USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

24 липня: свята, події, факти. День народження розчинної кави та відкриття втраченого міста імперії інків

24 Липня 2021 00:00
24 липня у світі відзначають Міжнародний день турботи про себе.

У США святкують День текіли, День кузенів і кузин, День автороздачі, День старих жартів, День запобігання утоплень, День Амелії Ерхарт, День піонера, в Індії - День шанування Духовного вчителя «Гуру Пурніма», День батьків, в Польщі - День поліції, в Греції - День відновлення демократії, у Венесуелі - День Військово-Морських сил, в Еквадорі, Болівії, Венесуелі - День Симона Болівара, в Таїланді - Асалха Пуджа, День Дхарми, в Бангладеш - свято «Ашарі пурнімо», в Чилі - день пайяди, в Еквадорі - День Гуаякіля.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Аркадій, Христина, Олена, Єфимія та Ольга.

Народилися:

Цього дня народилися французький вояк, авантюрист, злочинець, який став засновником французької кримінальної поліції Франсуа Відок, військовий і державний діяч Латинської Америки, керівник боротьби за незалежність іспанських колоній у Південній Америці Симон Болівар, французький письменник, автор «Трьох мушкетерів, «Графа Монте-Крісто», «Королеви Марго» Александр Дюма-батько, американська льотчиця, перша жінка, яка перетнула Атлантичний океан Амелія Ерхарт, актор театру і кіно, режисер Ігор Ільїнський («Карнавальна ніч», «Гусарська балада», «Волга-Волга», «Аеліта»), учасник українського національно-визвольного руху Георгій Москаленко, чеський художник-модерніст Альфонс Муха, український поет, перекладач Василь Мисик, американський баскетболіст Карл Мелоун, американська співачка й кіноакторка Дженніфер Лопес, італійський кінорежисер Ерманно Ольмі («Легенда про святого пияка»), письменники, публіцисти, громадські діячі, брати-близнюки Віталій та Дмитро Капранови, український спортивний журналіст, редактор журналу «Футбол» Артем Франков, італійський футболіст, півзахисник збірної і «Роми» Даніеле Де Россі, український музикант Василь Гоцко, український актор театру та кіно, викладач, диктор Євген Малуха.

Події:

1015 — у боротьбі за київський престол вбито князя Бориса, одного із перших руських святих.

1198 — німецькі хрестоносці розбили лівів-язичників у битві при Ризькій горі.

1534 — французька експедиція Жака Картьє досягла гирла річки Святого Лаврентія (Канада).

1623 — похід флотилії гетьмана Михайла Дорошенка до Керченської протоки.

1751 — сенат видав указ про підпорядкування Коша Запорозької Січі гетьманові й надіслав його до канцелярії К. Розумовського.

1791 — члени опозиційного крила якобінської партії позбавлені французького громадянства своїми однопартійцями.

1911 — американський археолог Хайрам Бінґем відкрив в Перу втрачене місто імперії інків Мачу-Пікчу.

1918 — гетьман Павло Скоропадський затвердив закони про загальну військову повинність і кримінальну відповідальність за перевищення максимально встановлених цін і спекуляцію.

1923 — під час мирної конференції у Лозанні (1922—1923 рр.) підписано мирний договір, згідно з яким встановлювалися кордони Туреччини в Європі та Малій Азії.

1938 — день народження розчинної кави.

1950 — перший запуск із мису Канаверал ракети — німецької Фау-2.

1981 — в Італії заборонена діяльність усіх масонських лож і таємних товариств.

1990 — уперше перед будинком Київської міської ради поруч із державним прапором УРСР піднято національний синьо-жовтий прапор.

1991 — урочисте відкриття пам'ятної таблиці в Батурині в пам'ять про гетьмана Івана Мазепу.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus