USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

15 червня: свята, події, факти. Міжнародний день мотоцикліста та перша спроба виробництва фільму

15 Червня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день мотоцикліста, Міжнародний день прогулянки, Всесвітній день вітру, Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо літніх людей.

У Великобританії святкують День пива, у США – День американського громадянства, День омара, День сили посмішки, День фотографії природи, в Італії – День інженера, у Коста-Ріці – День посадки дерев, у Данії – День національного прапора, на Бермудських островах – День національних героїв, у Киргизстані – День працівника протипожежної служби, у Вірменії – День державного прапора, в Азербайджані – День національного порятунку, у Південній Кореї – День сільського господарства.

За православим календарем іменини цього дня у Никифора, Костянтина, Марії, Дмитра, Уляни та Івана.

Народилися:

Цього дня народилися французький живописець, представник класицизму, філософ, мистецтвознавець Нікола Пуссен, український мовознавець Олександр Томсон, російський поет, один із зачинателів «срібного віку» Костянтин Бальмонт, радянський державний і партійний діяч, генеральний секретар КПРС у 1982-1984 роках Юрій Андропов, радянський і російський актор театру, естради й кіно Михайло Державін, український актор театру й кіно, режисер Іван Миколайчук (фільми «Тіні забутих предків», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ»), радянський і російський спортивний функціонер, багаторічний президент Федерації футболу СРСР В’ячеслав Колосков, американський поп-співак Гаррі Нільссон, американський кіноактор Джеймс (Джим) Белуші («К-9», «Червона спека», «Кучерява Сью»), американська акторка Хелен Хант («Чого хочуть жінки», «Ізгой», «Краще не буває»), американська акторка Кортні Кокс («Крик», «3000 миль до Грейсленда»), німецький футбольний воротар Олівер Кан.

Події:

1502 – Христофор Колумб відкрив острів Мартініка.

1752 – Бенджамін Франклін в експерименті з повітряним змієм довів електричну природу блискавки.

1775 – за наказом Катерини ІІ російські війська зруйнували Запорізьку Січ.

1869 – Джон Хайат в Олбані (штат Нью-Йорк) запатентував целулоїд.

1878 – у США зроблена перша спроба виробництва чогось на кшталт фільму: 12 фотокамер одночасно зафіксували один кадр із тим, щоб визначити, чи всі чотири копита відриваються від землі при кінському галопі.

1911 – у США засновано Computing-Tabulating-Recording Company. Сьогодні вона відома під назвою IBM.

1924 – компанія «Форд» виробила свій 10-мільйонний автомобіль.

1940 – радянські війська увійшли в Литву.

1956 – вперше зустрілися Джон Леннон і Пол Маккартні.

1979 – на екрани США вийшов фільм «Роккі-2» з Сильвестром Сталлоне у головній ролі.

1985 – у ленінградському Ермітажі в присутності екскурсійної групи молодий чоловік вихлюпнув на «Данаю» Рембрандта сірчану кислоту з літрової банки, після чого з криком «Свободу Литві!» двічі штиркнув у картину ножем. Злочинцем виявився душевнохворий литовець Бронюс Майгіс, який пояснив свої дії «політичними міркуваннями».

1986 – газета «Правда» оголосила про звільнення за недбалість керівників Чорнобильської АЕС.

1988 – Верховна Рада Вірменії висловилася за приєднання Карабаху.

1989 – президент США Рональд Рейган посвячений в англійські лицарі.

1999 – у Бельгії заборонений продаж «Кока-коли» через підвищений рівень хімікатів у ній.

2007 – прем’єрний показ першого українського анімаційного мультсеріалу «Лис Микита».

2008 – у Севастополі без згоди з міською держадміністрацією нею відкрили пам’ятник імператриці Катерині II.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus