USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

24 серпня: свята, події, факти. День Незалежності України та виверження Везувію

24 Серпня 2021 00:00
Сьогодні в Україні – День Незалежності. Цей день, що є результатом тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою державу, відзначається як найголовніше свято нашої країни.

Цьогоріч Україна святкує вже 30 річницю своєї незалежності.

24 серпня світ відзначає День спраги, Міжнародний день дивної музики та День виверження Везувію.

У США – День вафель, День ножа, День персикового пирога, в Уругваї – Ніч ностальгії, у Грузії – День Конституції, в Коста-Ріці – День національних парків, в Естонії – День Пяртеля, у Ліберії – День прапора, у Киргизстані – День внутрішніх військ МВС.

Православна та греко-католицькі церкви вшановують пам’ять древньо-римського мученика святого Євпла зі Сицилії, св. Сусанни Римської, Папи Гая, Феодора і Василія Печерських та Федора Острозького.

Іменини 24 серпня відзначають Олександри, Василі, Максими та Федори.

Народилися:

Цього дня народилися російський князь, засновник виноробства в Росії (в Криму), творець російського шампанського Лев Голіцин, український педагог, літературознавець, поет і перекладач Василь Щурат, аргентинський письменник Хорхе Луїс Борхес, український письменник, радіожурналіст, редактор, громадський діяч Леонід Полтава (Пархомович), український математик Віктор Глушков, радянський кінорежисер і сценарист Юлій Карасик («Шосте липня», «Склянка води», «Дикий собака динго»), український політик та громадський діяч, голова Української асоціації дослідників голодоморів в УкраїніЛевко Лук'яненко, палестинський політик, лідер палестинського визвольного руху Ясір Арафат, російська акторка театру й кіно Тетяна Васильєва («Уроки французької», «Приватна особа»), американський кіноактор, продюсер Стів Гуттенберг («Поліцейська академія», «Кокон», «Троє чоловіків і маленька леді»), український політик, народний депутат перших чотирьох скликань, активіст УНП та громади віруючих УПЦ КП, голова Рівненської облдержадміністрації у 2005-2006 роках Василь Червоній, голландська плавчиня Інге де Брюйн, український футболіст Олександр Гладкий.

Події

79 – виверження Везувію. Міста Помпеї, Геркуланум і Стабії поховані під вулканічним попелом. Сила виверження була така, що попіл долетів навіть до Єгипту та Сирії.

1572 – Варфоломіївська ніч, бійня гугенотів у Франції.

1720 – засновано Сардинське королівство.

1853 – випущено перші картопляні чипси.

1949 – набрав чинності договір про створення НАТО.

1968 – Франція провела перші випробування ядерної зброї.

1991 – Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України (День Незалежності України).

1995 – випущено Windows 95. Це перша система сім’ї Windows, зовнішньо подібна на теперішні: саме в ній з’явились такі елементи графічного інтерфейсу користувача як, робочий стіл зі значками, панель задач і меню «Пуск».

2006 – Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus