USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Світ вражає: Нові острови і тисячолітній ліс: 8 несподіваних знахідок вчених на льодовиках
Льодовики, якими на 10 % вкрита Земля, приховують у собі багато таємниць. Вчені поступово досліджують їх і знаходять дуже несподівані речі.

Новини.LIVE розповідає про разючі знахідки у льодовиках.

Зникла пара у Швейцарії

15 серпня 1942 року Марселін і Франсін Дюмулен вирушили доїти своїх корів високо в альпійське поле поблизу Шандолена на південному заході Швейцарії. Більше їх не бачили живими. Семеро дітей подружжя замислювалися, що трапилося з їхніми батьками, і оскільки пошуки зниклої пари тривали, братів і сестер розділили і помістили в декілька місцевих сімей.

У липні 2017 року таємниця була остаточно розкрита, коли лижні працівники виявили ідеально збережені тіла Дюмуленів. Одразу стало очевидно, що тіла були з 1940-х років через одяг, який вони носили, а документи, що посвідчують особу, дозволили поліції ідентифікувати подружжя.

Поліція припустила, що вони, мабуть, впали в тріщину, сніг і лід огортали їхні тіла, поки нагріте повітря на льодовику, що скорочується, нарешті не відкрив місце їхнього спокою майже 75 років потому. Їхня молодша дочка, 75-річна Марселін Удрі-Дюмулен, розповіла, що її брати і сестри ніколи не покидали шукати своїх батьків.
1000-літній ліс

Коли сам льодовик огорнув ліс, більшість дерев не були розчавлені, а деякі навіть залишилися стояти. Протягом останніх 50 років, коли льодовик відступав, дерева та пні повільно відкривалися, а в останні роки, коли танення прискорилося все більше і більше, було виявлено лісистий масив. Археологи працювали над виявленням і вивченням дерев, деякі з яких зберегли свою кору. Їхній вік коливається від 1200 до дивовижних 2350 років.

Кінь

Кінь, знайдений поряд із ідеально збереженим гноєм і підковою, вказує археологам на те, що народи залізного віку використовували цих тварин для перевезення вантажів на великій висоті через гори поблизу Оппланда в Норвегії.

Археологи, які працюють у цьому регіоні, все частіше знаходять нові артефакти, виявлені під час танення льодовиків та крижаних плям, але вони працюють у гонитві з часом – артефакти залишаються ідеально збереженими, поки вони замкнені в льоду, але як тільки лід розтане, вони під загрозою деградації від контакту з відкритим повітрям. Раніше в 2013 році від танення льоду в цьому регіоні також було врятовано чудово збережену 1700-річну вовняну туніку – дві латки на одязі свідчили, що вона була ретельно підлаштована власником залізного віку.

Жертви жертвоприношень

Надзвичайно добре збережені заморожені тіла трьох жертв жертвоприношень дітей інків були знайдені похованими на вулкані Льюльяйлако в Аргентині в 1999 році.

Іспанські хроніки вказували на те, що інки відбирали особливо талановитих або красивих дітей для принесення в жертву богам для святкування важливих подій або у відповідь на природні катаклізми. Аналізуючи волосся 13-річної дівчини, відомої як «діва Льюльяйяко» завдяки її безтурботному виразу обличчя, дослідники виявили, що вона була сильно сп’яніла наркотиками – листям коки (з якої отримують кокаїн), і алкоголем. Вона була одягнена в дорогий одяг, добре вгодована та мала гарно заплетене волосся, що, на думку істориків, свідчить про те, що за рік до смерті за нею дуже добре доглядали. Сліди з волосся всіх трьох жертв показують, що їх сильно напоїли наркотиками, перш ніж відвезти до гробниць на вулкані, де вони, ймовірно, померли від переохолодження близько 500 років тому. Жителі поблизу дійшли висновку, що мумії були знайдені якраз вчасно, до того, як вищі літні температури могли б їх пошкодити.

Солдати Першої світової війни

Бувши найвищим населеним пунктом Австро-Угорської імперії, невелике село Пейо в сучасній Північній Італії було втягнуто в конфлікт Першої світової війни в 1915 році. Тут, на висоті понад 6500 футів, відважні солдати воювали в битві, що стала відомою як White War. У зв’язку з негостинними умовами та морозною погодою були завербовані спеціальні гірські солдати – італійці мали Alpini, які носили характерні пір’яні шапки, а австрійці мали Kaiserschützen. Жорстокий конфлікт високо в горах залишився майже непоміченим для решти світу в той час, але сьогодні, коли лід в регіоні тане, археологи та історики дізнаються більше про дивовижні подвиги тих, хто причетний.

Під час танення льодовика було виявлено різноманітні артефакти, в тому числі зворушливий невідправлений любовний лист дівчині на ім’я Марія, солдатські шоломи та рушниці та, звісно, тіла. У 2012 році з льоду були виявлені муміфіковані тіла двох білявих і блакитнооких австрійських солдатів, віком лише 17 та 18 років, обом їх побратими прострелили в голову та поховали в тріщині на льодовику Пресена. Місцеві жителі влаштували похорон для них в 2013 році, їх відвідали 200 людей з усього Пейо.

Арктичні мумії

Муміфіковані тіла дорослого та дитини нещодавно були викопані з танення вічної мерзлоти поблизу Салехарда, Сибір, за полярним колом. Тіла знайдені в Зеленому Яру, стародавньому некрополі, який з 1997 року є постійним місцем археологічних розкопок. Дослідники виявили в цьому районі понад 100 поховань. Ці останні мумії дорослої людини, щонайменше 5 футів 7 заввишки, вкритої полотном і березовою корою, що покрита мідними смужками, і маленької дитини, якій, як вважають, приблизно 6 місяців. Археологи наголошують, що тіла датуються середньовіччям, і сподіваються, що подальший аналіз дасть більше інформації про цих маловідомих арктичних народів.
Сибірська виразка

Спекотний період 2016 року, коли температура сягала 86 F, посилила танення вічної мерзлоти на півострові Ямал у Сибіру, вивільнивши деякі небажані патогени назад у навколишнє середовище. Тіло північного оленя, зараженого сибіркою, було виявлено під час танення вічної мерзлоти, вивільняючи реанімовані спори в атмосферу. Хвороба, якої в області не було 75 років, заразила місцеві стада північних оленів, а потім щонайменше 20 осіб, спричинивши тяжке захворювання та смерть 12-річного хлопчика.

Вчені також занепокоєні тим, що інші сплячі патогени знову запроваджуються, оскільки подальше потепління виводить їх із замороженого стану у вічній мерзлоті. Іспанський грип, віспа та бубонна чума можуть звільнитися в майбутньому, оскільки неглибокі могили жертв минулих епідемій повільно тануть.

Нові острови

Дослідники, що вивчають льодовики Стінструп і Кірна на Північному заході Гренландії, відзначили появу кількох нових островів із льоду між 1999 і 2014 роками. За останні 60 років льодовик Стінструп відступив приблизно на 6,21 милі, виявивши острови, розсіяні навколо узбережжя. З часом льодовики природно відступають і просуваються циклічно, але, за словами дослідника льодовиків Маурі Пелто з Ніколс-коледжу, останні темпи і масштаби відступу свідчать про прискорення через глобальне потепління. Якщо лід продовжить відступати, можуть виявитися нові масиви суші, які лежали в льоду тисячі років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus