USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

3 грудня: свята, події, факти. День людей з інвалідністю та день подяки бармену

3 Грудня 2021 00:00
3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Подія була проголошена Генеральною асамблеєю ООН в 1992 році. На жаль, сьогодні багато людей страждають від невиліковних хвороб чи травм, які обмежують їхні фізичні можливості. Близько 15% жителів планети не можуть виконувати звичні для здорової людини функції.

В першу п’ятницю грудня святкують День подяки бармену (Bartender Appreciation Day). Цього року він припадає на 3 грудня. Свято зародилося в США і пов’язане з торгівлею напоїв марки Sailor Jerry. Саме вона намагається розповсюдити святкування у всьому світі. Мета свята – нагадати, що праця бармена досить важка та виснажлива, а тому їм за це потрібно дякувати.

3 грудня святкують Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Вперше свято було оголошене однойменною Міжнародною коаліцією в 1998 році. Дату обрали не випадково. Саме 3 грудня 1984 року сталася катастрофа, коли після вибуху на заводі пестицидів в Індії (Union Carbide) в атмосферу стався викид смертельного газу. Трагедія призвела до більш ніж 200 тис. смертей та пів мільйона випадків важких недуг в наступні роки.

3 грудня святкується Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів та аніматорів). Започаткувала свято американська компанія Alias у 1998 році. Дату святкування вибрали на честь абревіатури тривимірної графіки (3D): де «3» – число, а «D» – місяць грудень (англійською December).

Щороку 3 грудня святкують Всесвітній день баскської мови або еускари. Запровадило його Товариство Баскських Досліджень в 1948 році у пам’ять святого Франциско Хав’єра – найбільш успішного та відомого християнського місіонера за версією католицької церкви, який був баском за походженням. Офіційно свято затвердили в 1995 році урядом Країни Басків і Королівською академією баскської мови.

Також у світі 3 грудня святкують: Барбурка, або День гірника в Польщі; День Каберне-фран; День носіння коричневого взуття; День списку для Санти в США.

3 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святого Прокла. Він жив приблизно в V столітті, був єпископом в Константинополі, навчався богослов’я у самого Івана Златоуста. У Прокла був дуже великий обсяг знань в області Святого писання. Тому завдяки ораторському мистецтву у нього добре виходило проповідувати християнську віру. Відомо, що він став навіть свідком явлення Іоанну апостола Павла.

В сані єпископа Прокл активно проповідує християнство, викриває язичництво та єресь. Також святий прославився своїми чудесами та допомогою знедоленим. Наприклад, під час його єпископства стався руйнівний землетрус. Прокл разом з місцевими жителями вийшов на вулицю міста і молився.

Які завтра іменини: Авраам, Азат, Анатолій, Григорій, Євстафій, Іван, Йосип, Іпатій, Ісаакій, Ісидор, Прокл, Симеон, Ганна, Ніна, Татона, Фекла.

В цей день народилися:

1722 рік – український поет, просвітник Григорій Сковорода;

1755 рік – засновник живопису в США Гілберт Стюарт;

1877 рік – український географ, засновник географії України Степан Рудницький;

1924 рік – американський математик, засновник мови програмування ФОРТРАН Джон Бекус;

1931 рік – український математик Іван Данилюк;

1937 рік – український диригент, народний артист України Іван Сльота;

1948 рік – британський рок-співак Оззі Осборн;

1973 рік – американська акторка Голлі Марі Коумз;

1987 рік – український письменник, перекладач Андрій Любка.

Події

1775 – В США вперше підняли зоряно-смугастий прапор;

1818 – Іллінойс стає 21-м штатом Сполучених Штатів Америки;

1879 – Томас Едісон та його помічник Френсіс Аптон показали публіці роботу лампи розжарювання, яку вони розробили за рік;

1910 – у Парижі Жорж Клод демонструє першу неонову лампу;

1912 – Болгарське царство, Королівство Греція, Королівство Сербія та Королівство Чорногорія підписують з Османською імперією перемир’я, кінець Першої балканської війни;

1932 – Постанова Ради Народних Комісарів УСРР про заборону торгівлі м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі стає однією з причин Голодомору 1933 року;

1952 – у Празі за звинуваченням у співпраці з західними розвідками і сіонізмі повісили 11 високопоставлених функціонерів Компартії Чехословаччини, серед них і колишнього генерального секретаря, віце-прем’єра Рудольфа Сланскі;

1967 – в Кейптауні (ПАР) професор Крістіан Барнард провів першу операцію по пересадці серця;

1973 – американський «Піонер−10» стає першим космічним апаратом, який пролетів поблизу Юпітера;

1976 – у Києві здали в експлуатацію Північний міст через Дніпро;

1979 – на референдумі в Ірані ухвалюють проєкт Конституції країни, за яким жінки тепер мали обов’язково носити чадру;

1979 – в Цинциннаті (штат Огайо) під час спроби зайняти місця в концертному залі Ріверфронт-колізеум, де мав відбутися концерт групи The Who, загинуло 11 осіб.

1984 – одна з найбільших в історії промислових катастроф: на хімічному комбінаті в Інді стався витік отруйних речовин, через який загинуло понад 2 тисячі осіб, а 20 тисяч людей втратили зір;

1989 – після 2-денної неофіційної зустрічі керівника СРСР Михайла Горбачова і президента США Джорджа Буша-старшого завершилася «Холодна війна»;

1989 – в місті Прудентополіс (Бразилія) відкривають пам’ятник Тарасу Шевченку;

1991 – незалежність України визнає Угорська Республіка, посольство Угорщини у Києві стає першим посольством іноземної держави в Україні;

2002 – у провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка) археологи відкрили царське поховання періоду династії Хань, у якому збереглися більше сотні фігур воїнів, коней і колісниць, зроблених із теракоти;

2010 – вночі міліція та спецпідрозділ «Беркут» силоміць демонтовують наметове містечко протестувальників проти нового Податкового кодексу України на майдані Незалежності в Києві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus