USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Зі звичайного цукру створили екологічний пластик: перспективи відкриття
Команда вчених з Бірмінгемського університету у Великій Британії та Університету Дьюка у США знайшли екологічну заміну пластику. Допоміг їм у цьому звичайний цукор.

Заявляють, що незвичайні види пластику володіють «безпрецедентними» характеристиками. Команда вже подала заявку на патент і тепер шукає партнерів для подальшої монетизації розробки.

Що відомо

Базою виступили дві речовини зі стійкими атомними кільцями – ізоідід та ізоманід. Обидві ці сполуки виготовлені з цукрових спиртів.

Полімер на основі ізоідіду відрізнявся плавкістю звичайного пластику і міцністю високоякісних технічних пластмас.

Полімер з ізоманіду мав схожу твердість і ударну в’язкість, але також демонстрував еластичність, що дозволяє відновлюватися після деформації. Ці властивості збереглися і після подрібнення і термічної обробки.

За допомогою стереохімічного моделювання дослідники протестували, яким чином розташування атомів у просторі корелює з характеристиками матеріалу. Далі вони створили пластмаси з обох полімерів, отримавши можливість незалежно налаштовувати їх властивості та швидкість розкладання.

Хімічна подібність полімерів означає, що, на відміну від багатьох сучасних звичайних пластмас, їх можна змішувати разом, щоб отримати матеріали з покращеними властивостями.

«Здатність змішувати ці полімери задля створення корисних матеріалів дає явну перевагу при переробленні, якому часто доводиться мати справу зі змішаними пластмасами», – каже доктор Джош Бурч з хімічної школи Бірмінгема, співавтор дослідження.

Надалі розробники планують попрацювати над зниженням витрат на виробництво і досліджувати вплив нових видів пластику на навколишнє середовище. У перспективі ці матеріали можуть замінити пластмаси з нафтопродуктів, які розкладаються століттями.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus