USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

250 тис. саджанців в одній теплиці: як на Волині вирощують ліс. Відео

24 Липня 2021 16:43
Загальна площа земель лісового фонду Волині становить понад 600 тисяч гектарів, а лісовідновленням і доглядом за місцевими лісами займаються понад 2,5 тисячі працівників. Їхня робота розпочинається зі збору насіння, від якості якого залежить подальша доля лісових насаджень, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Над вирощуванням лісів працюють, зокрема, у базисному розсаднику, який функціонує на території Жиричівського лісництва ДП «Ратнівське лісомисливське господарство». Він створений 35 років тому і займає 36 гектарів. Лісівники вирощують сосну, березу, дуб, ялину, тополю, інші декоративні дерева, а також кущі у 24 теплицях.

Керівник базисного розсадника Григорій Козел зазначає, що ліс відновлюється самостійно на багатих вологих ґрунтах, а от на бідних і сухих культури обов’язково потрібно висаджувати людям.

«Раніше культури ми вирощували у відкритому ґрунті, а зараз – переважно в закритому, адже так отримуємо кращий, якісніший посадковий матеріал. До того ж, вирощувати культури в теплицях економічно вигідніше. В одній теплиці нараховується майже 250 тисяч сіянців, тому двох таких теплиць для нашого лісгоспу більш ніж достатньо», – каже він.

Загалом тут вирощують понад п’ять мільйонів сіянців та саджанців основних лісоутворюючих порід. За рослинами в розсаднику доглядають дев’ятеро працівників. Базисний розсадник на Ратнівщині співпрацює з територіальною громадою, також постачає рослини підприємствам та організаціям, продає їх населенню.

«У лісі на маленьких розсадниках майстер лісу не зможе виростити саджанці і доглянути їх. Тут ми маємо поливну автоматизовану систему, теплиці закриті плівкою, яка притінює рослини та дає змогу створити парниковий ефект для кращого росту посадкового матеріалу. Тому саджанці в теплиці зростають у два-три рази більші, ніж у полі», – пояснює в. о. директора ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Володимир Чикор.

Читати ще: «Відеокамери – це охорона від лісокрадів і пожеж», – волинські лісничі про робочі будні

Насіння для посадок, своєю чергою, збирають із так званих плюсових дерев.

Провідний інженер Ратнівського лісового господарства Ігор Оніщук розповідає, що заготовити насіння – обов’язок кожного майстра лісу.

«Заготовити насіння, посадити ліс, доглянути його, виростити й охороняти – для цього ми тут і працюємо», – наголошує він.

Зібране та підготовлене до висадки насіння зберігають у ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», де працюють 13 осіб. Щороку вони заготовляють понад три тонни насіння.

Директорка селекційно-насіннєвого центру Тетяна Неводнічек додає, що жолуді з волинських дубів ростуть і в інших областях країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus