USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

22% відчувають близькість з росіянами: у Луцьку презентували портрет українців очима українців

14 Жовтня 2021 11:50
У рамках всеукраїнського дискусійного туру щодо національної ідеї від Українського інститут майбутнього у Луцьку представили соціологічне дослідження «Хто ми: портрет українців очима українців». Однією з головних тез дослідження стало те, що лише 22% українців відчувають близькість з росіянами, хоча у 2010 році це число досягало 50%.

Презентація відбулася у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко розповів присутнім, що інститут сьогодні є одним з найбільших аналітичних центрів в країні, який має кілька напрямків роботи: аналітика, школа державного управління та соціологічні дослідження.
Читати ще: Директор Українського інституту майбутнього у Луцьку – про закінчення війни, новий парламент та Зеленського. Інтерв’ю

З його слів, соціологічне дослідження «Хто ми: портрет українців очима українців» провели серед п’яти тисяч респондентів у п’яти макрорегіонах України: Захід, Схід, Південь, Центр та Донбас. Зокрема було проведено 12 фокус-групових досліджень у різних регіонах України, однаке таке дослідження включало вісім учасників, тож загалом участь у дослідженні взяло 96 респондентів.
«Якщо говорити про позитивні підсумки дослідження, то варто сказати, що ми сформовані, як політична нація. Хто б там що не говорив, скільки Путін не писав би статей про єдиний народ, ми як нація сформовані. Це дуже чітко показує наше соціологічне дослідження. Тільки 22% українців відчувають близькість з росіянами, саме стільки українців готові підтримати (сукупно) всіх проросійських кандидатів на президентських виборах. У 2010 році кількість українців з такими вподобаннями сягала 50%

Соціологія показала, що у порівнянні з 90-ми роками ми рвонули вперед в питаннях самооцінки. На початку 90-х було багато в оціночних судженнях українців про українців, що ми меншовартісний народ, ми гірші від сусідів тощо. Зараз такого немає», – наголосив Вадим Денисенко.
Також були озвучені й негативні результати дослідження. Перша проблема – це відсутність в українців бачення майбутнього, адже ні держава, ні політики, це майбутнє не пропонують. Друга – відсутність героїв і приводів для гордості у сучасності. Українці живуть у міфологізованому минулому та не бачать чогось великого в сьогоденні. Ще однією проблемою є Донбас, а саме підконтрольні Україні території, адже жителі цього регіону живуть окремим життям від всієї країни. 55% виборців цього регіону готові голосувати за проросійських кандидатів, але держава зовсім не звертає на це увагу.
Відзначимо, що під час заходу директор програми «Школа міністрів» Київської школи державного управління імені Сергій Нижного Пьотр Кульпа анонсував відкриття філіалів школи у Луцьку.
З його слів, місія Школи – формулювання патріотичної еліти України. Саме тому одним з завдань КШДУ є відкриття філіалів у різних містах України, аби залучити якомога більше інтелектуальної еліти. Волинь – один з перших регіонів, де команда КШДУ хоче розпочати роботу регіональної філії.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
черговий Показати IP 14 Жовтня 2021 12:01
інститут в місті буде на площі невеликого підвалу
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2021 12:16
Ці люди отримують великі зарплати,для того щоб нам повідомити скільки людей за чи проти...але для чого ця тема постійно піднімається,загадка,напевно щось задумали.
Гіве Показати IP 14 Жовтня 2021 12:41
Теми із обговоренням "Путін сказав, Путін то, Путін це", схожі на старий прикол: Я не хочу в туалет, я не хочу в туалет, я не всра...ся... Якийсь аутотренінг
Рауль Показати IP 14 Жовтня 2021 13:37
жизнь все расставит сама на свои места
лучани Показати IP 14 Жовтня 2021 13:44
Під час Другої Світової війни 22% радянських людей відчували близькість до гітлерівців ?
Хрен собачий Показати IP 14 Жовтня 2021 13:53
Треба щоб виросло ще декілька молодих поколінь українців. Які не знали совка і які бачать на свої очі, що робить з нами "братська кацапія". Тоді не буде навіть цих 22%...
Таки так Показати IP 14 Жовтня 2021 15:32
Дійсно *собачий*.....
*лучанам* Показати IP 14 Жовтня 2021 15:34
Не порівнюйте пальчика і ..... самі знаєте, що.
Смокчи свій Показати IP 14 Жовтня 2021 15:34
Назло руським ти готовий і під ляха лягти, і під турка. І в католики піти і в мусульмани.
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2021 20:53
А чому будуть вчити? Шовінізму? Націоналізму? Ненависті? І що буде в дипломах написано? "Дипломований патріот"?
Володимир Показати IP 15 Жовтня 2021 13:24
Хто взагалі ці люди? Звідки вони приїхали і які їхні реальні досягнення? А саме основне - хто їх там слухає? Школа міністрів - ви серйозно??? Там будуть вчити як красти на тендерах і носити вишиванку?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus