USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94
Світ вражає: Десятки монет: дайвери виявили скарб із золотом біля берегів іспанського острова
Групу з 53 римських золотих монет було виявлено на морському дні біля узбережжя Хавеї в Аліканте, на південному сході Іспанії.

Це золоті соліди кінця 4 — початку 5 століття нашої ери. Вони знаходяться в такому чудовому стані, що можна було ідентифікувати всі монети, крім однієї, відзначили археологи.

Про це повідомляє UA.News.

Вчені розповіли, що знайшли три соліди часів правління імператора Валентиніана I, сім часів Валентиніана II, 15 солідів Феодосія I, 17 солідів імператора Аркадія і 10 — Гонорія.
Повернувшись в човен, вони побачили, що це дві однакові старовинні золоті монети з профілем римського імператора. Вони негайно повідомили чиновників і привели морських археологів до місця знахідки. В ході декількох занурень група археологів виявила 53 золоті монети, три мідних цвяха і фрагменти свинцю, які, можливо, були окрасою скрині.

Це один з найбільших наборів римських золотих монет, знайдених в Іспанії і Європі, як заявив професор стародавньої історії Хайме Моліна з Університету Аліканте, керівник групи підводних археологів, які працювали над затонулим кораблем. Він також повідомив, що це виняткова археологічна та історична знахідка, оскільки вона може дати безліч нової інформації, щоб зрозуміти заключну фазу падіння Західної Римської імперії.

Історики вказують на можливість того, що монети могли бути навмисно заховані в контексті грабежів, наприклад, скоєних аланами в цьому районі в той час. Таким чином, знахідка послужить ілюстрацією історичного моменту незахищеності, пов’язаної з прибуттям варварських народів (свевів, вандалів і аланів) в Іспанію і остаточним кінцем Римської імперії на Піренейському півострові в 409 році нашої ери.

В даний час монети зберігаються і вивчаються, перш ніж вони будуть виставлені в Археологічному і етнографічному музеї Солер Бласко в Хавеї. Уже забезпечено фінансування для повернення на місце знахідки для більш ретельних розкопок.

Раніше недалеко від міста Єллінг в Данії на сільськогосподарському полі був виявлений скарб золотих предметів VI століття. 22 об’єкти мають загальну вагу 945 грамів.

Вони були виявлені археологом-аматором Оле Шитцем, який є новачком в цьому хобі – до свого відкриття він виходив на пошуки з металошукачем лише близько 10 разів.

Чоловік попередив владу і археологів з музеїв Вайле, які проводили розкопки на місці знахідки, і кілька місяців тримав велику знахідку в секреті, щоб не привернути увагу грабіжників.

Скарб містить дві римські золоті монети, які були перетворені в підвіски, в тому числі золотий солід Костянтина Великого (285 — 337 рр. до н.е.), і один ювелірний виріб із золотим зерном складного візерунка, але більшість предметів в скарбі – це брактеати: круглі медальйони, які носили як підвіски.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus