USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Світ вражає: Може загрожувати здоров'ю людей: вчені виявили залишки ліків у річках усього світу
Учені дослідили зразки з 258 річок зі 104 країн світу і в половині з них виявили вміст фармацевтичних сполук. Частина з них загрожує життю підводних мешканців та людей.

Дослідження опублікували в журналі PNAS.

Найбільш забруднені ділянки виявили в країнах із низьким та середнім доходами. Забруднені ділянки зазвичай були пов’язані з поганою інфраструктурою для очищення стічних вод та фармацевтичними виробництвами поряд.

Річки в Пакистані, Болівії та Ефіопії були одними з найбільш забруднених. Найкращий стан у річок в Ісландії, Норвегії та тропічних лісах Амазонки.

Найпоширенішими безпечними речовинами виявилися карбамазепін, метформін та кофеїн. А на чверті ділянок, які аналізували, знайшли небезпечний рівень різних фармацевтичних сполук, що може становити загрозу для підводних мешканців та людей.

Наприклад, викид речовин, які містять естроген, у стічні води призводить до порушення репродуктивної функції у риб, а вміст антидепресантів у воді вповільнює розвиток підводних мешканців.

У дослідженні також ідеться, що збільшення кількості антибіотиків у річках може призвести до розвитку стійких бактерій. А це погіршить ефективність ліків та створить загрозу для здоров’я.

Річки – одне з джерел питної води для людини, тож їхнє забруднення впливає і на наше життя. Іншими джерелами питної води є водосховища, прісні озера, підземні резервуари та хмари, але найбільшим джерелом прісної води є льодовики – вони містять приблизно 85% усієї прісної води на планеті.

Екологічна катастрофа

Зниження якості прісної води є значущою проблемою, адже 1 м³ неочищеної стічної води забруднює в 40-50 разів більше природної річкової води.

У 2017 році лише 71% населення планети (5,3 млрд людей) мали доступ до безпечної чистої питної води. Зараз 785 мільйонів людей не мають жодної питної води.

У всьому світі щонайменше 2 мільярди людей використовують джерела питної води, забруднені фекаліями. Забруднена вода може передавати такі захворювання, як діарея, холера, дизентерія, тиф та поліомієліт. Забруднена питна вода щороку спричиняє 485 тисяч смертей від діареї.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus