USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

28 серпня: події, факти, дні народження

28 Серпня 2018 00:00
День народження 28 серпня святкує люблячий педагог, вчитель української мови та літератури НВК «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» та просто добра і чуйна людина - Тетяна Леонідівна Гусак. Зі святом її вітають учні та колеги, бажають міцного здоров'я, Божого благословення, успіхів у всіх починаннях.

Окрім того, свято сьогодні в Ольги Омелько. Колеги та друзі щиро зичать їй удачі, життєвих гараздів, сімейної злагоди, добробуту та мирного неба над головою.
Ольга Омелько
Ольга Омелько
День народження 28 серпня відзначають депутат Волинської обласної ради Сергій Слабенко та менеджер туристичної фірми Тетяна Ващук.
Сергій Слабенко
Сергій Слабенко
Тетяна Ващук
Тетяна Ващук
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає сили, натхнення і мирного неба.

Сьогодні – День Успіння Пресвятої Богородиці. Вважається, що це день, коли Діва Марія закінчила своє земне життя, а її тіло й душу Ісус Христос забрав на небо.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік лучанин Олександр Марушко поділився своїми враженнями про те, як він із командою встановлював рекорд України з вінґсьюту.

У 2016 цього дня на свято Успіння Пресвятої Богородиці святкові богослужіння відбулися в усіх православних і греко-католицьких храмах Луцька.

2015 року ми писали про цілюще джерело на Волині, яке лікує від усіх хвороб.

У 2014 році 28 серпня у Луцьку показали паркур і капоейра на свіжому повітрі. Відкрите вуличне тренування з вуличних спортивних напрямків відбулося в Луцьку.

2013 року у цей день на Волині державний прапор повісили на швабру. Тоді так «відзначилися» медики обласної стоматологічної поліклініки.

Окрім того, видання писало про музику душі, яка змінює ментальність людей. Волинські Новини розповідали, чому варто слухати джаз.

У 2012 році редакція публікувала фотографії Карпат, в які можна закохатися. Тоді представили роботи відомого фотографа Максима Вейза.

Народилися:

Цього дня народилися німецький письменник, учений Йоганн Вольфґанґ фон Ґете, французький фізик, винахідник осцилографа Андре Блондель, український живописець Володимир Костецький, український поет-символіст, літературознавець Дмитро Загул, діячка УВО та ОУН, український мистецтвознавець Віра Свєнціцька, російський письменник, сценарист, перекладач Аркадій Стругацький, американський кінорежисер і кліпмейкер Девід Фінчер, російська акторка театру й кіно Наталія Гундарєва, американський актор, комік і музикант Джек Блек, італійський футболіст бразильського походження, півзахисник клубу «ПСЖ» Тьяго Мотта.

Сталося:

1850 — у Веймарі відбулася прем'єра опери Ріхарда Вагнера «Лоенгрін».

Задум опери виник у композитора ще в 1841 році, в 1845 році був написаний текст лібрето, робота над партитурою велася в 1846—1848 роках. У 1847 році автор закінчив клавір опери, а в березні 1848 року була готова партитура.

В основу сюжету «Лоенгріна» покладені різні народні перекази, вільно трактовані Вагнером. У приморських країнах у народів, що живуть по берегах великих річок, поширені поетичні легенди про лицаря, який припливає у човні, запряженому лебедем. Він з'являється в той момент, коли дівчині або вдові, всіма покинутій і переслідуваній, загрожує смертельна небезпека. Лицар звільняє дівчину від ворогів і одружується з нею.

Запланована прем'єра в Дрездені не відбулася через початок революції в Німеччині, в якій автор «Лоенгріна» взяв найактивнішу участь. Після поразки революції з через участь у Дрезденському повстанні 1849 року був виданий ордер на арешт Вагнера і він був змушений залишити Німеччину (до 1861 року).

1921 — у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет Григорій Чупринка.

Київська ЧК вийшла на слід Центрального українського повстанського комітету («ЦУПКом») влітку. Сформований національно свідомою інтелігенцією, він мав зв’язки з повстанським штабом у Львові й розгалужену мережу підпільних організацій по всій Україні.

У червні – липні одночасно в Києві та Ірпені відбулась операція із захоплення його керівників. Ті почали свідчити, що призвело до викриття закордонного штабу, ліквідації Української військової організації при Другій київській школі «червоних старшин», підпільної групи в дислокованому в Умані 402-му стрілецькому полку, більшості місцевих підпільних організацій.

28 серпня 1921-го колегія Київської ЧК оголосила вирок 130 особам, які проходили за справою «ЦУПКому». 45 із них були засуджені до розстрілу.

1936 — в Японії була заснована компанія «Тойота».

Одна з найбільших автомобільних компаній світу. Випускає свою продукцію під різними марками, зокрема «Дайхацу», «Лексус», «Тойота». Штаб-квартира знаходиться у місті Тойота, префектура Айті, Японія. Компанія Тойота за своїм рівнем ринкової капіталізації (приблизно 220 мільярдів доларів США у травні 2007 року) є найдорожчою у світі серед автомобілебудівних компаній.

У першому кварталі 2007 року «Тойота» з показником 2,348 мільйони проданих авто вперше зайняла за цим показником перше місце у світі обійшовши GM (2,26 мільйони), беззмінного лідера впродовж десятиліть. Toyota Motor закріпила тенденція на лідерство, ставши найбільшим у світі автовиробником за підсумками 2008 року, відібравши лідерство у General Motors Corp.

General Motors був номером один протягом 77 років і активно використовував цей факт у рекламі. Продажі американської компанії 2008 року впали на 11% — до 8,35 мільйонів автомобілів. Toyota же продала по всьому світу 8,97 мільйонів машин, що на 4% менше, ніж рік тому. Обидві компанії не надають особливого значення зміні лідера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus