USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

29 жовтня: свята, події, факти. День лікаря УЗД та день боротьби з інсультом

29 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день лікаря ультразвукової діагностики, Всесвітній день боротьби з інсультом, День довгих строкатих шарфів, Міжнародний день псоріазу, Міжнародний день вина «Каріньян».

В Україні – День військового фінансиста, у США – День відлюдника, День кішки, День Інтернету, День вівсянки, в Туреччині – День Республіки, у Сербії – День прийняття Конституції.

29 жовтня День ангела імені відзначають: Євген, Олексій, Георгій, Іван, Кузьма, Леонтій, Терентій.

29 жовтня народилися іспанський мореплавець, першовідкривач Америки Христофор Колумб, радянський фізик Абрам Йоффе, німецький політичний діяч Йозеф Геббельс, харківський конструктор танків Олександр Морозов, український яхтсмен, срібний призер Олімпійських ігор Родіон Лука, американська акторка Вайнона Райдер, німецький політичний діяч та дипломат Франц фон Папен, французький футболіст Робер Пірес, польський поет Збігнєв Герберт.

Події

У цей день в 1863 році на міжнародній конференції у Женеві був заснований Міжнародний Червоний Хрест.

29 жовтня 1929 року, на п’ятий день «біржової лихоманки» в США, в «чорний вівторок», на нью-йоркській фондовій біржі остаточно впав ринок акцій. Вранці, щойно відкрилися торги, брокери у відчай почали розпродавати акції десятками тисяч, прагнучи повернути хоч якісь гроші. Те ж саме почали робити інвестори та банкіри. До кінця дня було продано 16 410 030 акцій (рекорд, побитий аж у квітні 1968 року), й індекс Доу-Джонса впав на 12,5%. Все стало прахом. По країні прокотилася хвиля самогубств. «Чорний вівторок» потряс економіку США і став «спусковим гачком» Великої депресії – найтривалішої економічної кризи в світовій економіці. Офіційно він закінчився у 1940 році, але реально економіка США стала відновлюватися після Другої світової війни.

У 1945 році в Нью-Йорку вперше надійшли у продаж кулькові ручки – через 57 років після отримання патенту.

У 1947 році сухий лід вперше використовувався для того, щоб викликати дощ.

У 1969 році відбулася перша передача в США даних між двома комп’ютерами в мережі у рамках проекту ARPANET. Цей день вважається Днем народження Інтернету. ARPANET – абревіатура назви організації, створеної, в тому числі, за безпосередньої участі Міністерства оборони США, – Агентство передових дослідницьких проектів (ARPA). Серед розробників ARPANET насамперед виділяють імена відомих учених Дж. Ліклайдера, Л.Клейнрока, А.Сазерленда, Б.Тейлора та ін. До роботи за проектом були підключені й навчальні заклади. ARPANET зростав технічно і розширював горизонти сфери покриття. Так, у 1973 році до мережі були підключені Великобританія і Норвегія, а пізніше й багато інших країн. Це перетворило мережу на міжнародну. Але розвиток технологій і поява конкурентів призвели до того, що APRANET припинила існувати в 1990 році.

Цього дня в 1971 році стартувала фізіотерапія: слабкий електричний струм, завдяки зусиллям учених, став застосовуватися для відновлення зламаної кістки.

У 1998 році в США полетів у космос найстаріший астронавт планети – Джон Гленн (у віці 77 років і 103 дні). Джон Гленн народився у 1921 році в Кембриджі, закінчив льотну школу ВМС США і в 1943 році був направлений на Маршаллові Острови, звідки здійснив 59 бойових вильотів на винищувачі «Ф-4». У 1957 році на надзвуковому літаку «Crusader» Гленн встановив рекорд швидкості, подолавши відстань від Лос-Анджелеса до Нью-Йорка за 3 години 23 хвилини. У квітні 1959 року разом з шістьма іншими військовими льотчиками підполковник Джон Гленн був відібраний зі 110 претендентів для підготовки до космічного польоту і в підсумку став кандидатом номер один. Його політ відбувся 20 лютого 1962 року. Джон Гленн став першим американським астронавтом (і третьою людиною в світі після радянських космонавтів Юрія Гагаріна і Германа Титова), що здійснив орбітальний космічний політ. На «Меркурії-Атлас-6» він три рази облетів земну кулю. Але на першому ж витку відмовила система стабілізації пілотованої капсули на орбіті, і Гленн взяв управління в свої руки, зробивши ще два витки. Після вдалого приводнення астронавт став національним героєм США (був нагороджений медаллю НАСА «за видатні заслуги»). У 1964 році в званні полковника Гленн вийшов у відставку і зайнявся політикою. Він виставив свою кандидатуру на виборах до сенату, проте програв. Сенатором Гленн став у 1974 році, встановивши ще один рекорд: до нього ніхто в Огайо не вигравав сенатські вибори з такою великою перевагою. 29 жовтня 1998 року Джон Гленн у віці 77 років здійснив на човнику «Діскавері» свою другу космічну місію. І це був ще один рекорд – він став найстарішим підкорювачем космосу. Володар медалі Конгресу США з космонавтики, золотої медалі НАСА «за видатні заслуги», президентської медалі Свободи, багатьох американських та іноземних нагород Джон Гленн помер 8 грудня 2016 року у віці 95 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus