USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Перекладач-провидець: нова програма відновлює втрачені месопотамські клинописи
Штучний інтелект точно передбачає відсутні слова на старовинних глиняних табличках, використовуючи техніку автоматичних пропозицій.

Програма досягла майже 90 відсотків ефективності і значно полегшила процес перекладу древніх табличок, інформує 24 канал.

Штучний інтелект (ШІ) розробила група дослідників з Єрусалиму. Науковці навчили програму читати 104 мовами та завантажили транскрипцію 10 тисяч клинописних табличок. Глиняні планшети з текстами містять інформацію про Месопотамію з 2500 року до нашої ери.

Як створювалася програма

Деякі частини клинописних табличок були пошкоджені або втрачені, тому науковці створили штучний інтелект. Він діє як система пошуку Гугл – програма пропонує найімовірніші варіанти продовження речення. Раніше втрачений текст доводилося заповнювати вручну, тож розшифрування табличок займало тривалий час.

«Ці таблички є головними записами з месопотамської культури, включаючи релігійні тексти, бюрократичні записи, королівські укази тощо. Тому вони є об’єктом великих зусиль щодо транскрипції та транслітерації», – написали автори у доповіді для Конференції з емпіричних методів обробки природної мови.

Новостворена система обґрунтовано здогадується про відсутні фрази, підставляючи контекстні варіанти.

Для випробування ШІ науковці приховали вже розшифровані частини текстів. Модель з блиском пройшла випробування та показала 89 відсотків ефективності. Згодом дослідники видали програмі приблизно 10 тисяч табличок з клинописом. ШІ охопив таблички від 2500 року до нашої ери і до 100 року нашої ери. Система змогла точно запропонувати контекстуальні фрази, заповнивши прогалини в табличках.

Чи ШІ витіснить вчених

Хоч програма успішно пройшла перевірку та показала чудовий результат, та за словами науковців, вона буде лише допоміжним інструментом у дослідженні.

«Археологи беруть до уваги набагато більше контексту щодо таблички. Вони знають, де він був розкопаний, знають про тогочасні геополітичні сили – і враховують це», – зазначив Габріель Становський, дослідник з Єрусалимського єврейського університету.

Україна також планує вводити штучний інтелект у 8 сфер життя та праці. Серед них присутня і сфера науки. Цілком імовірно, ШІ допоможе українським науковцям у дослідах.
Коментарів: 1
ШІ Показати IP 21 Вересня 2021 10:16
Поки йдуть свати, ніякий штучний інтелект Україні не світить, так само як і звичайний.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus