USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

13 травня: свята, події, факти. Всесвітній день кульбаби та Міжнародний день хумусу

13 Травня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день меланоми, Всесвітній день техніки для майбутнього, День лепрекона, День стрибка жаби, Міжнародний день хумусу, Всесвітній день кульбаби.

В Ізраїлі – День Незалежності, у США – День кращого стільця, День теплих пластівців, Національний день яблучного пирога, День фруктового коктейлю, на Філіппінах – День безпечного водіння, у Гватемалі, у Токелау і Ботсвані – День матері, в Еквадорі – День проголошення незалежності, у

Колумбії – День святої Марії, у Перу – День хіміка-фармацевта, на Фіджі – Національний день острова Ротума, у Бразилії – фестиваль Престос Велхос.

Православні віряни вшановують пам’ять святої мучениці Гликерії та мученика Олександра.

Іменини святкують Олександр, Василь, Гавриїл, Георгій, Юхим, Іван, Макар, Сергій, Тарас, Ірина.

Народилися

Цього дня народилися словацький та чеський поет, засновник наукової славістики Павел Йозеф Шафарик, італійський письменник Рафаелло Джованьйолі, французький письменник Альфонс Доде, український письменник, прозаїк та драматург Панас Мирний, драматург і перекладач українсько-французького походження Модест Чайковський, англійський бактеріолог, який виявив зв’язок між малярією й комарами, нобелівський лауреат Рональд Росс, польський художник, який творив численні портрети і жанрові картини на українську тематику, Теодор Аксентович, французький живописець та один із засновників кубізму Жорж Брак, американський співак Стіві Вандер, український журналіст і громадський діяч Олександр Кривенко, український актор Назар Стригун, український хокеїст Олександр Матвійчук, французький співак Грегорі Лемаршаль, норвезький співак і музикант, переможець «Євробачення-2009» Олександр Рибак, англійський актор Роберт Паттінсон, український футболіст родом із Луцька В’ячеслав Шевчук.

Події

1501 – Амеріго Веспуччі вирушив у подорож на Захід, під час якої з'ясував, що Колумб відкрив новий континент.

1830 – Еквадор вийшов зі складу Великої Колумбії й оголосив себе незалежною республікою.

1865 – в Одесі відкрито третій в Україні університет – Новоросійський, сьогодні – національний університет імені Мечникова.

1909 – розпочалась перша Джиро д'Італія.

1913 – відбувся політ першого у світі 4-моторного літака «Російський витязь» конструкції киянина Ігоря Сікорського. Вага літака (близько 5 тонн) була вчетверо більшою за вагу найбільшого на той час аероплана.

1918 – радянському Наркомату продовольства надано надзвичайні повноваження для реквізиції продуктів у селян.

1927 – засновано київський футбольний клуб «Динамо».

1950 – в англійському Сільверстоуні пройшли перші перегони першого чемпіонату «Формули-1».

1963 – Кувейт став 111-ю державою, прийнятою в ООН.

1981 – на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.

1989 – близько двох тисяч студентів оголосили голодування на пекінській площі Тяньаньмень, вимагаючи проведення у Китаї демократичних реформ.

1990 – вийшло перше число газети «Галичина» – першої за радянських часів демократичної багатотиражної газети Івано-Франківської області.

1991 – у Києві пройшов I Конгрес поляків, які мешкають в Україні.

1991 – Вінні Манделу, яка була дружиною президента ПАР Нельсона Мандели, звинувачено у викраденні людей і катуваннях.

1992 – американські космонавти перебували у відкритому космосі 8 годин 29 хвилин (світовий рекорд), уперше в космос вийшли одразу три космонавти.

2014 – проросійські бойовики під час боїв за Слов'янськ влаштували засідку на околицях села Маячка. Унаслідок їхнього нападу на колону 95-ї окремої аеромобільної бригади загинули сім українських десантників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus