USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

15 вересня: події, факти, дні народження

15 Вересня 2019 00:00
День народження сьогодні у волонтера Анни Лисакової. Іменинниці зичать душевного тепла, зустрічати на своєму шляху тільки хороших людей, здоров’я, родинного затишку, любові, гармонії та удачі. А ще – чудових мрій, щасливих сподівань, веселих жартів, добрих справ, неймовірних успіхів, насичених кольорів життя!

День народження 15 вересня відзначають співвласник групи компаній VolWest Group Віктор Корсак, актор театру «Гармидер» Павло Порицький, учасник команди КВК «Замок Любарта» Михайло Денисов, журналісти Андрій Собуцький і Наталія Пахайчук, обласний дитячий психіатр Віталій Вдовиченко.
Віктор Корсак
Віктор Корсак
Павло Порицький
Павло Порицький
Михайло Денисов
Михайло Денисов
Андрій Собуцький
Андрій Собуцький
Наталія Пахайчук
Наталія Пахайчук
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає миру, радості, розуміння та підтримки рідних і близьких, творчої наснаги, чудового настрою, прихильності долі, процвітання та здійснення найзаповітніших мрій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією "Повідом новину". Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч у Луцьку вперше вручали літературну премію імені Івана Корсака.

У 2017 році Луцьк зібрав театралів з усієї країни та з-за кордону на фестиваль "Мандрівний вішак".

У 2016 році ми писали, що узбережжя Світязя тоне у смітті.

У 2015 цього дня волинська делегація від «УКРОПу» взяла участь у з’їзді в Києві.

У 2013 у цей день центром Луцька пройшов марш тверезості. У рамках Дня Тверезості відбувся захід, головною метою якого була підтримка та розвиток соціальної кампанії «Краще тверезе життя», яка спрямована на популяризацію тверезого способу життя та роз’яснення його переваг.

Окрім того, у Луцьку змагалися стронгмени з усієї України. Найсильніші чоловіки взяли участь у «IV етапі кубку України зі стронгмену».

У 2011 році в обласному центрі Волині відбувся показ собачих мод. Тоді кілька десятків луцьких дітлахів зібрались, аби подивитись, чи дійсно чотирилапі улюбленці можуть бути моделями.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник-мораліст Франсуа де Ларошфуко, американський письменник Джеймс Фенімор Купер, англійська письменниця, найпопулярніша авторка детективівАгата Крісті, український композитор Михайло Гайворонський, російський поет, автор пісеньМихайло Танич("Черный кот«, «Погода в доме», «Зеркало», «На дальней станции сойду»), російський актор театру й кіно Кирило Лавров («Живі і мертві», «Брати Карамазови», «Майстер і Маргарита»), російський художник-мультиплікатор Юрій Норштейн («Їжачок у тумані», «Казка казок»), американський кіноакторТоммі Лі Джонс, американський кінорежисер Олівер Стоун, український поет і прозаїк Василь Ярмуш, український композитор-пісняр Мар’ян Гаденко, український графік, маляр Олена Кульчицька, український політик, підприємець, народний депутат, старший брат Віктора Ющенка Петро Ющенко, український політик і підприємець, народний депутат, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український футболіст Олексій Чередник, російський музикант, політик, екс-керівник групи «Ласковый май» Андрій Разін (Криворотов), український футболіст Сергій Долганський, український футболіст Валентин Слюсар.

Сталося:

1893 – У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» – перше україномовне видання в США.

«Свобода» з самих початків стояла виразно на українських національних позиціях, поборювала москвофільство, широко освітлювала і освітлює українське життя на еміграції і в Україні; відіграла видатну роль в поширенні національної свідомості серед українських імміґрантів у США і в їх організації, була головним ініціатором створення центральної української репрезентації, почавши від Американської Руської Народної Ради у 1914 до Українського Конгресового Комітету Америки у 1940, подеколи була їх трибуною чи й органом, підтримувала акції на допомогу Україні і в обороні українців, переслідуваних там окупаційними режимами.

До виникнення української преси і в Канаді, і в Бразилії, «Свобода» обслуговувала ці країни (постійні інформації: «Канадійська Русь» з 1896 і «Вісті з Бразілії», 1897). «Свобода» і її календарі являється цінним – іноді єдиним – джерелом для вивчення історії українського поселення в Північній і Південній Америці.

На сайті газети «Свобода» розміщено архів усіх випусків газети, починаючи з найпершого. Доступ до архівних випусків – вільний, за винятком номерів газети за поточний рік, які достуні лише передплатникам.

1922 – У Києві відкрито театр імені Марії Заньковецької (нині – Львівський академічний театр імені Марії Заньковецької).

У 1833 році граф Австро-Угорщини Станіслав Скарбек розпочав будівництво нового театру для Львова власним коштом. В театральній будівлі планувалося розташувати готель на 300 номерів, крамниці, кав’ярні, помешкання для акторів. Під час будівництва у вологий ґрунт було вбито 16 000 дубових паль. Зараз саме завдяки їм будівля театру є найдорожчим будинком у Львові.

28 березня 1842 року комедією польського драматурга Олександра Фредра було урочисто відкрито Новий міський театр. Це – одна із найбільших у Європі театральних будівель, що поступалася (на момент відкриття) лише спорудам міланського «Ла Скала» та придворного театру у Дрездені. А незабаром граф Скарбек отримав привілей на його утримання строком на 50 років.

Театр зайняв площу 95,45×76,25 м. В ньому було 1460 місць, 54 ложі, оркестрова яма вміщувала 40 музикантів. Його глядацький зал мав форму підкови. Інтер’єри нового театру були виконані в кремовому кольорі з білими та срібними орнаментами та біло-голубими драпіровками. Одне місце у партері коштувало 1-2 золотих, в ложах – від 2,5 до 4,5 золотих (для порівняння корову тоді можна було купити за 14 золотих). Готель у театральному будинку так і не було відкрито. У 1892 році закінчився термін скарбеківського привілею, тому міська влада вирішила побудувати новий театр. Театральний будинок перестав використовуватися за призначенням, будучи далі власністю Скарбека.

Будинок театру Станіслав Скарбек, після своєї смерті заповів місту. З 1900 до 1939 роки в цьому будинку розміщувалась філармонія, а згодом кінотеатр, і лише з 1944 року (і по сьогоднішній день) у цьому приміщенні працює трупа театру імені Марії Заньковецької. Вона була утворена, як Український національний театр у 1917 році за наказом Михайла Грушевського, президента Центральної Ради. Свого часу до трупи належали Марія Заньковецька і Панас Саксаганський, а під час війни театр був евакуйований у Тамбов, звідти – у Запоріжжя, а потім у Львів.

1971 – У Ванкувері створено екологічну організацію «Грінпіс». Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски.

Основна мета «Грінпіс» – домогтися вирішення глобальних екологічних проблем, в тому числі шляхом залучення до них уваги громадськості та влади. Організація існує тільки за рахунок пожертвувань прихильників і принципово не бере фінансову допомогу від державних структур, політичних партій чи бізнесу.

«Грінпіс» відомий своїми гучними акціями, націленими на привернення уваги ЗМІ до екологічних проблем. «Грінпіс» прагне побувати на місці екологічного злочину і надати людям незалежну і достовірну інформацію.

Грінпіс часто піддається критиці з боку деяких представників наукового співтовариства, в тому числі і окремих професійних екологів, на думку яких діяльність Грінпіс частіше приносить шкоду, ніж користь природі.

Деякі заяви Грінпісу про генетично-модифікованих продуктах критикувалися за необ’єктивність. Існує думка про те, що деякі акції Грінпіс були профінансовані конкурентами тих компаній, проти яких виступала організація. Деякі також вважають, що Грінпіс використовується в політичних цілях. У той же час, представники «Грінпіс» відкидають ці та інші аналогічні звинувачення на свою адресу.

З іншого боку, деякі радикальні екологи часто критикують «Грінпіс» за зайву м’якість і недолік акцій «прямої дії». До таких належить, зокрема, колишній активіст «Грінпіс» Пол Уотсон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 18 Вересня 2019 08:27
У Віталія Вдовиченка день народження 13 вересня, а не15

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus