USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

23 березня: свята, події, факти. Всесвітній день метеоролога та патент на першу електричну лампочку

23 Березня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначаються День милого кошеня, Міжнародний день «OK», Всесвітній день метеоролога, Всесвітній день ведмедя.

У Болівії – День моря, у США – День тосту «Мельба», День цуценят, День сільського господарства, День макання чіпсів, День попередження Американської діабетичної асоціації, День чіа, в Ізраїлі – День Алії, в Анголі – День звільнення Південної Африки, в Індії – День пам’яті патріота і мученика Бхагата Сінгха, у Польщі, Угорщині – День польсько-угорської дружби, у Киргизстані – День оцінювача, у Малайзії – День султана Джохора.

Православна церква 23 березня вшановує пам’ять Василини Коринфської. Її називали володаркою весняних вод. У народі день назвали Василинин.

Іменини сьогодні у Кіндрата, Павла, Віктора, Никифора, Леоніда, Василини, Галини, Дмитра, Ніки, Кіндрата, Анастасії, Дениса та Михайла.

Цього дня народилися німецький історик-пацифіст, лауреат Нобелівської премії миру 1927 року Людвіг Квідде, один із засновників Американської академії кіномистецтв, автор премії «Оскар» та її 11-разовий лауреат Седрик Гіббонс, американський психоаналітик, філософ, лідер неофрейдзиму Ерик Фромм, бандурист, актор-аматор Петро Гузій, український скульптор Галина Петрашевич, американська кіноакторка Джоан Кроуфорд, український радянський інженер, академік, конструктор авіаційних турбореактивних двигунів Архип Люлька, японський кінорежисер, продюсер і сценарист Акіро Куросава («П’яний ангел», «Расьомон», «Сім самураїв», «Дерсу Узала»), радянський актор театру та кіно Арчіл Гоміашвілі (Остап Бендер у фільмі «Дванадцять стільців» Леоніда Гайдая), український актор театру і кіно Олексій Богданович, український письменник-фантаст, режисер Олег Ладиженський, український музикант, композитор, звукорежисер Богдан Либа, український спортивний журналіст та коментатор Роберто Моралес.

Події

1153 – в Констанці на березі Боденського озера укладена угода поміж Фрідріхом I Барбароссою і Папою Римським Євгенієм III. Папа сподівався на допомогу Фрідріха проти бунтівних римлян, але так її і не дочекався.

1324 – Папа Римський Іоан XXII відлучив від церкви німецького імператора Людовика Баварського. Протистояння Папи та імператора почалось за кілька років до цієї події і продовжувалось з перемінним успіхом ще не один рік опісля.

1400 – п’ятирічного в’єтнамського імператора Чан Тхьеу Де (Trần Thiếu Đế) змусили зректися престолу на користь діда по матері, державного чиновника Хо Куї Лі. Так припинила своє існування династія Чан, що правила В’єтнамом майже 175 років.

1513 – Республіка Венеція вступила до Священної Ліги і у Союзі з Лігою боролася з французькими військами Людовика XII.

1568 – Катерина Медичі і Карл IX Валуа уклали мирний трактат в Лонжимо, закінчилась друга французька релігійна війна.

1743 – у лондонському королівському театрі Ковент-Гарден була виконана ораторія Георга Генделя «Месія».

1839 – у бостонській газеті Morning Post вперше з’являється вираз O.K. (варіант – як жартівливо-помилкове скорочення фрази «oll korrect»).

1841 – в мансарді Королівського політехнічного інституту на Ріджент Стріт, 309 у Лондоні успішний торгівець вугіллям і патентами Річард Біерд відкрив першу в Європі публічну фотографічну студію. Роком раніше подібний заклад був створений американцем Олександром Волкотом у Нью-Йорку.

1849 – на світанку 85 000-не військо сардинського короля Карла Альберта під командуванням генерала Хржановського було вщент розгромлене австрійською армією фельдмаршала Радецького під час вирішальної битви під Новарою. Сардинське королівство програло Першу італійську війну за незалежність Австрійській імперії і виплатило 65 млн франків контрибуції австрійцям.

1857 – Елайша Грейвз Отіс провів публічні випробування першого в світі безпечного пасажирського ліфту в п’ятиповерховому універмазі Едера Гоґвуда на Бродвеї у Нью-Йорку. Гідравлічний ліфт коштував близько $300, розвивав швидкість 0,20 м/с і приводився в рух від парової машини, встановленої в підвалі будинку.

1868 – засновано Університет Каліфорнії (UC).

1869 – вчена рада Лейпцигського університету надала Фрідріху Ніцше докторську степінь за сукупністю опублікованих ним наукових статей.

1876 – електротехнік і винахідник Павло Яблочков запатентував електричну лампочку.

1891 – у Великій Британії вперше використана сітка для футбольних воріт.

1903 – брати Райт подали патентну заявку на «літальну машину», що була задоволена 22 травня 1906.

1906 – в Російській імперії дозволили вільне переселення селян.

1913 – потужний торнадо четвертої категорії зруйнував значну частину міста Омаха, штат Небраска, США. 94 особи загинули, завдано збитків на 8 млн доларів

1918 – Українська Центральна Рада оголосила українську мову мовою діловодства.

1919 – у Мілані журналіст Беніто Муссоліні провів установчі збори нової політичної партії «Італійський союз боротьби» (італ. Fasci italiani di combattimento) і прийняв титул дуче. Цей день вважають днем народження італійського фашизму.

1928 – Кам’янець-Подільську фортецю оголосили історико-культурним заповідником.

1933 – на засіданні Рейхстагу в залі берлінського оперного театру «Крола» 441 голосом «за» проти 84 «проти» прийнято закон «Про ліквідацію тяжкого становища народу і держави». Гітлер отримав надзвичайні повноваження диктатора.

1935 – президент США Франклін Рузвельт підписав Конституцію Філіппін. Республіка Філіппіни отримала статус автономії у складі США.

1939 – Угорщина напала на Словаччину, що мало вплив на кордони сучасної України.

1944 – засновано Київський ботанічний сад Академії наук УРСР.

1950 – засновано Всесвітню метеорологічну організацію. Цю дату відзначають як Всесвітній метеорологічний день.

1956 – за новою конституцією Пакистан перестав бути британським домініоном, проголошений ісламською республікою з федеративним устроєм, урду та бенгальська стали державними мовами.

1963 – у Великій Британії вийшов перший альбом гурту «The Beatles» «Please Please Me».

1965 – о 09:24 (EST) зі стартової платформи LC19 на мисі Канаверал успішно стартувала ракета Титан з пілотованим космічним кораблем Джеміні-3 з двома астронавтами на борту. Астронавт Вірджіл Гріссом став першою людиною, яка побувала у космосі двічі.

1966 – у Римі вперше за 400 років відбулася офіційна зустріч Папи Римського й архієпископа Кентерберійського.

1983 – президент США Рональд Рейган проголосив «Стратегічну оборонну ініціативу» у холодній війні з СРСР.

1990 – у відповідь на рішення про вихід Литовської РСР з СРСР до Вільнюса були введені радянські танки.

1994 – у Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною і Європейським Союзом.

1997 – у Маямі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів – рекордна кількість для однієї операції.

1998 – фільм «Титанік» отримав 11 «Оскарів».

2001 – орбітальна станція «Мир» затоплена на «кладовищі космічних кораблів» у Тихому океані.

2005 – російський десантний корабель «Микола Фільченков» перетнув державний кордон України в районі міста Феодосія й без дозволу Києва почав висадку на полігон біля гори Опук десанту морської піхоти Чорноморського флоту.

2011 – обраний новий предстоятель УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав.

2013 – внаслідок циклону з Балкан рекордний снігопад у Києві практично паралізував рух транспорту на вулицях. Випало понад 50 см снігу. В місті оголошений надзвичайний стан.

2019 – президент Казахстану підписав указ про перейменування столиці держави на Нур-Султан.

2020 – Українська Вікіпедія досягла мільйона статей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus