USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Над Арктикою утворилася нова озонова діра рекордного розміру
Через аномально низькі температури на Північному полюсі на початку року там почала утворюватися нова озонова діра – зараз вона сягнула площі у рекордний мільйон квадратних кілометрів.

Про це повідомляє ТСН.

Очікується, що це не становитиме небезпеки для людини, якщо діра не рухатиметься далі на південь до населених районів, як, наприклад, південна Гренландія. У такому разі люди більше ризикують отримати сонячні опіки. Але учені прогнозують, що дірка зникне за кілька тижнів.

Вінсент-Анрі Пеух, директор Служби моніторингу атмосфери Коперника, сказав, що дірка – це геофізична цікавість. Разом зі своєю командою вони стежили за унікальними динамічними умовами, що сприяють хімічному виснаженню озонового шару.

Більш низькі температури та стабільніший вихор, ніж зазвичай над Арктикою, спричинили утворення полярних стратосферних хмар та пошкодили озоновий шар. Виснаження озону саме собою не викликає подив, оскільки його потоншення над Північним і Південним полюсами відбувається щороку.

Так, над Антарктикою вкрай низька температура також спричинила великі діри взимку, які можуть сягати розмірів від 20 до 25 мільйонів квадратних кілометрів і не закриватися від 3 до 4 місяців.

Однак озонові діри є дуже незвичайними для арктичної області, оскільки там температури зазвичай не знижуються так, як температура Антарктиди. І що найбільше шокує вчених – це масштаб цієї діри, яка є найбільшою в регіоні за всю історію спостережень.

Також зазначається, що поява діри не пов’язана з запровадженими в усьому світі обмеженнями для боротьби з коронавірусом, внаслідок яких знизилися забруднення повітря та викиди парникових газів. Вчені кажуть, що поки що зарано говорити про причини виникнення нової діри.

За словами Пеуха, немає жодних доказів, які б безпосередньо пов’язували кліматичну кризу з незвичайно стабільними умовами полярного вихру Арктики. Оскільки температури в регіоні вже зростають, очікується, що виснаження озону також сповільниться, а отвір почне відступати, коли полярне повітря змішується з повітрям, багатим озоном з нижніх широт.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus