USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

160 гектарів заказника за 4 млн грн: у Поліському лісовому офісі відреагували на продаж ділянки на Старовижівщині

19 Січня 2024 21:00
Нещодавно відбувся аукціон щодо надання спецдозволу на користування надрами на території Старовижівщини: 160 гектарів унікального й курортного лісу продали за трохи більш як чотири мільйони гривень. Урочище Семенова Гора, яке звуть ще Старовижівським Буковелем, держава за безцінь віддала приватній фірмі на 20 років. За словами місцевих, ці ліси є зоологічним заказником і охороняються законом. На ділянці виявили стоянку доби мезоліту – і родовище піску з лісами стало пам’яткою археології. Схоже, її вирішили просто перерити і знищити. На ділянку поклали око нібито для видобутку піску.

Старовижівська селищна рада вже скерувала до прокуратури пакет документів, щоб у судовому порядку відмінити результати торгів.

У Поліському лісовому офісі надали свою позицію у цій справі. Подаємо текст без змін:

Нещодавно відбувся аукціон щодо надання спецдозволу на користування надрами на території Старовижівщини. Вважаємо за необхідне надати нашу позицію у цій справі, так як ситуація є проблемною.

Про що йдеться.

У результаті аукціону фірмі-переможцю надано спеціальний дозвіл на видобуток піску.

Але згідно з матеріалами лісовпорядкування, це територія загальнозоологічного заказника «Смолярівський», тобто родовище площею 150 га не просто в межах держлісфонду, а є ще й частиною природно-заповідного фонду.

Заказник «Смолярівський» розташований у Дубечнівському лісництві філії «Ковельське лісове господарство» ДП "Ліси України" на земельній ділянці лісогосподарського призначення, щодо якої видано відповідний акт на право постійного користування.

ЖОДНИХ ЛИСТІВ на погодження таких дій ні до філії, ні до Поліського лісового офісу попередньо НЕ НАДХОДИЛО.

Про ситуацію фактично стало відомо лише в результаті оголошення аукціону.

Але це не означає, що процедура погоджень завершена і вже буде розпочато добування піску.

Наступний етап - після аукціону фірма-переможець має звернутися за необхідними дозволами на розробку до ОВА як власника земель. А вже обласна адміністрація має направити відповідне звернення до постійного лісокористувача - ДП «Ліси України».

ОДНОЗНАЧНО ТАКИХ ДОЗВОЛІВ НЕ БУДЕ

Пояснимо юридично-правові аспекти, якими будемо керуватися при відстоюванні позицій.

Відповідно до положень ч.1 ст.3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» такий охоронний статус мають природні території та об’єкти, зокрема й заказники.

У ч. 1. ст. 25 цього Закону йдеться про те, що на територіях заказників забороняється будь-яка діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Тобто в тому числі – будь-яке втручання чи порушення земель.

Таким чином розроблення Старовижівського родовища піску буде суперечити цілям і завданням загальнозоологічного заказника «Смолярівський», відповідно – розроблення родовища не може бути законним.

Саме тому і про це філія «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» поінформувала у запитах, які направлені в управління екології та природних ресурсів Волинської ОВА та прокуратуру Ковельського р-ну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Правда Показати IP 19 Січня 2024 21:26
Зібрались дружно і поховали всіх хто приїде там щось копати.
Black Rock Показати IP 19 Січня 2024 22:16
Лід тронувся... Поки йде зачистка землі від людей, починається відкрите загарбання української землі..Ну невже ви не бачите???
Андрій Показати IP 19 Січня 2024 23:47
Тобто ДЕРЖАВНА установа "киданула" інвестора який забащляв 4 млн. на бабки ??? і звісно винен інвестор який мав знати, що державна установа оголошуючи конкурс немає на це права????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus