USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Без Океану Ельзи, про останній рік у Рованцях і алкогольних спонсорів. Розмова з арт-директором «Бандерштату»

6 Серпня 2021 15:11
У Луцьку стартував 15-й ювілейний фестиваль «Бандерштат». Починався він у 2007 році із локальної музичної тусовки, яка збирала шанувальників альтернативної музики, а виріс до одного з наймасштабніших в Україні.

Арт-директор фестивалю «Бандерштат», музикант і письменник, фронтмен гурту Фіолет Сергій Мартинюк розповідає, що цьогоріч дійство планували грандіознішим, проте не всі задуми вдалося реалізувати. Та сам факт, що після карантину поволі відновлюється фестивальний рух, уже вселяє оптимізм.

Читати ще: Усе, що треба знати про «Бандерштат-2021». Програма, ціни, цікавинки

У 2019 році, після завершення тринадцятого за ліком «Бандерштату», ходили чутки, що фестиваль проводиться востаннє. Проте минулоріч фест все-таки відбувся, хоча й віртуально. Звідки ці розмови?

Передусім була низка фінансових труднощів. Ми хотіли проводити фестиваль на абсолютно іншому організаційному рівні, привозити ще топовіших артистів. Але ми виходили з тих можливостей, які мали. І само собою поставало питання подальшого розвитку фестивалю й загалом доцільності існування, якщо ми в якихось аспектах, в яких хочемо рости, з року в рік тупцяємося на місці. І ось на цьому ґрунті, можливо, й виникали якісь сумніви: чи робити фест надалі, а якщо робити, то як.

Читати ще: Бандерштат 2007-2021: від локальної тусовки до всеукраїнського фестивалю

Потім був карантинний рік, коли ми виграли грант від Українського культурного фонду. І цей грант передбачав тільки один формат проведення фестивалю – офлайн. Ми його провели. Тим паче минулого літа ніхто й не влаштовував онлайнових фестивалів. Але виявилося, що це була класна затія. Вона вартувала усіх зусиль бодай тому, що низка музикантів, які виступали у нас на цій онлайн-платформі, підійшли до мене й подякували, адже для багатьох це був перший гонорар за тривалий час. Звісно, це були невеликі гроші, адже ми тоді не платили повні гонорари, але вони були, і це вже щось.

Тобто це була підтримка не тільки ідеї і місії «Бандерштату», а й підтримка музикантів у нелегкі карантинні часи?

Вийшло саме так, і я дуже радію з цього, адже як музикант і сам знаю, як непросто було в той період непевності.

Співпраця і дружба з Українським культурним фондом продовжилася і цьогоріч, попри ті перипетії, які нині відбуваються в УКФ. Ми знову виграли грант у межах програми «Знакові події історії України», й великою мірою саме завдяки цьому маємо змогу проводити 15-й «Бандерштат».

Мали набагато грандіозніші ідеї з приводу ювілейного фесту, маю на увазі хедлайнерів. Але знову-таки все впирається у фінансові можливості. Хотілося б знову три сцени, три повноцінні концертні дні, ще більше цікавих локацій, але низка факторів з року в рік грають проти нас, попри те, що це наші фірмові фішки.

Маєш на увазі безалкогольний формат?

Саме так. Цей формат не дозволяє зайти на фестиваль низці хороших спонсорів. Все-таки багато людей їздять на фести, аби класно відірватись. І для багатьох такий фестивальний відпочинок передбачає вживання спиртного. Щоправда, останній рік-два такі спонсори вже не просяться до нас, а до того стабільно пропонували співпрацю. На жаль, ми були змушені відмовляти. Й відступати від формату наразі не плануємо.

То чим особливий 15-й «Бандерштат»? Навіть попри те, що він скромніший за попередні роки.

Особливий тим, що він відбудеться все-таки. Бо його могло і не бути. У нас традиційно виступлять класні українські гурти і виконавці, які скучили за публікою. А фестивальники нарешті після року перерви знову зможуть відчути цю особливу бандерштатівську атмосферу, яка направду відрізняється від усіх інших українських фестивалів.
Особливою й унікальною є команда «Бандерштату». Для нас дуже важливо, що більшість людей, які вже давно займаються абсолютно іншими справами і проектами, змогли зібратись, акумулювати зусилля і знову сформувати по суті той самий оргкомітет, залучивши частково нових людей, аби на високому рівні організувати ювілейний «Бандерштат».

Я не знаю, як буде далі, що буде наступного року, бо вже цьогоріч ми знову говоримо про те, що хочеться якось видозмінити формат, розширити дійство. Але як це робити з тією ресурсною базою, яку ми маємо, поки не знаємо.

Хотіли запросити цьогоріч Океан Ельзи, вели перемовини, але, на жаль, не вийшло. Я розчарований, бо дуже очікував. Але ми просто фінансово не потягнули б всю цю історію, хоча дуже сподівалися, що вийде.

Скоріш за все це вже останній «Бандерштат» у Рованцях. Тому що більшість території вже у приватній власності. Там ще з’явилося кілька будиночків, частина території перекопана, нам довелося розрівнювати грейдерами, неподалік від сцени взагалі малесенький пісочний кар’єр. Луцька громада активно розбудовується й розростається, тому, схоже, нам доведеться підшуковувати нову фестивальну локацію.

Але ми сповнені оптимізму. Бо для кожного з нас «Бандерштат» – це досі щось таке рідне і родинне, щось таке винятково святкове. І цьогоріч нам особливо приємно буде розділити це свято з фестивальною публікою: з лучанами, волинянами, гостями з інших міст. Усміхнені, яскраво одягнені, у вишиванках, діти, дорослі і навіть люди старшого віку, на велосипедах, із псами на повідках – усе це наша строката публіка, яку об’єднує національна ідея, українська мова, музика, мистецтво, об’єднує вболівання за українське. Тому усіх запрошуємо і дуже чекаємо!

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Всезнайко Показати IP 6 Серпня 2021 16:15
Нормально... Хтось привіз собі будматеріали на будову, а вони їх грейдером розрівняли.
Петро до Всезнайко Показати IP 7 Серпня 2021 15:19
Ну ще Закон про 100метрову охоронну зону біля річки ніхто не відміняв! Найбільше цікавить ХТО дає дозвіл на будівництво в поймі Стиру і засипані меліоративних канав? (на них стоять хатинки). Мабуть той, хто не пам'ятає повеней коли Рованці "плавали".. Можна тішити себе думками що таких повеней не буде, але "все повертається на круги своя"! Волати будуть що їх топить і вимагати компенсацій.. За чий рахунок?
Міщанка до Петро Показати IP 10 Серпня 2021 11:10
Браво!!!
Лучанин Показати IP 6 Серпня 2021 18:22
Океан Ельзи зазвизділися, забули з чого починали. А Вакарчук кожного разу на своїх концертах соплі жує і ниє, як колись було класно і душевно. А от зараз йому не так класно! Зробіть квитки по 2000 за день, давайте підтримаємо Вакарчука!
Петро до Лучанин Показати IP 7 Серпня 2021 15:21
Мало тому ГОЛОСистому клоуну?
Andrij Показати IP 6 Серпня 2021 18:43
Там скоро хата моя буде стояти а ви собi у Кiровцях бандеркуйте!!!!
Богдан Сташинський Показати IP 6 Серпня 2021 21:32
Це дуже,дуже добре !!!
Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 22:08
"Скоріш за все це вже останній «Бандерштат» у Рованцях." Ох ти йопти, та що ж це день так задався, то нациків з нацкорпусу садять, то ось знову гарно новина, ще б дощ таки як учора в'..бав, щоб відкриття фестивалю задалось. При цьому зазначу, якщо перейменуєтес і спікерів типу Стерненкп перестанете запрошувати, прийду і сім'ю приведу на ваш фестиваль.
Хамло до Анонім Показати IP 8 Серпня 2021 13:33
А може ти таво... Пакуй валізи і до однодумців, за східний кордон? Ато тут кругом бандери...
Прокопчук Показати IP 6 Серпня 2021 22:27
В БОРАТИН перераховуйтесь!!!!!! Думаю з адекватним сільським головою домовитись буде не проблема!!!!!
Чо... до Прокопчук Показати IP 8 Серпня 2021 16:58
Куди саме, в боратин? Такої локації, як в Рованцях ніде не буде. За канавою ше є цілий луг...
Знаючий Показати IP 7 Серпня 2021 10:21
Колос унікальний чоловік. Удачі тобі друже!!! А собаки завжди гавкали на караван)))
Лучанин Показати IP 9 Серпня 2021 11:25
Фестиваль фестивалем, але треба мати повагу до інших. Хіба ж можна щоб після 22:00 отак музика гриміла, що спати не можливо...
Роман до Лучанин Показати IP 11 Серпня 2021 08:59
Це ще дуже тихенько, повірте. Сцена маленька, звуку мало, а ввечері його норм так прикручували, навіть в наметовому слабо чути

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus