USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

25 жовтня: події, факти, дні народження

25 Жовтня 2020 00:00
25 жовтня день народження святкує луцький ресторатор, засновник бару ZAVIDE Антон Кідиба. Друзі, близькі та знайомі вітають його з цим святом, бажають бути таким же наполегливим, невтомним, щирим та активним. Зичать успіхів у всіх починаннях, приємних сюрпризів долі і місцевого здоров’я.

Також день народження відзначає журналістка Галина Денисюк.

Сьогодні день народження у реєстратора обласного територіального медичного протитуберкульозного об`єднання Оксани Франчак. Колектив медоб'єднання вітає іменинницю та зичить їй здоров’я, удачі, достатку, радості та любові, родинного затишку, позитиву та яскравих подій.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров’я, творчої наснаги, вірних друзів, здійснення усіх сподівань, добробуту, радості та любові, прихильності долі та родинного тепла.

Хай кожен день повниться позитивом, гарним настроєм, задушевними зустрічами і плідною працею!
Галина Денисюк
Галина Денисюк
Іменинниками 25 жовтня є Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Макар, Мартин, Микола і Тарас.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік ми розповідали, що з-поміж 23 навчальних закладів обласного центру Волині перемогу в Кубку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» з мініфутболу здобула команда школи №9.

У 2018 році у Волинському краєзнавчому музеї презентували унікальні зразки сакрального мистецтва Волині XVII–ХІХ століть.

У 2017 році цього дня ми писали про те, як у Луцькому зоопарку єнот здивував відвідувачів своїм танцем.

Три роки тому у центрі Луцька на місцях колишніх єврейських цвинтарів встановили меморіальні знаки.

У 2015 цього дня в Україні та на Волині зокрема розпочались вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

У 2014 тому у цей день редакція розповідала, що Луцьк посів третє місце в рейтингу міст з благоустрою. Обласний центр Волині обрали серед міст до 500 тисяч населення.

У 2012 році луцька фотохудожниця поділилася миттями прекрасного. Подивитися на світ крізь призму художнього бачення лучанки можна тут.

А у 2010 році редакція повідомляла, що лучанин потрапив у фінал всеукраїнського шоу. 24-річний Дмитро Монатік опинився у числі фіналістів одного з найграндіозніших проектів каналу СТБ – «Х-фактор».

Народилися:

25 жовтня народилися німецький астроном-любитель Самуель Швабе, австрійський композитор, диригент і скрипаль Йоганн Штраус-син («Казки Віденського лісу», «Летюча миша», «Циганський барон»), французький композитор Жорж Бізе («Шукачі перлів», «Кармен», «Джаміле»), український художник-баталіст Микола Самокиш, іспанський художник, скульптор, графік і дизайнер Пабло Пікассо, народний художник України Карпо Трохименко, німецька й британська підприємиця, фундаторка секс-індустрії у Європі Беата Узе, український політик Вітольд Фокін, український астроном і громадський діяч Ярослав Яцків, англійський рок-музикант, вокаліст групи «Yes» Джон Андерсон, німецький рок-музикант, гітарист групи «Scorpions» Маттіас Ябс, український політичний і державний діяч, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, український підприємець, фінансист Олександр Дубілет, український живописець Ігор Роп'яник, футболісти Олег Саленко, Біргіт Прінц, Станіслав Богуш та Ігор Ощипко, українська гімнастка Катерина Серебрянська, російський актор-гуморист Михайло Галустян, американська співачка й композиторка Кеті Перрі.

Сталося:

1929 — Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90%, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу.

Цей день увійшов у історію як «чорна п'ятниця» і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.

Краху передував спекулятивний бум середини 1920-тих, під час якого мільйони американців інвестували свої кошти в акції. Банки широко кредитували купівлю акцій, а зайомщики розраховували швидко окупати затрати за рахунок скаженого росту цін. Дешеві кредити і зростаючий попит штовхав ціни вверх, що приваблювало все нових і нових інвесторів, які бажали збагатитися на інвестиціях в акції.

З 1924 р. і до середини 1928 р. фондовий ринок США подвоївся, а за другу половину 1928 року - зріс ще на 50%. За три місяці перед серпнем 1929 року він зріс ще на 25%. Ейфорія на фондовому ринку стривожила Федеральну резервну систему.

У 1925 на початку буму облікова ставка становила всього 3%, а до 1928 її в кілька прийомів підняли до 5%, але це не зупинило ейфорію ринку. У серпні 1929 ФРС підвищила облікову ставку до 6%. І бульбашка фондового ринку луснула.

1955 — Після виведення окупаційних (радянських) військ парламент Австрії прийняв закон про її постійний нейтралітет.

Постійний нейтралітет — це міжнародно-правовий статус держави, відповідно до якого держава зобов'язується не брати участь у збройних конфліктах та не входити до воєнних союзів та блоків. Постійно нейтральними державами є Швейцарія (з 1815 p.), Австрія (з 1955 p.), Мальта (з 1981 p.).

Міжнародне право нейтралітету містить три обмеження на дії нейтральної країни на час війни між іншими державами:

- не надавати власні озброєні сили воюючим сторонам;

- не надавати свою територію для використання воюючим сторонам (базування, транзит, переліт тощо);

- не дискримінувати жодну із сторін в постачаннях зброї і товарів військового призначення (тобто обмеження однакові або взагалі відсутні).

Поняття нейтралітету в конфліктах повинне бути видатним від того non-alignment, тобто, навмисне дистанцювання від військових альянсів для того, щоб зберегти нейтралітет у разі війни, і, можливо, з надією запобігання війни в цілому.

Поняття нейтралітету у війні є вузьке визначення і має специфічні обмеження на нейтральні країни у відповідь на інтернаціонально визнане право залишитися нейтральним. Ширшим поняттям є неучасть у війні. Основою міжнародного права для нейтральних територій є дві Гаагські Угоди (1899 і 1907).

Країна, яка лишає право стати воюючою стороною, якщо нападають учасники війни, перебуває в стані озброєний нейтралітет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus