USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

З січня волиняни отримуватимуть окрему платіжку за доставку газу

26 Грудня 2019 16:32
Волиняни, як і всі споживачі газу в Україні, з січня 2020 року отримуватимуть окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.

Про це йдеться в повідомленні «Регіональної газової компанії» (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, до якої входять близько 20 операторів газорозподільних мереж (облгазів), пише УНІАН. Про це також зазначається на сторінці у фейсбук «Волиньгазу».

«За доставку газу – буде окрема платіжка. Газ – окремо, доставка – окремо! Тому з січня всі споживачі газу отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за послугу з його доставки. Поділ платіжок відбудеться для споживачів всієї країни», – йдеться в повідомленні.
У РГК зазначили, що відповідно до проведеного Київським міжнародним інститутом соціології опитування споживачів, більшість позитивно ставляться до роздільної системи нарахування оплати за газ. У компанії пояснюють, що вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.

«За основу береться обсяг споживання газу упродовж «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно упродовж року», – сказано в повідомленні.

Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу на рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн. При цьому повідомляється, що, за приблизними підрахунками, найбільші суми в платіжках будуть у Миколаєві (15,4 грн), Чернівцях (14,8 грн) та Івано-Франківську (14,1 грн). А найменші суми в платіжках отримають жителі Харкова (4,2 грн), Кривого Рогу (4,9 грн) і Дніпра (7,8 грн). Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при здійсненні платежів.

У компанії вважають, що це актуально для споживачів з газовою плитою або плитою і колонкою: якщо підсумувати їхні щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік. У компанії зазначили, що взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тому фінансове навантаження взимку при оплаті газу зменшується.

У I кварталі 2020 року споживачі заплатять за доставку газу менше, ніж минулого року. Це особливо відчутно для споживачів, які користуються газовим опаленням.

«Якщо споживач використовував менше кубів, то й за доставку наступного року він платитиме менше. Тому від обсягів споживання упродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році. Послуги з доставки газу необхідно сплатити поточного місяця, до 20 числа. оскільки в деяких містах і областях розмір плати за доставку газу буде меншою комісія банку, то споживачеві буде вигідніше заплатити за кілька місяців відразу», – йдеться в повідомленні.

У РГК також нагадали, що ті, хто користується газовим лічильником, платитимуть за доставку того обсягу газу, який був ними спожитий протягом «газового року». Він буде враховувати споживання всіма членами сім’ї, але в окремій платіжці. «За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. Наступного року ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реального обсягу споживання», – додали в компанії.

Нагадаємо, в жовтні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитими за минулий рік. На думку регулятора, прийняття нової методики дає упродовж року рівномірне навантаження з оплати послуг споживачеві, а також прогнозованість тарифної виручки облгазів.

24 грудня НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на послуги 44 газорозподільних компаній упродовж першого півріччя 2020 року в середньому на 30% до двох з половиною разів, залежно від компанії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанин Показати IP 26 Грудня 2019 17:21
Що небудь придумають аби обібрати людей! Ще ж можна взяти плату за вихід газу з пальника**
скептик Показати IP 26 Грудня 2019 18:41
тобто зараз 30 копійок за куб, а буде від 1 гривні і більше. ВСЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ !!!!!!!! ЗЕЛЕНЕ ПАКРАЩЕННЯ !!!!!!!!!!!!!
Волиняка Показати IP 26 Грудня 2019 18:43
Зате перед виборами як співають про зниження тарифів!!
К.лучанин Показати IP 26 Грудня 2019 18:49
Більше туману, ніж пояснень та конкретики про плату за доставку. Хто використовує газу 170 куб.м за рік? Що за бред? Я в приватному будинку за рік використовую 1250куб.м газу ( котел + плита). То який % від від ціни газу чи обєму я повинен платити. Тут НІЧОГО не говорять і зрозуміти нічого не можна! Як можна рішити цю задачу, коли в умові немає даних. Задача з багатьма невідомими і рішення немає по умові.
скептик до К.лучанин Показати IP 26 Грудня 2019 21:00
зараз ціна на газ 7 грн за куб. у тій ціні вартість доставки - 30 коп. з нового року буде дві платіжки: одна за газ 6,70 грн за куб і за доставку 1 грн за куб. тобто разом 7,70 за куб
К.лучанин до скептик Показати IP 27 Грудня 2019 13:50
Дочекаюсь офіційних даних. 1грн. за 1 куб.м - це дуже круто! А ще хочуть ,щоб люди платили авансом , за квартал чи за півроку, мовляв, це буде "меншою коміся в банку". Яка тут економія? Хто такий "розумний" пише таку дурню? Який пенсіонер буде викидати гроші наперед, коли їх і так невистачає? Якщо ,приміром, 200 кубів газу в місяць (зимою) і 1грн. за доставку 1куба, то 200 грн. треба викинути за доставку, за квартал -600грн, , за рік середнє арифметичне за 12місяців. Що це за розводняк? Я помітив, що постійно роблять українців дураками
фірташ Показати IP 27 Грудня 2019 01:34
заплатив 12,5 міліонів грв штрафу за зимові начислення по вилиньгазу за той рік?знову його оператори з волиньгазу розказують казочки про виграний суд а коли просиш конкретно де коли той суд був то посилають в місцеве відділення (волиньгазу?) і ложать трубку..де зараз Фірташ?ви розумієте що вони можуть натрактувати як по півроку беруть по 5-8% зверху..
Правда Показати IP 27 Грудня 2019 07:51
А якщо газ-це товар(Закон),а доставка газу до вашої оселі-це ком.послуга,то де два договори Волиньгазу з споживачами?Чому про це мовчать?Волиньгаз зобовязаний заключити договори з споживачем виключно індивідуальні(Закон).І все базується на договірних відносинах,то як ми будемо оплачувати чи не оплачувати???Та заява-приєднання вже не дійсна з травня(Закон про ЖКГ).А є ще труби на будинку,які має обслуговувати ліцензована компанія,правда за кошти власників квартир,так що ще буде один платіж.
111 Показати IP 28 Грудня 2019 08:01
скоро ще й хліб продаватимуть по 2-х чеках: ціна за хліб і ціна за доставку! Мета таких маркетингових кроків - здорожчання товару для кінцевих споживачів.
222 до 111 Показати IP 28 Грудня 2019 12:34
Якщо ти замовив доставку хліба до хати, то звичайно заплатиш за його доставку таксисту чи фірмі. Чи тобі безоплатно хтось додому привезе?
333 до 222 Показати IP 29 Грудня 2019 12:51
" Наши люди в булочную на такси не ездят! "
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 28 Грудня 2019 13:44
Не переживайте люди літнього віку та пенсіонери, це Зелень збирає гроші за для того, щоб ваші пенсії зросли, як в ЄС та Америці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus