USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

16 жовтня: свята, події, факти. День боса та Всесвітній день хліба

16 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День боса, Всесвітній день хліба, День недоторок, Всесвітній день здорового харчування, Всесвітній день анестезії, або День анестезіолога, Всесвітній день продовольства, Всесвітній день хребта, Міжнародний день шампанського.

У США – День лікеру, День диких кішок, День словника, День мамографії, в Італії – Фестиваль шоколаду в Перуджі, у Чилі – День учителя, у Вірменії – День преси, в Болгарії – День військово-повітряних сил, у Таджикистані – День кіно, у Таїланді – Фестиваль вегетаріанців.

Сьогодні іменини святкують Денис, Іван, Павло, Петро.

Цього дня народилися ірландський письменник, есеїст Оскар Уайльд, англійський державний і політичний діяч, лауреат Нобелівської премії миру (Джозеф) Остін Чемберлен, український історик, перекладач, журналіст Сергій Буда, український скульптор Михайло Лисенко, англійська кіноактриса, яка прославилася виконанням ролі міс Марпл у телесеріалах за творами Агати Крісті, Енджела Ленсбері, один із найвідоміших радянських серійних убивць-маніяків Андрій Чикатило, український історик Наталя Яковенко, російський оперний співак Дмитро Хворостовський, російський музикант, композитор і співак, лідер групи «Мумій троль» Ілля Лагутенко.

Події

1596 – Розпочався Берестейський церковний собор (за новим стилем).

1793 – Страта Марії-Антуанетти «вдови Капет», королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.

1813 – Почалася «Битва народів» (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Французької імперії, Рейнського союзу, Варшавського герцогства, Австрійської імперії, Королівства Пруссія, Російської імперії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням від престолу.

1853 – Розпочалася Кримська війна (1853–1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор’ям

1941 – загальна паніка та безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури та чиновництва із столиці на Схід протягом кількох днів у зв’язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви та «цілком таємною» постановою Сталіна від 15.10.1941 «Об эвакуации столицы СССР»

1946 – За вироком Нюрнберзького трибуналу у Нюрнберзькій в’язниці страчені нацистські злочинці (Йоахім фон Ріббентроп, Вільгельм Кейтель, Ернст Кальтенбруннер, Альфред Розенберг, Франк, Вільгельм Фрік, Юліус Штрайхер, Заукель, Альфред Йодль і Зейсс-Інкварт)

1963 – Вперше запущений в космос триступінчатий носій ракети «Восток», за допомогою якого на орбіту виводилися багатомісні космічні кораблі «Восток».

1964 – Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.

1968 – Між урядами СРСР і ЧССР був підписаний договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки.

1978 – Іван Павло II (до інтронізації – Кароль Юзеф Войтила) став 264-им Папою римським і першим неіталійцем на папському престолі з 1523, одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов’янського походження.

1987 – У Львові створено Товариство Лева.

2005 – У Сан Луїсі (Аргентина) завершився Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ. За результатами чемпіонату, чемпіоном світу з шахів став болгарський гросмейстер Веселін Топалов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus