USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

24 жовтня: свята, події, факти. День ООН та день боротьби з поліомієлітом

24 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День Організації Об’єднаних Націй, Всесвітній день інформації про розвиток, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, Всесвітній день рубця і стартує Тиждень роззброєння.

У США – День психа, День їжі, День цукерок «Добре і багато», День «Поверніть свій час», Чорний четвер, День вареної ковбаси «Болонья», у Китаї – День програміста, у Киргизстані – День працівників стандартизації та метрології, День працівників дипломатичного корпусу, в Замбії – День Незалежності, в Єгипті – День народного опору.

Сьогодні, 24 жовтня, День ангела відзначають: Олександр, Анатолій, Антон, Зінаїда, Іларіон, Йосип, Ісак, Лев, Макар, Мойсей, Феофан, Філарет, Філіп.

24 жовтня народилися французський співак, композитор, піанист та актор Жильбер Беко, американський блюзовий співак і гітарист Джиммі Докінс, французький тенісист Макс Декюжі, німецький фізик Вільгельм Едуард Вебер, українська скульпторка Наталія Дерегус, український бандурист, хоровий диригент Петро Потапенко, українська важколетка, призерка Олімпійських Ігор Юлія Каліна, український модельєр і дизайнер одягу Андре Тан, англійській футболіст, нападник «Манчестер Юнайтед» та збірної Англії Вейн Руні, німецький футболіст турецького походження Ілкай Гюндоган.

Події

1648 – Вестфальський мир, закінчилася Тридцятирічна війна (1618–1648) в Європі.

1857 – у Шеффілді (Велика Британія) заснований перший у світі футбольний клуб.

1861 – президент США Авраам Лінкольн одержав телеграфне повідомлення з Каліфорнії – це було перше трансконтинентальне телеграфне повідомлення в історії.

1874 – у Львові заснований Крайова школа лісового господарства.

1901 – 43-літня вдова Анна Тейлор стала першою людиною, яка успішно спустилася вниз по Ніагарському водоспаду в бочці.

1929 – Чорний четвер і початок Великої депресії.

1935 – на Спаській вежі Московського Кремля встановлена рубінова зірка, виготовлена на Донбасі.

1939 – вперше в продаж надійшли нейлонові панчохи – в Уілмінгтоні, штат Делавер.

1941 – вермахт захопив Харків.

1943 – в районі міста Мелітополь червоноармійські війська, продовжуючи розширювати прорив оборони супротивника, захопили сильно укріплені опорні пункти Семенівка, Гутерталь й залізничну станцією Тащенак.

1944 – червоноармійські війська оволоділи містами Воловець, Свалява, Хуст.

1945 – урочисто відкрито Організацію Об’єднаних Націй.

1949 – перверзійне вбивство письменника Ярослава Галана.

1960 – на стартовому майданчику космодрому Байконур за півгодини до першого пуску вибухнула ракета Р-16 конструктора Михайла Янгеля. За різними даними, в результаті аварії загинули від 74 до 126 осіб, це найбільша катастрофа в історії ракетної техніки.

1963 – на космодромі Байконур вибухнула ракета МБР Р-9А конструктора Корольова. Загинуло 8 людей. Вибух ракети в цей день став другим за три роки, після чого 24 жовтня вважають чорним днем космонавтики.

1964 – на території колишньої Північної Родезії проголошена незалежність. Країна стала іменуватися Замбією.

1969 – американський актор Річард Бартон подарував своїй дружині Елізабет Тейлор діамант вагою майже 69,5 карат і вартістю понад 1 мільйон доларів.

1975 – у Великій Британії та США вийшла платівка Джона Леннона «Shaved Fish».

1984 – тенісистка Штефі Граф зіграла перший матч у своїй професійній кар’єрі.

1986 – у Лондоні відкритий найбільший у світі магазин грамплатівок.

1990 – законом УРСР «Про зміни і доповнення до Конституції (Основного Закону)» скасована ст. 6 про керівну роль Комуністичної партії.

1991 – Верховна Рада проголосила без’ядерний статус України.

1993 – у соборі Святої Софії в Києві здійснено інтронізацію Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України.

1999 – в Рогатині відкрито пам’ятник землячці Роксолані, коханій дружині османського султана Сулеймана I Пишного.

2005 – у Києві Фонд держмайна провів повторний аукціон з продажу «Криворіжсталі»: новим власником заводу стала компанія «Міттал Стіл».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus