USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

30 квітня: свята, події, факти. Світовий рекорд «Led Zeppelin» та Міжнародний день джазу

30 Квітня 2021 00:00
Великий П’ят або Страсна п’ятниця – це найбільш скорботний день в році для всіх християн. Щорічно вона відзначається в останню п’ятницю Великого посту за три дні до Великодня. У цей день християни згадують найстрашнішу подію з життя Христа – його страту на хресті. День отримав свою назву від виразу Страсті Христові. Своєю смертю Христос спокутував всі людські гріхи. Через три дні після розп’яття він воскрес, що згадується на Великдень.

У 2021 році Страсна п’ятниця у православних відзначається 30 квітня. Католики вже відмітили цей день 2 квітня.

Сьогодні в Україні святкують День прикордонника, його почали відзначати з 2018 року. Його створив своїм указом президент Петро Порошенко. День вибрали, тому що 30 квітня 1918 року біля ст. Колпакова українськими військами були встановлені свої символи на кордон Української держави.

У цей день світ відзначає Міжнародний день джазу. Вперше цей день пройшов в 2012 році, його встановили в 2011 році Генеральна конференція ЮНЕСКО. Мета свята – підвищити ступінь поінформованості суспільства про педагогічну роль джазу, про нього, як про силу, яка сприяє миру, єдності, діалогу і розширює контакти між людьми.

Міжнародний день свічника відзначають з 2017 року. Він повинен об’єднати всіх майстрів в свічковий справі. Хоча ця сфера вважається маловідомою, але кожен рік у всьому світі збільшується виробництво свічок з воску і парафіну. А дату вибрали, тому що сьогодні ще й день Зосими Соловецького, якого вважають покровителем бджіл.

У Південній Кореї, Таїланді, В’єтнамі, Сінгапурі святкують День народження Будди, у США – День чесності, День стильної зачіски, День родзинок, День вівсяного печива, День кролика «Багз Банні», у Мексиці – День дитини, у Парагваї – День вчителя, у Нідерландах – День апельсина в Амстердамі, в Швеції – День короля, у В’єтнамі – День перемоги, у Таїланді – День захисту прав споживачів.

Іменини

30 квітня День ангела відзначають: Адріан і Олександр, Зосима, Єфрем, Іван, Михайло, Семен та Федір.

Події

711 – військо Таріка бен Зіяда висадилось на узбережжі Іспанії, почавши її завоювання.

1803 – США купили Луїзіану у Франції за 15 млн доларів.

1840 – петербурзький цензор П.Корсаков підписав квиток на видачу «Кобзаря» Т.Шевченка з друкарні Є.Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

1854 – відкриття першої залізниці в Бразилії.

1900 – анексія Гавайських островів Сполученими Штатами.

1905 – російський імператор Микола II підписав указ про свободу віросповідання.

1918 – Миколу Василенка призначено отаманом (Головою Ради Міністрів) гетьмана Скоропадського. Того ж дня за участі німців проголошено створення Кримської Народної Республіки

1977 – британський рок-гурт «Led Zeppelin» встановив світовий рекорд з відвідуваності концертів. У Понтіаку (передмістя Детройта), число слухачів становило 76 299 людей.

1999 – у зв’язку з виконанням свого мандату в Україні завершила роботу місія ОБСЄ.

2018 – АТО на сході України було змінене на Операцію Об’єднаних сил.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пасажир Показати IP 30 Квітня 2021 10:23
День джазу - це чудово!))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus