USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Вчені заявили про існування «неймовірно великих» чорних дір
Вчені припускають, що у Всесвіті можуть існувати «неймовірно великі чорні діри», або SLAB (stupendously large black holes) з масою більшою навіть, ніж у надмасивних чорних дір. Існування SLABS може змінити наше розуміння ранньому Всесвіті, впевнені астрономи.

Існування надмасивних чорних дір у ядрах галактик на сьогоднішній день вже доведено, зазначає 24 канал.

Попри те, що загальноприйнятої теорії утворення надмасивних чорних дір немає, є кілька гіпотез. Серед найбільш відомих – гіпотеза про те, що вони утворюються у результаті колапсу величезних газопилових хмар. Також існує гіпотеза, відповідно до якої надмасивна чорна діра з’являється у результаті акреції речовини на чорну діру зоряної маси. І в тому, і в іншому випадку існує верхня межа маси надмасивної чорної діри, яка перевищує десять мільярдів сонячних мас.

Деталі дослідження

Почесний професор школи фізики і астрономії Лондонського університету королеви Марії Бернард Карр разом з Флоріаном Кюнель з Мюнхенського університету і Лукою Візінеллі з Національного інституту ядерної фізики запропонували іншу можливість утворення надмасивних чорних дір, яка обходить прийняту раніше верхню межу маси. Вчені припускають, що такі SLAB могли бути «початковими», що утворилися в ранньому Всесвіті, задовго до появи галактик.

Оскільки «початкові» чорні діри не утворюються з колапсуючої зірки, їх діапазон мас може бути дуже широкий, включаючи дуже маленькі і неймовірно великі чорні діри.

«Ми вже знаємо, що чорні діри існують в широкому діапазоні мас, при цьому надмасивна чорна діра в чотири мільйони сонячних мас знаходиться у центрі нашої власної галактики. Хоча у даний час немає доказів існування SLAB, цілком можливо, що вони можуть існувати, а також можуть перебувати поза галактиками в міжгалактичному просторі. Однак, що дивно, досі ідея SLAB в значній мірі ігнорувалася. Ми запропонували варіанти того, як ці SLAB можуть формуватися, і сподіваємося, що наша робота стане стимулом для дискусій у спільноті», – заявив професор Бернард Карр.

Вважається, що темна матерія складає майже четверту частину маси Всесвіту. Дослідники вважають, що проявляється тільки у гравітаційній взаємодії. з видимою матерією, таку як зірки і галактики. Однак що саме представляє з себе темна матерія, невідомо.

«Первісні» чорні діри можуть бути формою темної матерії. Ідея їх існування сходить до 1970-х років, коли професор Карр і Стівен Хокінг припустили, що у перші моменти існування Всесвіту коливання її щільності могли привести до колапсу деяких областей в чорні діри.

«Самі по собі SLAB не могли створити темну матерію, але якщо вони взагалі існують, це буде мати важливі наслідки для дослідження раннього Всесвіту і уможливить появу первинних чорних дір», – зазначає професор Карр.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus