USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

20 березня: свята, події, факти. День весняного рівнодення та теорія відносності Ейнштейна

20 Березня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день французької мови (ООН), Міжнародний день щастя, День весняного рівнодення, Всесвітній день здоров’я порожнини рота.

У 2023 році день весняного рівнодення настає 20 березня, у понеділок, о 23:24 за київським часом. Сонце зійде точно на сході і зайде точно на заході, рівно 12 годин воно буде перебувати над горизонтом і 12 годин – під горизонтом. Також, починаючи з дня весняного рівнодення, поміняються пори року на півкулях: в Південному настане астрономічна осінь, а в Північному – астрономічна весна, яка продовжиться до дня літнього сонцестояння. Світловий день з цього момент почне збільшуватися, а ніч – зменшуватися.

В Японії сьогодні – Фестиваль цвітіння і милування сакурою «О-Ханами», в США – День викрадення прибульцями, День «Поцілунок свого нареченого», День «Будеш моїм сусідом?», День спалювання сніговика, День бібліоманії, День пропозиції, День пива «Бок», День Равіолі, День «Стрибай!», День корн-дога, у Таджикистані – День творчої інтелігенції, в Тунісі – День незалежності, у Болгарії – Тодорів день, Тудориця.

Православна церква 20 березня вшановує пам’ять преподобного Павла Прусиадського. У народі день назвали Павлів.

Іменини за православним календарем святкують Микола, Василь, Нестор, Єфрем, Лаврентій, Григорій, Павло, Євгеній, Надія, Марія, Анна, Катерина, Антоніна, Ксенія та Матрона.

20 березня народилися римський поет Публій Овідій Назон, норвезький драматург і поет Генрік Ібсен («Ляльковий будинок», «Пер Гюнт», «Гедда Габлер»), американський кінорежисер, сценарист, актор і продюсер Спайк Лі («Малкольм Х», «Дівчина номер 6»), український художник-авангардист Микола Тригуб, поет, прозаїк Олексій Соломіцький, українська письменниця, журналіст Світлана Повалєєва, підполковник Армії УНР Олександр Крилів, український актор Анатолій Дяченко, український політик, колишній міністр у справах молоді, сім’ї та спорту Юрій Павленко, іспанський футболіст Фернандо Торрес.

Події

1602 – заснована Голландська Ост-Індійська компанія (VOC), перша у світі офіційно зареєстрована публічна компанія.

1792 – Національна асамблея Франції схвалила застосування під час страт гільйотини. Вже через рік з її допомогою був страчений Людовик XVI. Тривалий час страта виконувалася тільки публічно.

1815 – Наполеон I Бонапарт повернувся до Парижа після ув’язнення на острові Ельба. Початок правління «ста днів».

1854 – заснована Республіканська партія США.

1883 – підписана Паризька конвенція про охорону промислової власності, одна з перших та найважливіших у цій галузі.

1902 – американець Натан Стаблфілд продемонстрував прототип мобільного телефону, перебуваючи зі своїм винаходом на пароплаві, що плив по Потомаку.

1916 – Альберт Ейнштейн опублікував свою загальну теорію відносності.

1917 – українського історика Михайла Грушевського, що тоді перебував у Москві, обрано головою Центральної Ради.

1921 – у Канзас-Сіті був випущений у прокат перший мультфільм, створений за участю Волта Діснея.

1933 – поблизу Мюнхена побудовано перший в Німеччині концтабір – Дахау. Його першими в’язнями були німецькі комуністи та соціал-демократи.

1939 – німецький ультиматум Литві з вимогою передати Клайпедський край, що був задоволений два дні потому.

1956 – проголошено незалежність Тунісу.

1991 – на базі Українського республіканського банку Держбанку СРСР створено Національний банк України; Українська РСР націоналізувала союзні банки на своїй території.

1995 – заринова атака в Токійському метрополітені, влаштована деструктивним культом Аум Сінрікьо.

2003 – американсько-британсько-австралійські війська вторглися в Ірак.

2007 – вийшла комп’ютерна гра S.T.A.L.K.E.R. українського розробника GSC Game World.

2015 – повне сонячне затемнення, рівнодення та супермісяць відбулися в один день.

2018 – Україна і Катар підписали угоду про безвізовий режим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus