USD 40.65 41.07
  • USD 40.65 41.07
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

24 травня: свята, події, факти. День парків та перша телеграма азбукою Морзе

24 Травня 2024 00:00
Сьогодні в Україні святкують День слов’янської писемності і мови. Для українців та народів Східної Європи ця дата є надзвичайно особливою.

А ще 24 травня Європейський день парків. Свято природи і культури, яке було започатковане організацією EUROPARC Federation 1999 року. Дату святкування обрали на честь створення у Швеції першого національного парку. Відбулося це 1909 року.

В Еквадорі – День інженера-будівельника, День битви при Пічінчі, в США – День авіаційного техніка, День брата і братств, День закусок з равликів, в Чилі – День сендвіча комплето, на Бермудах – Національне свято, в Іспанії – Національний день боротьби з епілепсією, у Болівії – Національний день боротьби з расизмом, в Бразилії – Національний день кави, в Македонії – свято всеслов’янських просвітителів та вчителів.

24 травня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Симеона Стовпника на Дивній горі. Він був видатним аскетом і монахом, який жив у VI-VII столітті. Один з найвідоміших подвижників свого часу, він здобув популярність завдяки своєму аскетичному життю на Дивній горі.

Народився в Сирії і віддавав своє життя Богові. Симеон обрав самотність і аскетичне життя на Дивній горі, де він віддавався молитві, посту та медитації. Його прізвище «Стовпник» походить від того, що він жив на вершині стовпа або колони, яку він сам збудував. Це було його місце молитви та покаяння.

Симеон зазнавав духовних битв і спокус, але завжди залишався вірним своєму покликанню. Йому приписують численні чудеса, включаючи цілющі дії та пророцтва. Його життя та вчення вплинули на багатьох монахів та аскетів свого часу.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Микита, Семен, Степан (Стефан), Антон, Федір, Олена, Павлина, Антоніна.

Народилися

24 травня народилися польсько-німецький хімік і фізик Габріель Фаренгейт; французький революціонер, лікар і публіцист Жан Поль Марат; визначний український і радянський лікар-патофізіолог, президент Академії наук України Олександр Богомолець; український радянський поет, прозаїк, журналіст Іван Нехода; український письменник Михайло Стельмах («Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда й кривда»); український поет-шістдесятник, художник Кость Шишко; український рок-музикант Олег Скрипка; українська гімнастка Оксана Скалдіна; українська співачка, переможниця «Євробачення-2004» Руслана Лижичко; український спортсмен – стрілець із лука Віктор Рубан.

Події

1571 – війська кримського хана Девлет-Ґерая спалили Москву.

1626 – директор Нових Нідерландів Петер Мінейт купив у індіанців острів Манхеттен за 60 гульденів.

1798 – Товариство об’єднаних ірландців розпочало повстання з метою повалення британського правління і створення незалежної Ірландської республіки.

1822 – Еквадор здобув незалежність від Іспанії.

1844 – із Вашингтона в Балтімор відправлена перша телеграма азбукою Морзе, яка була названа на честь американського винахідника, котрий запропонував її в 1838.

1928 – експедиція Умберто Нобіле на дирижаблі «Італія» досягла Північного полюсу. Цей політ протяжністю 5300 кілометрів над незнаними просторами Льодовитого океану став одним з найбільш значних досягнень в історії повітроплавання.

1936 – створено ФК «Шахтар».

1956 – у Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи.

1964 – заворушення через футбольний матч Перу – Аргентина в Лімі. Загинули 328 осіб, постраждало понад 4 тисячі.

1993 – Ерітрея отримала незалежність від Ефіопії.

1999 – унаслідок вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей.

2003 – Україна дебютувала на 48-му конкурсі «Євробачення», що відбувся в Ризі. Олександр Пономарьов із піснею «Аста ла віста» посів 14-те місце.

2018 – відкрито новий Бескидський тунель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus