USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

24 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день бармена та перша офіційна лотерея

24 Лютого 2022 00:00
Цього дня в світі відзначають Всесвітній день інформаційної архітектури, День смужок і цяток, Всесвітній день бармена, День народження лотереї.

На Кубі – День початку боротьби за незалежність, Міжнародний фестиваль кубинських сигар, в Естонії – День незалежності, у США – День торгових карток, День «Завдайте собі незручностей», День кукурудзяного коржа, День «Твін-Пікс», у Таїланді – День національного артиста, в Канаді – День боротьби з хуліганством, у Румунії, Молдові – Драгобеті, у Мексиці – День прапора, в Індії – День митного та акцизного управління.

Православна церква 24 лютого вшановує пам’ять священномученика, єпископа Власія Севастійського (Велеса). У народі його вважають покровителем домашньої худоби. Святий був благочестивим, лікував людей і здійснював чудеса. Ще день називають Власів або «Власій – збий із зими ріг». Власію молилися про добробут у будинку і господарських справах та про зцілення від хвороб горла.

Іменини сьогодні у Захара, Всеволода, Гавриїла, Дмитра і Георгія.

Народилися:

Цього дня народилися італійський гуманіст і філософ Джованні Піко Делла Мірандола, німецький філолог і казкар Вільгельм Грімм, радянський льотчик, Герой Радянського Союзу Михайло Громов, радянський кінорежисер Олександр Роу («Василиса Прекрасна», «Кощій Безсмертний», «Морозко»), українська художниця, народний художник СРСР, Герой України Тетяна Яблонська, український громадський і політичний діяч, письменник Іван Липа, український вояк і публіцист, ідеолог УПА Петро Федун, український танцюрист, багаторічний артист ансамблю Вірського Григорій Чапкіс, французький композитор, піаніст, співак й аранжувальник Мішель Легран (написав музику до фільму «Шербурзькі парасольки»), радянська співачка Майя Кристалінська, український співак-бард, поет і виконавець своїх пісень Станіслав Щербатих (Тризубий Стас), французький автогонщик, чотириразовий чемпіон світу з автогонок у класі «Формула-1» Ален Прост, американський інженер і підприємець, комп’ютерник-новатор, засновник компанії Apple Computer Стів Джобс, український актор театру й кіно, телеведучий, заслужений артист України Володимир Горянський, український письменник Іван Лучук.

Події:

1466 – в Брюгге (Бельгія) відбулась перша з відомих лотерей, організатором якої була вдова фламандського художника Яна ван Ейка.

1525 – битва при Павії між найманими арміями Франції та імперії Габсбургів, що вважається першою битвою Нового часу.

1582 – Григорій XIII підписує папську буллу Inter gravissimas, за якою реформовано юліанський календар і введено новий, який пізніше отримав назву григоріанського.

1656 – первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двоперстне хрещення».

1824 – уряд Її Величності королеви Великої Британії оголосив війну Бірмі.

1807 – Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою було відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано за ним права, рівні правам київських митрополитів.

1881 – розпочалось спорудження Панамського каналу.

1887 – Париж і Брюссель стали першими столицями держав, які були об’єднані телефонним зв’язком.

1902 – у Великобританії доктор Ланчестер запатентував дискове гальмо.

1918 – проголошена незалежність Естонії.

1919 – уряди України і Польщі підписують угоду про перемир’я.

1920 – в Мюнхені відбувся перший публічний виступ активістів NSDAP.

1938 – компанія Oral-B випустила першу в світі зубну щітку з нейлоновим волокном замість натуральної щетини. Порівняно з нейлоновою, натуральна щетина має низку недоліків, особливо в щодо гігієни. Наразі виробництво щіток з натуральною щетиною в світі практично припинено.

1942 – почала мовлення радіостанція «Голос Америки» (німецькою мовою).

1955 – в Багдаді підписано договір (Багдадський пакт) між Іраком і Туреччиною, до якого згодом приєднались Велика Британія, Іран та Пакистан.

1961 – урочисте відкриття аеропорту Орлі у Парижі.

1972 – аварія на радянському атомному підводному човні К-19.

1985 – відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів.

1991 – війна в Перській затоці: багатонаціональні війська на чолі з НАТО розпочали наземний наступ в Іраку і Кувейті.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бангладеш.

1999 – Латвія стала повноправним членом СОТ.

2008 – Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.

2011 – київське «Динамо» у себе вдома, на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського, перемогло «Бешикташ» з рахунком 4:0, цим самим пройшовши до 1/8 фіналу Ліга Європи УЄФА.

2018 – переможцем українського відбору пісенного конкурсу Євробачення став MELOVIN, який став представником України на 63-му пісенному конкурсі «Євробачення»-2018 в Португалії з піснею Under The Ladder.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus