USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Дослідники виявили священний сад мая: що там вирощували
Мая – це стародавня цивілізація доколумбівської Америки. По собі вона лишила багато археологічних пам’яток й науковці регулярно виявляють нові. Цього разу відшукали священну галявину мая.

Про це повідомляє 24 канал.

Цивілізація мая існувала на просторах сучасної Центральної Америки. Дерева какао, з яких виготовляли шоколад, там вважали подарунком богів. А плоди какао навіть використовували як валюту. Тому виробництво цих плодів контролювалося тодішніми вельможами, а дерева зростали лише у священних гаях, де за ними доглядали.
Валюта мая – плід какао-дерева
Валюта мая – плід какао-дерева

Що виявили дослідники

Проблема полягала у тому, що про існування священних насаджень дерев какао було відомо давно. Але виявити ці гаї не вдавалося. Та науковці із США та Мексики не здавалися та постійно вели пошуки місць, де б поєднувалися ідеальна вологість, рівень сонячного освітлення та тіні й було достатньо затишно – саме такі локації мали б використовувати мая для насаджень цінних дерев какао.

Пошуки велися на півострові Юкатан, де переважно сухий клімат. Дослідники зрозуміли, що деякі природні заглиблення на півострові мають ідеальний мікроклімат для вирощування священних дерев. Дослідивши ці місця, вчені виявили, що мали рацію. Всього дослідили 11 таких локацій й у 9 з них виявили свідчення того, що колись тут росли какао-дерева: у ґрунті знайшли сліди теоброміну та кофеїну – характерні біомаркери. Також поряд виявили залишки церемоніальних комплексів: камені із різьбою, місця для підношень богам, кераміка.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus