9
Юрій Показати IP 7 Жовтня 2010 22:09
Новини ВН відрізняються від плагіату тількі наявністю посилань на певний сайт. Приблизно 50% матеріалів йдуть з приміткою, наприклад, "про це повідомив ВІП". А ще краще "Про це повідомив ВІП з посиланням на Перший національний". Що, не можна було зайти хоча б на сайт Першого і прочитати першоджерело? А раптом ВІП перекрутив інформацію? Чи Ви женетесь за кількістю інформації, а не за якістю? А такі з Вашого боку "а-яй-яї" краще вирішувати приватним шляхом. Зателефонуйте тому журналісту і попитайте, яким чином була добута інформація. І надалі домовитися ставити посилання. Доречі, в статті вказано, що "було повідомлено на пресусі" (тобто на загал), а потім ви кажете, що то був ексклюзив після пресухі. Так що самі й винуваті. Багато інформаційників можуть це сприйняти за прес-реліз.
журналист до Юрій Показати IP 8 Жовтня 2010 10:21
Уважаемый, это и есть специфика интернета - использовать как можно больше информации и соответственно - источников. Редакция, если она поступает согласно этики - обязана писать, как вы говорите "Про це повідомив ВІП з посиланням на Перший національний". Так как информацию з 1-го канала ВИП, возможно успел обработать, сократить к формату интернет-новости. Так само должен писать и ВИП, если он берет новость ВН, которые те, в свою очередь взяли в иного источника. Если вы не владеете спецификой работы редакции, журналиста - не стоит давать подобные комментарии и возмущения. Точка зрения девушки-автора новости понятна и знакома. В действительности, бывают моменты, когда информацию - эксклюзивную, которая была дана в качестве отдельного комментария, используют другие СМИ, не посылаясь на автора. Это и есть ПЛАГИАТ. Это - кража. А когда, интернет-издания берут информацию других источников, посылаясь на них - это не кража. Более того - это дань уважения этим источникам, информацию которых они считают интересной и достоверной.
Назар Правда Показати IP 7 Жовтня 2010 22:56
Цікаво хто працює власкором УНІАНу у Луцьку. Чи це редакторський ляп? Не хочеться вірити у тезу противників інтернет-медіа, щодо того , що веб-ЗМІ - "це помийна яма, куди всі все зливають..." Крик душі очевидний
tatarynb Показати IP 7 Жовтня 2010 23:14
там само де і закон і порядок в цій країні
Маркіян Показати IP 8 Жовтня 2010 10:37
Але, здається мені, що головне - є ж посилання, а не тупо передертий текст ніби "мій"...
Інтелектуал Показати IP 8 Жовтня 2010 16:36
тут треба когось з авторів які хреново читають зате голосно оруть про плагіат - заставити гарно вичитувать тексти!!!
:( Показати IP 8 Жовтня 2010 18:32
"Тим не менш, УНІАН домислює у своїй новині, що це їм повідомили у прес-службі церковників. То де ж та журналістська етика, про яку ми стільки говоримо, а потім крадемо один в одного матеріали, коментарі, теми?.." ........ МІРНА, аж пирскає ядом!!! чому ж така "розумна" І СПОСТЕРЕЖЛИВА дівчина не перевірила повідомлення прес-служби, ЧИ ЇХНІЙ САЙТ! ЧИ НЕ ЗВЯЗАЛСЯ З ПРЕС-СЕКРЕТАРЕМ??? де її ПРОФЕСІОНАЛІЗМ???
:( Показати IP 8 Жовтня 2010 18:44
КОМЕНТАРЯ ПРО МІРНУ ТА ЇЇ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ЩОДО ПЕРЕВІРКИ ДАНИХ В ПРЕС-СЛУЖБІ ЄПАРХІЇ - ТАК І НЕ ДАЛИ, ШКОДА:((( ТАКА В НАС ДЕМОКРАТІЯ...
Mirna Показати IP 27 Жовтня 2010 11:47
якби пирскала ядом, то слідкувала б за цими коментарями) а так - звиняйте! як зясувалось, справа не у недобросовісності кореспондента УНІАН, бо він тут ні до чого. це прес-секретар Ніфонта взяв цю новину і розіслав іншим як інформацію прес-служби, не повідомивши редакцію "ВН"! тобто непрофесійно вчинив саме він. на жаль. прошу вибачення у власкора УНІАН! але оскільки час від часу колеги плагіатом таки займаються таку рубрику ми будемо продовжувати) треба поважати працю один одного!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus