USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

16 травня: свята, події, факти. День випічки і перша церемонія вручення премії «Оскар»

16 Травня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день випічки, Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу, Всесвітній день риб, що мігрують, День мачухи та День біографів.

День пам’яті померлих від СНІДу уперше був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів.

Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні загалом.

У США – День любові до дерев, День королівських гребінців, День морських мавпочок, День коктейлю «Мімоза», День «Зроби що-небудь хороше для сусіда», День барбекю, у Тонзі – День батька, у Фінляндії – День поминання полеглих, в Австралії – День порятунку коней, на Кайманових островах – День співдружності, в Малайзії – День учителя, у Польщі – День прикордонника, у Вірменії – День військ ППО, у Південному Судані – День народної армії звільнення.

Православні 16 травня вшановують пам’ятьмучеників Тимофія і Маври. Вони постраждали за віру в Христа в III столітті.

Іменини за православним календарем святкують Петро та Тимофій.

Цього дня народилися український історик, етнограф і письменник, громадський діяч Микола Костомаров, американський актор, батько акторів Пітера і Джейн Фонда Генрі Фонд, радянська письменниця й поетеса Ольга Берггольц («Ніхто не забутий і ніщо не забуте»), французька кіноакторка, секс-символ Франції 1950-1960-х років Мартіна Кароль (Марі-Луїз Муре), французький кутюр’є Кристіан Лакруа, ірландський кіноактор Пірс Броснан, білоруська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка Ольга Корбут, американська поп-співачка, сестра Майкла Джексона Джанет Джексон, український письменник Тарас Прохасько («Непрості», «Інші дні Анни», «Спроба реконструкції»), американська акторка Меган Фокс («Трансформери», «Як втратити друзів і змусити всіх себе ненавидіти»), українська фехтувальниця Олена Хомрова.

Події

1863 – почалося будівництво Одеської залізниці.

1881 – на околиці Берліна пройшов перший у світі електричний трамвай.

1920Жанну д’Арк канонізовано римською католицькою церквою.

Вонастверджувала, що мала видіння від Бога, у котрих їй було доручено врятувати Францію від англійського панування наприкінці Сторічної війни. Вона очолила французькі війська, і спочатку її діяльність принесла французам чимало успіхів та особисту славу самій Жанні, але потім вона почала зазнавати невдач. Орлеанська Діва воювала проти англійців на боці майбутнього короля Карла VII; була схоплена бургундцями, союзниками англійців. 30 травня 1431 року спалена на вогнищі в Руані «за єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу». Одразу ж після її смерті розпочався реабілітаційний процес, який проходив у Парижі та Руані в 1455–1456 роках і відновив добре ім’я Орлеанської Діви.

1929 – У США відбулася перша церемонія вручення премії «Оскар». До речі, назва «Оскар» тоді ще не використовувалося, вона з’явилася в 1934 році. Всім номінантам були вручені так звані «Подячні відгуки».

1995 – у Нідерландах був створений паперовий літак із розмахом крил 13,97 м.

2004 – українська співачка Руслана Лижичко здобула перемогу в музичному конкурсі «Євробачення».

2008 – Україна стала 152-им членом Світової організації торгівлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus