USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 червня: свята, події, факти. Захоплення Риму та патент на радіо

2 Червня 2023 00:00
Сьогодні віряни вшановують пам’ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія, а у світі відзначають Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки, Міжнародний день секс-працівника, а також Європейський день зубних техніків.

В Аргентині – День собак, День пожежників-добровольців, у США – День громадянства американських індіанців, Національний день пончика, День «Бабба», День крику «Фадж» на кобр у Північній Америці, День курки-гриль, День «Ідіть з офісу раніше», День кравців, День любові до свого стоматолога, День морозива «Rocky Road», в Таїланді – Свято ананаса, в Азербайджані – День працівників цивільної авіації, у Словенії – День залізничника, День лісового господарства, у Канаді – День ветеранів, День нагород, в Італії – День республіки, на Соломонових островах – День провінції Ісабель, у Болгарії – День пам’яті Христо Ботева.

День ангела сьогодні святкують: Олександр, Олексій, Володимир, Іван, Микита, Тимофій.

Народилися

Сьогодні народилися італійський граф, містифікатор, «маг», астролог, авантюрист Алессандро Каліостро (Джузеппе Бальзамо); український художник і педагог, один із найближчих друзів Тараса Шевченка Іван Сошенко; український артист естради й кіно, гуморист, актор, майстер розмовного жанру, відомий під псевдо Тарапунька, учасник дуету зі Штепселем-Березіним Юрій Тимошенко; український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор, засновник та керівник хору «Гомін» Леопольд Ященко; український дипломат, міністр закордонних справ України у 1990-1994-му, 2000-2003 роках Анатолій Зленко; український кінорежисер Ярослав Лупій («Данило – князь Галицький», «Хліб дитинства мого»); український кінорежисер, тележурналіст і телеведучий Анатолій Борсюк; український поет, журналіст, громадський діяч Володимир Барна; український хокеїст Валентин Олецький; український гімнаст, дворазовий олімпійський чемпіон Рустам Шаріпов; український хокеїст Юрій Дяченко.

Події

455 – вандали захопили Рим, після чого грабували його протягом двох тижнів.

1537 – спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнав індіанців людьми з душами і заборонив перетворення їх на рабів.

1652 – під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромили армію Речі Посполитої на чолі з М. Калиновським.

1842 – побачив світ перший том роману Миколи Гоголя «Мертві душі».

1851 – Штат Мен (США) першим ввів на своїй території «сухий закон».

1857 – Джеймс Ґіббс (James Gibbs) з Вірджинії запатентував однониткову стіжкову швейну машинку.

1859 – на острові Хонсю (Японія) засновано місто Йокогама.

1892 – у Києві відкрито першу в Російській імперії лінію електричного трамваю, яка сполучила Велику Жандармську вулицю з Царською площею (нині – вулиця Саксаганського і Європейська площа).

1896 – італієць Ґульєльмо Марконі запатентував радіо.

1910 – Чарльз Стюарт Роллс, один із співзасновників компанії Rolls-Royce, став першим, хто літаком без посадки перелетів Ла-Манш туди й назад. На жаль, наступного місяця він же став і першим британцем, що загинув у авіакатастрофі, – під час польоту його біплан розламався у повітрі.

1918 – Німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнали владу гетьмана в Україні.

1924 – американський Конгрес надав громадянство усім американським індіанцям.

1946 – внаслідок проведеного в Королівстві Італія плебісциту ліквідовано монархію і проголошено створення Італійської Республіки.

1953 – коронація Єлизавети ІІ, королеви Великої Британії.

1967 – у Британії вийшов перший альбом Дейвіда Боуі «The World of David Bowie».

2010 – депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно прийняли законопроект про визнання Голодомору 1932–1933 рр. геноцидом українського народу та проголосили День пам’яті жертв Голодомору.

2014 – король Іспанії Хуан Карлос Бурбон заявив про зречення престолу на користь свого сина принца Феліпе, який став правити під іменем Філіп VI.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus