USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

10 цікавинок про «Укроборонпром», які мало хто знає

8 Січня 2018 09:27
Деякі заводи «Укроборонпрому» займають площу більшу, ніж певні європейські країни, а найбільш старе підприємство Концерну застало при житті видатного письменника та філософа Григорія Сковороду.

На підприємствах ДК створено і легендарний танк Т-34, і найсучасніший танк України – «Оплот». А в конструкторських бюро Концерну ведеться робота над створенням озброєння у всіх галузях – від гідроакустичних буїв та оптичних приладів, до високоточного ракетного озброєння та літаків.

Про інші цікавинки, які приховують підприємства державного концерну пише Роксолана Шейко, керівник апарату ДК «Укроборонпром», інформує Еспресо.

1. Найстарішим підприємством «Укроборонпрому» є Шосткинський казенний завод "Зірка", який 16 вересня 2017 року відсвяткував своє 246-річчя. Цей завод засновано ще в 1771 році, тож він застав при житті видатного письменника та філософа Григорія Сковороду. З першого дня своєї роботи по сьогодні завод спеціалізується на виготовлені високоякісного пороху.

2. Наймолодшим підприємством «Укроборонпрому» стало ДП «Електричні системи», створене 12 липня 2017 року разом з американською компанією Delphi Corporation. Підприємство згенерує 2500 робочих місць при портфелі інвестицій 10 мільйонів євро.

3. До складу ДК «Укроборонпром» входить ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова». Саме на цьому підприємстві створено легендарний та наймасовіший танк Другої світової війни – Т-34. У цьому ж конструкторському бюро розроблено найсучасніший танк України – «Оплот».

4. Найбільшими підприємствами «Укроборонпрому» є ДП «Антонов» та ДП «НВКГ Заря Машропект», на кожному з яких щодня працює більше 12 тисяч фахівців. А загалом «Укроборонпром» є одним з найбільших в Україні об'єднань з більш ніж 130 підприємств, у яких працює біля 80 тисяч фахівців. Це майже дорівнює населенню такого міста, як Мукачево або Умань.

5. Найбільшу кількість підприємств «Укроборонпрому» сконцентровано в Київській та Харківській області – 37 та 18 відповідно. Загалом, у кожному регіоні України розташоване хоча б одне підприємство Концерну. Єдиний виняток – Полтавська область.

6. Серійний завод «Антонов» у Києві займає більше 3 квадратних кілометрів (враховуючи злітно-посадкову смугу), що більше ніж площа Монако. Через такі значні розміри для зручності робітників територією заводу курсують автобуси.

7. Найбільш старим підприємством авіабудівної галузі України є підприємство «Укроборонпрому» ДП «Одеський авіаційний завод», засноване ще в 1911 році одеситом Артуром Анатра, який походив з роду купців з Сицилії. На цьому заводі під час Першої світової війни було розроблено літак-розвідник «Анаде», яких завод побудував більше 200 одиниць.

8. Єдиним підприємством України, яке має повністю закритий цикл виробництва оптичних приладів – від варіння спеціального скла до створення готової до використання продукції – є ДП «Ізюмський приладобудівний завод», який виготовляє приціли, лазерні системи наведення, прилади спостереження та інше обладнання.

9. Харківський «Завод імені Малишева» є найстарішим підприємством бронетанкового кластеру «Укроборонпрому». Воно було засновано ще в 1896 році та призначалося для виробництва паровозів. У створенні заводу важливу роль зіграли інвестиції французьких підприємців, які вклали більше 375 тисяч рублів (сьогоднішній еквівалент – близько 4 мільйонів доларів). Сам завод збудовано за два роки силами 1700 робітників.

10. В «Укроборонпромі» сконцентровано 31 конструкторське бюро, які ведуть розробки в усіх сферах оборонної промисловості – від розробки оптичних приладів та засобів радіолокації до створення бронемашин та літаків. «Укроборонпром» на постійній основі залучає свої наукові потужності для взаємовигідної роботи за спільною з країнами Альянсу науковою програмою «Розумна оборона» та дослідженнями в рамках NIAG – Індустріальної консультативної групи НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus