USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

1 квітня: свята, події, факти. День сміху, День птахів та звільнення Київщини від російських окупантів

1 Квітня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день сміху. Існує безліч версій щодо походження Дня сміху. Деякі вчені стверджують, що вперше свято, іменоване сьогодні також Днем дурня, відзначали в Англії. Інші вважають, що батьківщиною самого веселого свята є Франція чи Мексика.

Не виключено, що спочатку це свято відзначали в честь весняного рівнодення. Також існує версія про те, що поява Дня сміху пов’язана з реформуванням календаря 16 століття, після якого новорічні свята починалися 25 березня і закінчувалися 1 квітня.

У сучасній варіації свята воно супроводжується незмінними розіграшами, жартами і комедійними виступами.

Також сьогодні відзначають Міжнародний День птахів (День зустрічі птахів) (International Birds Day). Цього дня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити у Сполучених Штатах Америки.

На 1 квітня припадає і досить незвичне свято – День їстівної книги, також відомий як Міжнародний фестиваль їстівної книги, – це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу. І це не першоквітневий жарт, а дуже важлива подія. Вона об’єднує видавців, письменників, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх бажаючих любителів книг, які збираються, щоб оцінити їх ... «поживну цінність». Учасники створюють «їстівні книги», які виставляють, фотографують, обговорюють, а потім – з’їдають в той же день.

У США 1 квітня святкують День атеїста, День поезії і творчого розуму, День потішного читання, День одного цента, День хліба з тіста на заквасці, День права, День надії, День прогулянки, в Шотландії – День зозулі, у Танзанії – День посадки дерев, в Японії – Фестиваль танцю, у Таїланді – День державної служби, в Ірані – День ісламської республіки, у Сан-Марино – День капітанів-регентів, в Ісландії – День інженера, на Мальті – День свободи, на Кіпрі – День початку національно-визвольної боротьби проти англійських колонізаторів, у ПАР – День сім’ї, У Китаї – День кави. В Україні ж це День сміху.

За календарем віряни сьогодні вшановують пам’ять мучеників Дарини і Хрисанфа. Саме сьогодні вважалось, що зима остаточно має відступити, а на заміну їй повинне прийти справді весняне тепло.

1 квітня іменини відзначають власники таких імен: Інокентій, Клавдій, Дарина, Софія, Маріанна, Дмитро, Дарія, Макар, Одарка, Ірина, Катерина, Мар’яна, Софія, Теодор та Томаш.

Народилися цього дня:

Цього дня народилися французький поет Франсуа Війон, український письменник, драматург Микола Гоголь, державний діяч і дипломат Пруссії та Німеччини, князь, перший канцлер Німецької імперії Отто фон Бісмарк, французький поет, драматург, юрист Едмон Ростан, український етнограф, фольклористОлексій Ошуркевич, український церковний діяч Юхим Калішевський, радянський авіаконструктор, творець літаків серії «Як» Олександр Яковлєв, радянський футболіст і тренер Михайло Гершкович, французький футболіст, півзахисник збірної Франції та футбольного клубу «Баварія» Франк Рібері, український політик і підприємець, голова Державної податкової адміністрації України у 2007-2010 роках Сергій Буряк, український журналіст, телеведучий, громадський діяч Вахтанг Кіпіані.

Події:

527 – початок правління римського імператора Юстиніана І.

1579 – заснований університет у Вільно, перший на території Великого князівства Литовського.

1778 – нью-орлеанський бізнесмен Олівер Поллок придумав знак долара – $.

1875 – англійська газета «Таймс» перша у світі опублікувала тижневий прогноз погоди.

1889 – у Чикаго з’явилася в продажу перша у світі посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.

1890 – бельгійський емігрант Шарль ван Деполь отримав у США патент на перший тролейбус.

1938 – у Швейцарії вперше презентували розчинну каву.

1940 – у Нью-Джерсі вперше продемонстрували електронний мікроскоп.

1976 – Стів Джобс та Стів Возняк заснували Apple.

1981 – в СРСР уперше введено літній час.

2004 – Федеральне управління авіації США видало першу в світі ліцензію для здійснення польотів на орбіту.

2009 – Албанія і Хорватія приєдналися до НАТО.

2016 – наступ військ Азербайджану на Карабах, або так звана «4-денна війна».

2022 – Київську область повністю звільняють від російських окупантів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Киів Показати IP 1 Квітня 2023 18:50
Голосіів. День птахів навіть без горобців і інших співочих.Сірі ворони та голуби і ще на водоймах дикі качки та річкові чайки.сумно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus