USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

27 травня: події, факти, дні народження

27 Травня 2019 00:00
27 травня відзначає день народження депутат Іваничівської райради чотирьох скликань, радник голови райради, голова Іваничівського осередку політичної сили «УКРОП», композитор, поет, вчитель-історик Сергій Федотович Недбайло.

Рідні, колеги та друзі вітають іменинника та зичать йому довголіття, усіляких успіхів, безкінечного позитиву, щирих емоцій, гарних ідей і легкого втілення їх в життя! А ще бажаємо, аби найкрутіші дороги підкорялись, а найбільші вершини - були досягнуті.

Також сьогодні день народження святкує генеральний директор ТзОВ «Сальве» Іван Ціко. Бажаємо імениннику міцного здоров’я, міцності духу і наснаги для здійснення всього задуманого на довгі-довгі роки. А ще - добробуту, великих успіхів і здобутків у всіх справах!

Іменини за православним календарем святкують Максим, Марк, Леонтій, Сидір та Микита.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Представники міської та обласної влади та сотні парафіян зустрічали патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета у Луцьку 27 травня минулого року.

У 2017 році редкція писала про те, що цього дня у Підгайцях відкрили меморіальну дошку двом загиблим бійцям «Світязя».

У 2016 цього дня стало відомо про те, що волинська легкоатлетка Надія Боровська виступатиме на Літніх Олімпійських іграх.

2015 року цього дня пожежники врятували жінку на Волині. Близько четвертої години ранку трапилася пожежа у приватному житловому будинку на вулиці К. Шилокадзе у Рожищі.

2014 року на змаганнях із маунтінбайку (Mountainbike) або гірського велосипедного спорту вдало виступила лучанка Яна Беломоіна. Вона поступилася лише чемпіонці з Франції, наша спортсменка виборола друге місце.

А 27 травня 2013-го волинські каратисти здобули «золото» на Чемпіонаті України. Ольга ЛещукіДмитро Кулай виступили на Чемпіонаті України з кіокушинкайкан-карате серед чоловіків та жінок та всеукраїнському турнірі серед юніорів.

Також 27 травня 2009 року Луцька міська рада прийняла рішення присвоїти звання «Почесний громадянин міста Луцька» Петру Маху – відомому на Волині письменнику, публіцисту. Він – автор понад 25 книг поезії, прози, історичних есе, сценаріїв кількох телефільмів, лауреат премій імені Олександра Гаврилюка та Агатангела Кримського.

Народилися:

Цього дня народилися український актор, режисер, драматург Панас Саксаганський (Тобілевич), український письменник, громадський діяч Роман Іваничук, український поет, перекладач, політтехнолог Володимир Цибулько, український журналіст і громадський діяч Роман Скрипін, українська телеведуча Ольга Бура, яка загинула в автокатастрофі, український хокеїст Дмитро Толкунов.

Сталося:

1895англійський винахідник Бірт Акрес запатентував кінопроектор. Акрес 1895 року разом зРобертом Полем він працював у Великобританії. Там він зняв ранні фільми Англії. Акрес був прийнятий до Королівського фотографічного товариства і 14 січня 1896 року зробив свій апарат Кінеоптікон і за допомогою апарату показував свої фільми. У театрі Альгамбра він виступив на сцені соло.

1926в штаті Міссурі споруджено пам'ятник Гекльберрі Фіну й Тому Сойєру. Том Сойєр був одним із головних персонажів романів Марка Твена: «Пригоди Тома Сойєра» (1876), «Том Сойєр за кордоном» (1894) і «Том Сойєр — детектив» (1896). Також з'являється на сторінках іншого знаменитого роману Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна». Том Сойєр присутній, принаймні, у ще трьох незавершених творах Марка Твена — «На шкільному пагорбі», «Змова Тома Сойєра» і «Гек і Том серед індіанців». І хоча всі три незакінчені роботи були видані після смерті автора, лише «Змова Тома Сойєра» може похвалитися закінченим сюжетом, бо Твен полишив інші дві роботи, встигнувши закінчити лише кілька глав. Ім'я вигаданого персонажа могло бути взяте у реальної людини на ім'я Том Сойєр, з яким Твен познайомився в Сан-Франциско, Каліфорнія, де Марк Твен працював репортером «San Francisco Call» Характер персонажа був списаний з трьох хлопчиків, з якими був знайомий Марк Твен, поки зростав.

1994Олександр Солженіцин повернувся в Росію через 20 років після вигнання. У 1965 році архів Олександра Солженіцина потрапив в КДБ, після чого подальше видання його творів в СРСР було заборонене. У 1969-му Олександра Солженіцина виключили з Союзу письменників, а в 1970-му він став лауреатом Нобелівської премії з літератури. Після публікації за кордоном книги «Архіпелаг ГУЛАГ» 12 лютого 1974 послідував арешт. Його було визнано винним в державній зраді, позбавили громадянства і 13 лютого вислано з СРСР літаком до ФРН. Під час вимушеної еміграції жив спочатку в Швейцарії, потім у власному будинку у містечку Кавендіш, штат Вермонт, США. У 1990 році указом президента СРСР Михайла Горбачова радянське громадянство Олександра Солженіцина було відновлене. Майже відразу ж письменник був удостоєний Державної премії. У 1994 році Олександр Солженіцин повернувся до Росії. У 1997-му вибраний дійсним членом Російської Академії наук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus