USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

124 смерті на Волині, 1 – в Осло: чому українці гинуть на дорогах і як цьому запобігти

14 Січня 2020 17:59
Масове порушення правил дорожнього руху водіями та пішоходами, автохамство, жахливі дорожньо-транспортні пригоди та тисячі загиблих унаслідок аварій – типові явища, які якнайкраще характеризують сучасну ситуацію на українських дорогах.

Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало проаналізувати доступну статистику смертності на українських і закордонних дорогах, загальні рекомендації всесвітніх організацій щодо зменшення травмованості людей у ДТП, а також з’ясувало, як у Європі планують побороти високу смертність на дорогах.

МОТОРОШНА СТАТИСТИКА

Загиблі на Волині – 124 людини за рік

Згідно з даними патрульної поліції Волинської області, протягом минулого року на дорогах Волині в результаті аварій загинули 124 людини. Найчастіше причинами смертельних автопригод були наїзд на пішохода та зіткнення автомобілів.

Загалом у 2019 році в області нарахували 2906 дорожньо-транспортних пригод, у результаті яких травмувалися 986 людей. Ця статистика звучить ще більш шокуюче, якщо порівняти її з іноземною. Приміром, в столиці Норвегії за 2019 рік в результаті ДТП загинула лише одна людина.

Серед основних причин ДТП на Волині – порушення правил маневрування, перевищення безпечної швидкості руху, недодержання дистанції, керування транспортним засобом у нетверезому стані та порушення правил проїзду перехресть.

Всеукраїнська статистика

Згідно з наявною інформацією департаменту патрульної поліції Національної поліції України, за перші 10 місяців 2019 року на території країни сталися майже 130 тисяч аварій.

У результаті дорожньо-транспортних пригод травмувалися більше 26 700 людей. Загинули в аваріях 2716 осіб.

У середньому щодня в Україні трапляються понад 400 ДТП, у яких гинуть 8 людей.

ДТП – серед найпоширеніших причин смертей у світі

Відповідно до доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про стан безпеки дорожнього руху у світі, дорожньо-транспортні пригоди є однією з головних причин загибелі дітей і дорослих.

Щороку в результаті травм, отриманих в аваріях, у світі гинуть 1,35 мільйона людей.

До десятки найпоширеніших причин смертей у світі теж увійшли ішемічна хвороба серця, інсульт, хронічне обструктивне захворювання легень, інфекції нижніх дихальних шляхів, хвороба Альцгеймера та інші деменції, рак трахеї, бронхів, легень, цукровий діабет, діарея та туберкульоз.

ЯК ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ СМЕРТЕЙ НА ДОРОГАХ?

Рекомендації ВООЗ

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я напрацювали низку рекомендацій для урядів держав і виробників автомобілів задля зменшення кількості аварій і, як наслідок, смертності внаслідок ДТП:

- зменшення масштабів руху автомобільного транспорту;

- прокладання коротших і безпечніших маршрутів, зокрема для пішоходів і велосипедистів;

- заохочення громадян користуватися безпечнішими видами транспорту;

- обмеження доступу до різних ділянок дорожньої мережі;

- надання пріоритету багатомісним транспортним засобам;

- обмеження швидкості та потужності двигунів для механічного двоколісного транспорту;

- формування дорожньої мережі з метою запобігання дорожньо-транспортного травматизму;

- класифікація доріг і встановлення швидкісного режиму відповідно до їхніх функцій;

- упровадження в методологію проєктування доріг конструктивних особливостей, що гарантують безпеку дорожнього руху;

- перевірка експлуатаційної безпеки;

- узбіччя, оснащені протиаварійними пристроями;

- покращення стану тих ділянок доріг, де часто трапляються аварії;

- проєктування стійких до ударів «розумних» автомобілів із протиаварійними механізмами;

- розробка найважливіших правил безпеки дорожнього руху та контроль за їх дотриманням;

- фотокамери на перехрестях;

- ухвалення на законодавчому рівні положень про ремені безпеки та дитячі автокрісла і контроль за їх виконанням;

- ухвалення на законодавчому рівні та контролювання обов’язкового використання шоломів велосипедистами, водіями мопедів і мотоциклів;

- запровадження в електронних системах автомобілів антиалкогольних блокувальних приладів тощо.
Іноземний досвід

Норвезька державна дорожня адміністрація прозвітувала, що у 2019 році на дорогах столиці – Осло – в результаті ДТП загинула лише одна людина – водій авто загинув після того, як його машина в’їхала в паркан.

Загалом у цій скандинавській країні протягом минулого року в автопригодах загинули 110 людей.

Такого результату Норвегії вдалося досягти завдяки обмеженню допустимої швидкості в містах і на ділянках доріг, де часто траплялися ДТП, зменшенню доріг, призначених для автомобілів, зростанню популярності велосипедів як альтернативних транспортних засобів, високій якості доріг і самих автівок, збільшенню кількості кілометрів доріг із розділовими бар’єрами, де неможливий виїзд на смугу зустрічного руху.

Автоматичне гальмування та детектор пішоходів – нові положення ЄС

Своєю чергою, Європарламент у відповідь на величезну кількість жертв аварій затвердив положення, відповідно до яких із 2022 року всі нові моделі транспортних засобів, представлені на ринку ЄС, повинні бути оснащені вдосконаленими системами безпеки, такими, як автоматичне гальмування у випадку виникнення загрози ДТП чи системи, які спонукають водіїв дотримуватися швидкісного режиму.

Так, нові положення передбачають впровадження майже 30 систем у нових моделях автомобілів – це, наприклад, інтелектуальний асистент швидкості, автоматичне гальмування в аварійному випадку, детектор пішоходів і велосипедистів, алкомат, а також система утримання на смузі руху, датчики чи камери безпечного заднього руху, системи для зменшення сліпих зон вантажівок і автобусів.

Заплановано, що наявні в ЄС моделі транспортних засобів мають оснащуватися системами подібного типу з травня 2024 року.

За оцінками Єврокомісії, впровадження таких інновацій дозволить протягом наступних 25 років уберегти життя близько 25 тисяч людей. Основна ж мета Брюсселя – до 2050 року наблизити до нуля кількість загиблих і серйозно травмованих у результаті аварій людей.

Замість P. S.

Відкритим залишається, однак, питання, чи водночас із впровадженням у країнах Євросоюзу вимог щодо оснащення автомобілів «розумними» системами задля зменшення кількості жертв аварій, Україні, своєю чергою, не доведеться боротися з черговою навалою євроблях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Все просто Показати IP 14 Січня 2020 18:43
Все просто - не треба бути бидлом! Ні за кермом, ні як пішохід! Не перебігати дорогу, як баранисько, де не потрібно. Не бігти на той пішохідний перехід, бо ж ти «маєш право» і вся земля має вмить спинитись! Не обганяти один одного на дорозі, підрізаючи і порушуючи дистанцію! Їхати в Моджо на таксі, а не вертатись п‘янючим за кермом додому! Все просто... але кому воно треба?
Не зовсім до Все просто Показати IP 14 Січня 2020 21:09
Публічно посадіть з десяток п"яних водіїв на 15 років без права застави і УДО, з п"яток суддів за пом"якшуючі вироки і тоді все буле прсто.
Цікаво дуже Показати IP 14 Січня 2020 20:30
https://pikabu.ru/story/russkaya_smert_isportila_norvezhtsam_statistiku_7143853
Дед до Цікаво дуже Показати IP 15 Січня 2020 16:32
На Волыни ситуация в три раза хуже чем в России?
АС Показати IP 14 Січня 2020 22:40
Якість доріг перша причини і божевільні за кермом друга більш проблем не має
Олександр до АС Показати IP 14 Січня 2020 23:36
Якість доріг - не перрша причина. Перша причина - в головах
Анонім до АС Показати IP 15 Січня 2020 07:30
А пішоходи у вас де попало не переходять дорогу, повністю ігноруючи оточення? Цікаво ви викреслили свою групу зі списку.
Олександр Показати IP 14 Січня 2020 23:34
Задрали, при чому тут єврбляхи? І тут не змогли не вкусити
Психопланетарій, Лип Показати IP 15 Січня 2020 10:13
Я не вірю, що у нас в Україні можуть бути покращення у цьому напрямку діяльності, коли люди самі цього покращення не бажають. У нас такий в українців особливий менталітет, що впертість та вседозволеність випереджає розум. За кермо автомобіля від міністра до простого односельчанина сідаємо у стані алкогольного спяніння, навіть коли поряд в салоні дружина, діти, рідня чи сусіди. Переходимо чи перебігаємо вулиці де нам заманеться, більше того робимо це з дітьми, хоча у 25 метрах поруч може бути пішохідний перехід. Ми навіть перебігаємо вулицю попереду транспорта, бо нам треба встигнути ще сісти в цей тролейбус чи маршрутку, і так само привчаємо до цього своїх дітей. Чому такий українець у себе вдома, чому він так погано себе поводить? Чому коли він потрапляє у інше середовище, то стає наймилішою та законослухняною людиною, хоч пам"ятника йому став. Наприклад наші українці дуже виховані в Польщі, Германії, Іспанії, Італії чи інших країнах Європи та світу. Чому в себе в Україні такі не виховані, такі вперті. Просте рішення саме собою наполягає, а тому, що ми не поважаємо один одного тут в Україні, ми не бажаємо дотримуватись елементарних законів: сабачок вигулюємо де хочемо, навіть на дитячих майданчиках, бо наші діти та онуки вже виросли, нехай "какає" собачка в пісочок, це ж не мої діти будуть потім там гратись. І так у всьому. Бо такі хочемо бути принципіальні.та правильні в лапках.
Лучанин Показати IP 25 Січня 2020 01:11
Редакціє, спасибі за ємний і потрібний матеріал. Виступіть, прошу, з ініціативами до міськради та поліції щодо облаштування кругових перехресть, підняття на рівень тротуарів пішохідних переходів та інших заходів для вимушеного зменшення швидкості водіями!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus