USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

7 липня: свята, події, факти. День Івана Купала та радіодебют Елвіса Преслі

7 Липня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Глобальний день прощення.

В Японії – Свято любові, у США – День полуничного «Санде», День печива «Макаронс», День шоколаду, День прогулянки батька з дочкою, День правдивості, у Танзанії – День Саба Саба, на Соломонових островах – День незалежності, в Україні – День працівника природно-заповідної справи, у Замбії – День єдності.

7 липня відзначають Іванів день або Івана Купала. Зазвичай цей день проводили на природі і присвячували його святкуванню, магічним ритуалам, веселощам, гаданню та танцям біля багаття. Традиційно в Купальську ніч розпалювали вогнища і стрибали через них.

У цей день відзначають два свята. Церква згадує про народження Хрестителя Господнього Іоанна Предтечі, тому і християнське свято іменується його «різдвом».

Друге свято в день Івана Купала – язичницьке. Його відзначали слов’янські племена ще в дохристиянську епоху. Це свято приурочене слов’янському богу Ярилу, який вважався покровителем сонця і всього живого. Звідси і ще одна назва свята – Ярилин день. Наші предки вважали, що якщо в цей день скупатися у водоймі, можна позбутися від хвороб. Деякі дослідники вважають, що назва «Купала» пов’язане саме з цим обрядом.

Іменини у Антона, Івана, Якова та Микити.

Народилися:

Цього дня народилися російський артист цирку, засновник знаменитої циркової династії та нової російської школи дресирування Володимир Дуров, народний поет Білорусі Янка Купала (Іван Луцевич), радянський партизан, керівник диверсійної групи в окупованому гітлерівцями Києві, Герой Радянського Союзу Іван Кудря, радянський композитор, автор відомих пісень Серафим Туліков («Не стареют душой ветераны», «Не повторяется такое никогда», «Марш советской молодежи»), канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп Петро Яцик, французький модельєр італійського походження П’єр Карден, радянський льотчик-випробувач, який загинув разом із Юрієм Гагаріним, Володимир Серьогін, радянський актор театру й кіно Валентин Нікулін (фільми «19 днів одного року», «Три товстуни», «Мільйон у шлюбному кошику»), британський музикант, барабанщик групи The Beatles Рінго Старр (Річард Старкі), італійський співак і композитор Тото (Сальваторе) Кутуньо, російський радянський кінорежисер, автор журналу «Єралаш» і фільму «Пригоди Петрова і Васєчкіна» Володимир Аленіков, український політик, віцепрем’єр із гуманітарної політики в другому уряді Тимошенко Іван Васюник, радянська й російська співачка, колишня вокалістка групи «Браво» Жанна Агузарова.

Події:

1659 – об’єднане українсько-польсько-кримське військо на чолі з Іваном Виговським розбило московське військо під Конотопом

1709 – шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримав вогнестрільне поранення в ногу

1881 – у «Журналі для дітей» (Рим) уперше надрукована казка «Піноккіо».

1923 – у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова

1940 – у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1954 – відбувся радіодебют Елвіса Преслі – його пісня «That’s All Right (Mama)» прозвучала на УКХ-станції Мемфіса.

1967 – у Великій Британії The Beatles випустили свій хіт «All You Need Is Love».

1977 – США провели перше випробування «гуманної» зброї – нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть лише живі істоти, а будівлі і техніка залишаються неушкодженими.

1978 – проголошено незалежність Соломонових островів

1990 – в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності – Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас. Концерт був добродійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики

2005 – серія вибухів бомб в лондонському метро і міських автобусах

2009 – поховали «короля поп-музики» Майкла Джексона
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus