USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Чому українці витрачають більше, ніж заробляють

17 Липня 2018 19:48
За перший квартал 2018 року українці витратили на 3,3% більше, ніж заробили.

За рік доходи населення збільшилися на третину. Склали понад 157 млрд грн. Найбільше зросли доходи пенсіонерів — до 5 тис. грн на людину. Щоправда до них врахували субсидії на оплату комуналки. В опалювальний сезон вони доходили до 1500 грн у місяць, пише Сегодня.



Українці майже все зароблене витрачають на покупку товарів і послуг. Причому грошей не вистачає. Тому люди використовують заощадження і беруть кредити. Так, за рік на 4,3 млрд грн стало більше валютних кредитів.

"Реальні, тобто з урахуванням інфляції, зарплати зросли за рік майже на 30%. Перш за все заробітки піднялися за рахунок відбілювання зарплат. Але зростання доходів працюючих привів до подальшого розшарування населення за рівнем доходів. Йдеться про пенсіонерів. Якщо рік тому у тих, хто отримує мінімальну пенсію, на їжу йшло 82% доходів, то тепер — 90%. З майже 12 мільйонів пенсіонерів близько 7 мільйонів мають мінімальну пенсію або трохи вище мінімуму. У підсумку після дворазового підвищення соцстандартів в 2017 році їх доходи зросли на 9%, а інфляція склала 13,7%. Тобто за рік більше половини пенсіонерів стали біднішими, незважаючи на осучаснення пенсій та зростання мінімальних виплат", - каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, після підвищення зарплат працюючі стали більше відкладати на валютні депозити. Адже побоюються девальвації гривні до закладених в держбюджеті 29,3 грн за дол. у середньому за рік.

"Зараз спостерігаються дві тенденції. Перша - споживчі кредити в борг беруть ті, хто займається індивідуальним будівництвом. Так як з початку 2018-го почалося різке подорожчання будматеріалів, і взяти їх в кредит виявляється вигідніше, поки не піднялася ціна. Друга тенденція - все більше людей не дотягують до зарплати через випереджальне зростання цін на продукти і активно користуються кредитним лімітом по банківських картах", - говорить Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Він додав, що восени мінімальна зарплата має зрости близько на 400 грн. Це призведе до подальшого підйому офіційних заробітків і у тих, хто отримує більше мінімуму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
? Показати IP 17 Липня 2018 19:43
Зп в конверті і тіньова економіка.
Andrij Показати IP 17 Липня 2018 22:43
Бары полны и брюхо растёт а с ним и долги.... вся сущность народа.....
Вова Українець до Andrij Показати IP 18 Липня 2018 14:43
Не ходи в бар,менше картоплі їж і не матимеш брюха,а з ним і боргів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus