USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Світ вражає: Наполовину самець, наполовину самка: у Панамі знайшли першу бджолу-гінандроморфа
Зазвичай, тварини та комахи сексуально диморфні – це означає, що між самцями та самками одного і того ж біологічного виду спостерігаються помітні анатомічні відмінності.

Але час від часу природа створює організми, які є комбінацією обох статей – причому «розділова лінія» у них знаходиться рівно посередині. Про це повідомляє Погляд.

Ентомологи Корнелльського університету виявили першу бджолу, яка має ознаки самця і самки водночас. Таке явище відоме як гінандроморфізм.

Гінандроморфну особину виявили у такого виду бджоли Megalopta amoenae, яка мешкає в Центральній і Південній Америці.

Ліва сторона бджоли фізіологічно чоловіча: у неї маленька, витончена нижня щелепа, довгий вусик і тонка задня нога з меншою кількістю щетини. Права сторона має жіночі характеристики – більш короткий вусик, чітко виражену зубчасту щелепу і товсту волохату задню ногу.

Гінандроморфи були виявлені щонайменше серед 140 видів бджіл, а також у метеликів, птахів і ракоподібних, але практично невідомі у ссавців. Але живу таку бджолу знайшли вперше.

Цього разу вчені на чолі з ентомологом Еріном Кричильськ з Корнельського університету проводили дослідження циркадних ритмів у Megalopta amoenae і працювали з живими бджолами з лісу острова Барро-Колорадо в Панамі. Вони зазначають, що виявлення живої гінандроморфної бджоли стало великою удачею і допоможе дізнатися багато нового про цих комах.

Вивчаючи знайденого гінандроморфа Megalopta amoenae, дослідники спостерігали за гніздовою поведінкою та залицянням, а також циркадними ритмами. З’ясувалося, що гінандроморф цього виду прокидається трохи раніше, ніж бджоли чоловічої і жіночої статі. Однак періоди його найбільшої інтенсивності дуже нагадували поведінку жіночої особини.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus