USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Мрія вегана. Як штучна їжа вирішить проблему вбивства тварин
Вчені з США навчилися вирощувати м’ясо риб у лабораторних умовах. Це не перша команда, яка планує масово виробляти штучну їжу.

Поки деякі споживачі досі панічно бояться словосполучення «генно-модифіковані організми», вчені з США вирішили залякати публіку ще більше: днями каліфорнійський стартап BlueNalu оголосив про створення м’яса риб у лабораторних умовах.

Як повідомляє Новое Время з посиланням на видання Phys.org, «альтернативна морська їжа» створена з клітин справжніх риб, які вирощують поза організмом тварин.

Процес створення штучного м’яса риб полягає в добуванні клітин м’язів живої риби, поміщення їх у спеціальне рослинне середовище з безлічі поживних речовин для подальшого розвитку і розмноження.

До того ж вилучення клітин зі справжніх риб не шкодить тваринам, оскільки це відбувається при анестезії, і всі «риби-донори» залишаються живими. З одного зразка клітин можна розвинути мільярди точних копій, так що для нового лабораторного вирощування м’яса риб не знадобиться величезна кількість представників водного світу.

Вже вирощені концентровані клітини змішують з іншою живильною рідиною – так званим біо-чорнилом, з якого пізніше можна створити будь-який готовий продукт на 3D-принтері, включно рибним філе, морським гребінцем, м’ясом ракоподібних, молюсків тощо.



Певною мірою лабораторна морська їжа від BlueNalu має бути навіть кориснішою, ніж звичайне м’ясо риб. Клітинний спосіб створення дає можливість позбавити м’ясо від паразитів, бактерій, ртуті, мікропластику та інших шкідливих речовин, які можуть траплятися в природному середовищі існування риб.

Поки у BlueNalu працює лише 13 фахівців і стартап перебуває на початковій стадії свого розвитку. Але, в планах команди – побудова масових виробництв у містах по всьому світу, які дадуть можливість створювати «клітинну» морську їжу для більш ніж 10 млн жителів у кожному окрузі.

Кінцева мета такого відкриття – порятунок людства від надмірного вилову риби, поліпшення сталого розвитку на планеті, а також доставка свіжої морської їжі в регіони, оточені суходолом.

Оскільки компанія не передбачає у своїй роботі будь-яких генетичних модифікацій, представники BlueNalu сподіваються, що у них не буде жодних проблем з отриманням ліцензії від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США.

Вчені навіть найняли колишнього менеджера з FDA, який відповідатиме за зв’язки з громадськістю та стратегію щодо правового регулювання їхньої продукції.

Головним каменем спотикання у зміні свідомості пересічних споживачів залишаються визначення подібної їжі як «лабораторна» або «штучна». Правда, далеко не всім відвідувачам супермаркетів зрозуміло, що вже сьогодні в «натуральних» продуктах на прилавках магазинів використовують штучні гормони росту, або, наприклад, м’ясо тварин, які розмножуються в тих же лабораторних умовах, а не в дикій природі.

«Наша продукція створена в лабораторних умовах у тій же мірі, що і кетчуп, або печиво Oreo. Всі ці продукти починалися з лабораторії», – говорить технічний директор BlueNalu Кріс Дамманн.

Ідея створення штучного м'яса риба - не перша в своєму роді. Наприклад, голландська компанія Mosa Meat ще в 2013-му представила бургер з яловичини, вироблений у лабораторних умовах. У цьому випадку клітинне м'ясо тварин потребує спеціальної сироватки з їхньої крові і є більш енерговитратним, оскільки вирощувати клітини ссавців складніше, ніж клітини риб.

Успішніший приклад - компанія Impossible Foods, яка створює бургери на рослинній основі. Їх продукція не тільки має вигляд звичайного бургера, а й має ідентичні смакові якості, а самі «штучні котлети» навіть стікають кров'ю.

Коментарів: 1
! Показати IP 29 Травня 2019 12:21
Ой дограємось!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus