USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

19 жовтня: свята, події, факти. День написання листа в майбутнє та відкриття стрептоміцину

19 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День написання листа в майбутнє, День «Оцініть своє життя» та Всесвітній день дитячої кістки і суглобів.

У США – День нових друзів, День супу з морепродуктів, у Казахстані – День рятувальника, в Молдові – День юриста, у Ніуе – День Конституції, в Болгарії – День святого Івана Рильського Чудотворця, в Перу – День перуансько-африканської дружби, у Киргизстані – День працівників соціального захисту та профспілок, в Албанії – День беатифікації матері Терези, на Ямайці – День національних героїв, у Перу – Фестиваль «Сеньйор-де-Лурен».

Православна церква 19 жовтня вшановує пам’ять апостола Фоми, одного з 12 учнів Ісуса Христа. Інші назви свята: «Фома», «Фома Хлібник», «Фома невірний», «Денис Позимний і Фома».

Іменини сьогодні у Макара, Земовіта, Івана та Никанора.

Народилися:

Цього дня народилися винахідник кінематографу Огюст Люм’єр, кобзар Петро Гузь, український художник Сергій Васильківський, український археолог Ігор Свєшніков, радянський піаніст Еміль Гілельс, український живописець Федір Манайло, політичний і громадський діяч УНР Микола Порш, заслужений художник України Євген Безніско, шведський футболіст, легенда італійського «Мілану» Гуннар Нордаль, український економіст та громадський діяч Богдан Гаврилишин, мексиканська актриса, співачка і телеведуча Вероніка Кастро, український кінооператор Петро Єлізаров, український громадський діяч Володимир Чемерис, американський боксер-професіонал Евандер Холіфілд, легенда київського «Динамо» Олександр Хацкевич, українська веслувальниця, призер Олімпійських ігор Тетяна Теклян-Семикіна, фінський автогонщик, пілот Формули-1 Хейкі Ковалайнен, український гімнаст, бронзовий призер Олімпійських ігор Ігор Радівілов.

Події:

1653 – для ведення переговорного процесу між обома державами в Гетьманщину з Москви вирушило велике посольство на чолі з боярином В. Бутурліним.

1812 – Наполеон залишив Москву.

1813 – поразка армії Наполеона в «Битві народів» під Ляйпцігом.

1901– бразилець Альберто Сантос-Дюмон обігнув на 33-метровому дирижаблі Ейфелеву вежу, продемонструвавши керований політ на апараті, легшому за повітря, й завоювавши перший приз у 100 тисяч франків.

1918 – створена у Львові Українська Національна Рада проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.

1943 – Альберт Шварц відкрив антибіотик стрептоміцин.

1947 – почалося (19-21 жовтня) масове (близько 150 тис. осіб) вивезення українців у Сибір.

1955 – радянські війська полишили територію Австрії.

1956 – СРСР і Японія підписали в Москві декларацію про припинення стану війни і відновлення дипломатичних стосунків.

1956 – Польська об’єднана робітнича партія озброїла польських робітників у відповідь на просування на Варшаву окупаційних радянських військ під командуванням радянського маршала Костянтина Рокосовського, тоді номінального міністра оборони Польської Народної Республіки.

1960 – почалася економічна блокада Куби з боку США.

1961 – в Карлсруе, (ФРН), суд (8-19 жовтня), виніс вирок агенту КГБ Б. Сташинському, вбивці Л. Ребета i С. Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.

1964 – авіакатастрофа Іл-62 в Белграді, загинула радянська військова делегація – від 23 до 33 людей, серед інших начальник Генерального штабу СРСР маршал Бірюзов Сергій Семенович.

2000 – невідомий донині меценат подарував Франції цінну колекцію зі 109 творів мистецтва, серед яких картини, малюнки, пастелі та скульптури XVIII, XIX і XX століть. Для Франції – це одне з найбільших пожертвувань століття.

2011 – американський і японський інженери Олександр Йі і Сігеру Кондо розрахували значення числа «Пі» з точністю у 10 трильйонів цифр після коми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus