USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Укроборонпром» перерахував 100 млн фірмі-«прокладці» менеджера Порошенка

24 Жовтня 2017 15:12
Державний концерн "Укроборонпром", який очолюють наближені до президента менеджери, перераховує десятки мільйонів бюджетних коштів на фіктивні фірми.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Відзначається, що учасники схеми пов’язані із президентським менеджментом, а розслідування по цих справах ховають у прокуратурі.У 2014-2015 роках Міноборони замовило Київському бронетанковому заводу ремонт і техобслуговування спецмашин.

Завод нібито придбав запчастини для ремонту на 5,3 мільйона гривень у фірми-посередника, ата нібито їх закупила у двох інших посередників "Интер Сталь ЛТД" і "Оптимумспецдеталь". Остання замовила запчастини у фірми "Промомаркетгруп", яка зрештою виявилася фіктивною.
У грудні 2015 року Військова прокуратура Київського гарнізону почала розслідувати історію цієї закупівлі – керівництво бронетанкового заводу підозрювали у розкраданні державних коштів.

Але єдиний вирок у цій історії – штраф за фіктивне підприємництво – отримала формальна власниця "Промомаркетгруп" Олена Сірик.

Непрацююча жінка з маленького села на Київщині визнала, що фірму зареєструвала за гроші і жодних договорів на постачання запчастин не підписувала.

А присвоєння бюджетних коштів на бронетанковому заводі слідчі так і не дослідили.

У 2017 році історію цієї закупівлі взялася розслідувати Головна військова прокуратура.

Слідчі з'ясували, що крім фіктивної "Промомаркетгруп", "Оптимумспецдеталь" оформлювала закупівлю в "Наполі груп" та "Мідленд інвест", а також знайшли і допитали власника "Оптимумспецдеталі" Володимира Волохача.

На допиті Волохач визнав, що фірму зареєстрували для заволодіння державними грошима.

Слідство встановило, що компанії з цієї групи "постачали" деталі й на інші підприємства "Укроборонпрому". І домоглося в суді дозволу на вилучення у концерну документів щодо закупівель.

Однак ухвалу з дозволом на обшук Укроборонпрому вилучили із судового реєстру. Після цього жодних слідів подальшого розслідування у реєстрі немає, так само як і вироків учасникам схеми.

Окрім прокурорських справ, фірми-учасники описаної схеми також фігурують у численних розслідуваннях податківців щодо конвертацій них центрів.

Слідчі дійшли висновку, що фірми фіктивні, але вироки за цими справами відсутні.

Поки тривали розслідування, "Оптимумспецдеталь", попри те що її номінальний власник вже підтвердив фіктивність компанії – отримала ще 93 мільйони гривень з оборонних підприємств. В 2015-2017 роках Київський бронетанковий завод перерахував фірмі 12 мільйонів гривень, Житомирський – 49 мільйонів і Харківський – 32 мільйони гривень.

Окрім того, послугами "Оптимумспецдеталі" користувався приватний Завод "Кузня на Рибальському", кінцевими бенефіціарами якого є президент Петро Порошенко і його соратник, партнер та друг – народний депутат від БПП Ігор Кононенко.

"Кузня на Рибальському" перерахувала на "прокладку" понад 7 мільйонів гривень.

"Наші гроші з Денисом Бігусом" припускають, що прокуратура так і не довела свої розслідування до кінця, тому , що учасники описаної схеми пов’язані з колишнім і нинішнім керівництвом "Укроборонпрому" і главою держави.

Відзначається, що директор "Оптимумспецдеталі" Володимир Волохач є екс-співробітником наближеної до керівництва оборонних заводів компанії з "групи прокладок" – "Інтер Сталь".

Компанія «Оптимумспецдеталь» до початку закупівель КБТЗ, навіть у назві своїй жодної згадки про деталі не мала. Це була бухгалтерська фірма «Оптимум». За два місяці до оборудки, фірмі змінюють назву, вписують на адресу масової реєстрації, а її власником оформлюють Володимира Волохача. Який потім на допиті в прокуратурі і підтвердить фіктивність. Сам “бронетанковий мільйонер” - 34-річний киянин, що мешкає з матір’ю у старій хрущовці й останні півроку безробітний.

Попри очевидні ознаки фіктивного підприємництва, вироку по цій статті Волохач не отримав. Адже доведення його винуватості та визнання поставок “фіктивними” загрожує строками від 8 до 12 років позбавлення волі керівництву трьох бронетанкових заводів, що перерахували “прокладці” Волохача 93 мільйони гривень.

Володимир Волохач – не “побічний” персонаж у цій історії. Він колишній співробітник наближеної до керівництва оборонних заводів компанії з “групи прокладок” - «Інтер Сталь». Ось він у колективі «Інтер Сталі» вітає власника і директора фірми – Андрія Рогозу.

Тобто «Оптимум» і «Інтер Сталь» в історії з КБТЗ – не просто постачальники однієї ланки, це напряму пов’язані компанії.
В самого Рогози - давня історія стосунків з бронетанковими заводами. Три роки тому Київський бронетанковий без укладання контрактів перерахував «Интер Сталі» 12 мільйонів, а дружина директора КБТЗ Вадима Шкавра товаришує з дружиною Рогози.
Однак значно важливішим є зв'язок Андрія Рогози з донедавна “молодим талантом” Укроборонпрому, а нині - представником заводу Порошенка Віталієм Жуковим.

В Укроборонпром 23-річний Віталій Жуков потрапив у 2012 році. Одразу на посаду помічника гендиректора концерну. Тоді ж увійшов до Наглядової ради великого військового заводу "Меридіан".

Наприкінці 2014 року Жуков був партнером Рогози у торгівельній компанії "Белторг Україна ЛТД".

Про тісні зв'язки Рогози і Жукова свідчить і спільне кримінальне провадження. У лютому цього року Рогозі повідомили підозру у шахрайстві, але обшуки у пошуках грошей, телефонів та документів по цій справі слідчі проводили вдома у Жукова.

Жуков продовжує займатись оборонними справами – нині представляє порошенківський завод "Кузня на Рибальському".

"Нашим Грошам" вдалося зафіксувати зустріч Жукова із керівником оборонпромівського підприємства у Харкові Олексієм Бабічем. Бабіч раніше керував "Житомирським бронетанковим заводом" і перерахував "Оптимумспецдеталі" 49 мільйонів гривень.
Олексій Бабіч до переходу в оборонну сферу займався продажем труб. Він – брат заступника керівника апарату Укроборонпрому Андрія Бабича. Останній, лікар за освітою, раніше мав автомобільний бізнес в Херсоні, а в концерн прийшов разом з нинішнім гендиректором Романом Романовим.

Романов також родом з Херсону, керував передвиборчою кампанією Петра Порошенка та був дилером порошенківського "Богдана" в Херсонській області.

Романов та Бабічі, разом із давнім партнером Президента Олегом Гладковським, входять у нову команду керівників оборонної галузі. Усі вони отримали свої посади після приходу до влади Петра Порошенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
123 Показати IP 24 Жовтня 2017 15:18
Кому ж він руки відрубає, як всі свої, вірніше його, - всі крадуть з оборонки. бпп зразу партією інвалідів стане.
Свєта Показати IP 24 Жовтня 2017 15:57
А наш голова в гроб з ним!!! Побачим!
АНАТОЛЬ_ Показати IP 24 Жовтня 2017 16:38
Я в шоці, брати мої! Навіть не хочеться вірити в такоє!
123 Показати IP 24 Жовтня 2017 16:54
бар?га шоколадный. когда нажрешься уже?
Україна-руїна Показати IP 4 Листопада 2017 10:20
Цій красави в нас нагребли і вкрали мільярди грн- сплатять 100 тисяч грн.застави - КЛАСНІ ЗАКОНИ ДЛЯ СЕБЕ ПРИЙНЯЛИ 1000 КОРУПЦІОНЕРів у Верховній Зраді

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus