USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: Як взаємодія галактик впливає на утворення нових зірок. Дослідження
Споглядаючи у телескоп нічне небо, можна відшукати галактики, які взаємодіють одна з одною. Наприклад, об'єкт М51 являє собою дві галактики, що перебувають у взаємодії.

Про це пише 24 канал з посиланням на The Astrophysical Journal.

Також можна відшукати не банальну взаємодію, а галактики у процесі злиття чи навіть такі, що зіткнулися.

Саме останній варіант розвитку подій чекає й на нас, адже Чумацький Шлях у майбутньому зіткнеться із галактикою Андромеди. Водночас злиття галактик – це важливий шлях у їхній еволюції та утворенні нових зірок.
Взаємодія галактик та їхня еволюція

Для свого дослідження науковці використали безпрецедентно велику кількість пар галактик, що перебувають у взаємодії. Всього астрономи дослідили 413 парних (також зустрічалися системи галактик з більшою кількістю об'єктів взаємодії) систем. Дані отримали завдяки роботі легендарного космічного телескопа "Габбл". Вік об'єктів переважав 7 мільярдів років.

Дослідження та спостереження показали, що, наприклад, злиття чи взаємодія двох галактик не лише дозволяє утворитися одному значно більшому об'єкту. Такий процес спричиняє підвищення швидкості зореутворення на 40 – 65 відсотків. Цікаво, що у ядрах таких галактик (де як правило розташована надмасивна чорна діра) не помітили росту процесу зореутворення.

Подібні дослідження дозволяють науковцям поглянути на минуле галактик та порівняти дані з молодшими чи старішими галактиками. Це ж дозволяє нам краще зрозуміти еволюцію об'єктів Всесвіту.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus