USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: У Китаї знайшли скам'янілі рештки великої панди, яка жила понад 100 тис. років тому
Скам’янілі рештки великої панди, яка жила понад 100 тис. років тому, були виявлені всередині найдовшої печери в Азії, що знаходиться в провінції Гуйчжоу (Південно-Західний Китай).

Про це повідомили китайські вчені, на яких посилається Інформаційне агентство Сіньхуа, пишуть Українські новини.

Дослідники з Інституту гірських ресурсів при Гуйчжоуській академії наук виявили у печері Шуанхе (міський округ Цзуньї) скам’янілі рештки двох тварин цього виду. Завдяки технології визначення віку зубної емалі вдалося встановити, що перша панда мешкала тут приблизно 102 тис. років тому, а друга – близько 49 тис. років тому.

Співробітник інституту Ван Деюань зазначив, що «знайти десь скам’янілості великої панди в такому хорошому стані вдається вкрай рідко».

Під час нещодавніх спільних досліджень за участю іноземних фахівців вчені виявили серед решток ознаки розвинених променевих сесамоподібних кісток.

Оскільки великі панди під час їжі використовують лапи для утримування бамбука, їхні кінцівки відрізняються від інших ведмедів наявністю додаткового «великого пальця». Насправді цей «великий палець» є не що інше, як аномально збільшена кістка на зап’ясті, яка допомагає панді хапати пагони бамбука.
Знахідка китайських вчених доводить, що тоді великі панди, як і їхні сучасні родичі, вже мали передні лапи, фізіологічно пристосовані для зручного хапання та утримування бамбука. Це відкриття, за словами Ван Деюаня, «допоможе краще зрозуміти, як еволюціонував процес харчування цієї тварини» .

У той час печера Шуанхе, що має складну внутрішню структуру і безліч пов’язаних проходів, була відповідним місцем існування для великих панд. Наразі у печері виявлено скам’янілі рештки вже близько 30 бамбукових ведмедів.

Крім того, під час попередніх розкопок тут знаходили також численні скам’янілості інших ссавців, у тому числі шакалів, носорогів, чорних ведмедів, стегодонів та великих індійських цивет.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus