USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

19 червня: свята, події, факти. День фермера в Україні та скасування рабства у США

19 Червня 2021 00:00
В Україні відзначають День фермера та Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

Окрім того, сьогодні - Всесвітній день дитячого футболу. Проголошений Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) з метою привернення уваги світової спільноти до проблем дітей і пропаганди здорового способу життя серед молоді.

Всесвітній день прогулянки. World Sauntering Day створений в 1979 році WT Rabe у відповідь на зростаючу популярність бігу підтюпцем. Вважається, що перший захід, присвячений цьому дню відбувся в Гранд-готелі на острові Макінак в Мічигані, США. Гранд-готель має найдовший ганок в світі висотою 200 метрів. Ідея дня полягає в тому, щоб спонукати людей не поспішати і краще оцінити красу навколишнього світу.

День незалежності Угорщини. Був оголошений офіційним днем пам'яті в 2001 році. Дата відзначає кінець радянської окупації, згадують мучеників угорської революції 1956 року.

Іменини за православним календарем святкують Віссаріон, Георгій, Іларіон, Лук’ян, Сусанна, Фекла.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик, фізик, літератор і філософ Блез Паскаль (на його честь названа одиниця вимірювання тиску – паскаль, а також популярна мова програмування Pascal), німецький нацистський діяч Еріх Кох, болгарський письменник, автор гостросюжетних повістей Богомил Райнов («Що може бути краще за погану погоду», «Пан Ніхто»), український композитор, хоровий диригент і віртуоз-цитрист Євген Купчинський, французький кінорежисер Ів Робер («Високий блондин у чорному черевику», «Повернення високого блондина»), данський фізик, син Нільса Бора, нобелівський лауреат Оге Нільс Бор, білоруський письменник і громадський діяч Василь Биков («Мертвим не боляче», «Альпійська балада», «Сотников»), радянська акторка театру й кіно Наталія Селезньова («Іван Васильович змінює професію», «Операція «И»), сербський політик, колишній президент Республіки Сербської в Боснії Радован Караджич, радянський хокеїст Володимир Мишкін, російська, а раніше українська фігуристка Юлія Обертас, український письменник Григорій Семенчук.

Події:

1862У США скасовано рабство.

Зростаюча напруга між вільними Північними і рабовласницькими Південними штатами призвела до заколоту Півдня і громадянської війни, під час якої звільнено мільйони рабів. Із припиненням воєнного стану на Півдні і поверненням повноправності білим, вони отримали можливість до більш повного здійснення самоврядування, яким і скористалися, перш за все, для відсторонення негрів від участі в законодавчій, судовій та адміністративній діяльності.

1963завершено політ радянських космічних кораблів «Восток-5» і «Восток-6» із Валерієм Биковським та Валентиною Терешковою на бортах. Терешкова стала першою жінкою, яка побувала в космосі.

До того Терешкова працювала закрійницею в складальному цеху Ярославського шинного заводу. 1955 року перейшла на Ярославський комбінат технічних тканин «Червоний Перекоп». Працювала ткалею. 1960 року закінчила Ярославський заочний технікум легкої промисловості. Займалася парашутним спортом в Ярославському аероклубі. Здійснила 163 стрибки з парашутом. У загоні космонавтів від 1962 року.

16—19 червня 1963 здійснила політ у космос. Тривалість польоту становила 2 доби 22 години 50 хвилин. Політ перенесла досить важко. Це, напевно, стало однією з причин того, що наступний політ жінки в космос відбувся тільки через 19 років.

Після польоту і далі проходила підготовку в загоні космонавтів, але більшу частину часу стала віддавати громадській роботі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus