USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2 лютого: свята, події, факти. День бабака та День безпечного інтернету

2 Лютого 2023 00:00
Цього дня в світі відзначаються День їжака, Міжнародний день безпечного інтернету, День самооновлення, День їздових собак, Всесвітній день водно-болотних угідь, День обізнаності про ревматоїдний артрит, Всесвітній день гавайської гітари.

У США – День бабака, День картопляних кульок, День небесних страв, День тренерів афроамериканців, у Франції – млинцевий день, в Японії – День двох хвостиків, в Азербайджані – День молоді, в Естонії – День укладення Тартуського договору, День свічок, в Уельсі – Фестиваль свічок, в Іспанії – День Богоматері з Канделарії, у Таїланді – День винахідника, День сільського господарства, на Філіппінах – День Конституції, у Данії – День битви при Міссунді.

2 лютого День ангела імені відзначають: Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Лев, Лаврентій, Петро, Мирослав.

2 лютого народилися український письменник, педагог, видавець Євген Гребінка, український фізик і електротехнік Іван Пулюй, український освітянин, історик, державний, громадський і політичний діяч Микола Василенко, український письменник і перекладач, один із найбільш визначних прозаїків українського «розстріляного відродження» Валер’ян Підмогильний, історик та педагог Богдан Заброварний, колумбійська співачка Шакіра, український дзюдоїст, срібний призер Олімпіади-2008 Роман Гонтюк.

Події

1274 – у Флоренції сталася перша зустріч Данте й Беатріче, чий образ протягом всього життя надихав творця «Божественної комедії».

1536 – на західному березі річки Ла-Плата, на південь від річки Парана, іспанський конкістадор Педро Мендоза заснував місто Буенос-Айрес, нинішню столицю Аргентини.

1556 – у Центральному Китаї (провінції Шаньсі, Шеньсі і Хенань) стався наймасштабніший з усіх зареєстрованих на планеті землетрусів – загинуло близько 820 тисяч людей.

1653 – селище Новий Амстердам набуло статусу міста. Сьогодні воно відоме як Нью-Йорк.

1841 – перша згадка про «День Бабака».

1852 – у Лондоні на Фліт-стріт відкрився перший громадський туалет.

1852 – у Парижі відбулася прем’єра «Дами з камеліями» Александра Дюма (сина).

1863 – Семюел Клеменс вперше підписався як Марк Твен.

1870 – агентство Reuters, підписавши угоди з двома іншими агентствами, вперше в історії створила всесвітню інформаційну мережу.

1892 – у Намеокі (Іллінойс, США) відбулася найдовша в історії зустріч з боксу (між Гаррі Шарпом і Френком Кросбі).

1912 – Фредерік Лоу стрибнув з парашутом зі статуї Свободи.

1920 – на Бродвеї відбулася прем’єра п’єси Юджина О’Ніла «За обрієм» (Пулітцерівська премія з драматургії).

1922 – у Парижі у день 40-річчя автора накладом 1000 примірників опубліковано роман Джеймса Джойса «Улісс».

1935 – вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсин).

1940 – відбувся дебют американського естрадного співака Френка Сінатри.

1943 – завершилася одна з ключових битв ІІ Світової війни. Радянські війська завдали поразки німецьким військам під Сталінградом.

1970 – у Мюнхені уперше в історії відбулася операція з трансплантації нерва.

1986 – в Індії відбулася зустріч Папи Римського з Далай-ламою.

1999 – на передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу – панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus